2018. december 17., hétfő,  Lázár és Olimpia
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. március 09., péntek
A szerelmes hercegnő és a huszár
(Giuseppa Colonna De Stigliano és Verebélyi Marzsó Imre)
Szerző: Dr. Köteles Lajos
Bár a történet a mesék varázslatos világát idézi, minden részletében valóságos, ettől lesz olyan tiszta és szép, mint egykor Rómeó és Júlia szerelme. A történet 1821-ben kezdődött, amikor az osztrák befolyás alatt álló Észak-Itáliában az önállóságért küzdő hazafias mozgalom (karbonárik) leverésének megsegítésére egy magyar huszárezredet vezényeltek Nápolyba, az ottani király, V. Ferdinánd megsegítésére. Ebben az ezredben szolgált a korabeli magyar nemesség számos kiválósága. Gróf Széchenyi István, Dessewffy Aurél, Mészáros Lázár és mások, akik később a magyar történelem színpadán is szerepet kaptak.

A Marzsó család címere (Forrás: Ujsag)Nem volt történelmi neve, mégis feltűnő jelenség volt az egyik társuk, egy szálfa termetű, szép huszárhadnagy, akit Verebélyi Marzsó Imrének hívtak. A családja korábban Szabolcsban élt, egyik őse vitézségéért – 1655-ben – kapott nemesi címet a királytól. A házasságok aztán a családot Jászfényszaruba juttatták, ahol egy szerényebb birtokon éldegéltek. A kor szokásai szerint a katonai pálya volt az egyik legfontosabb felemelkedési lehetőség a nemesi ifjak előtt – így került a fiatal hadnagy is társai közé.

 

A szokásoknak megfelelően a király ünnepséget szervezett a hatalmát megszilárdító katonaság tiszteletére, amelyre meghívta az egész tisztikart és a helyi előkelőségeket. Az ünnepségen megjelent Nápoly és Szicília alkirályának 14 éves lánya, Giuseppa Colonna De Stigliano hercegnő is. Családja a legelőkelőbb itáliai előkelőségek közé tartozott, például 21 bíborost adtak a katolikus egyháznak, és egy híres pápa is közülük származott. V. Márton pápa (1417-1431) Zsigmond magyar király és német császár támogatottja, aki visszaállította az egységes pápaságot és az első reneszánsz pápaként, Husz János bírájaként is ismert. A család másik híressé lett tagja az egyik legnevesebb reneszánsz költőnő, Vitoria Colonna is  ekkor élt. Róla közismert, hogy szoros érzelmi kapcsolat, plátói szerelem fűzte a kor szobrász-óriásához, az idős Michelangelóhoz.

 

Giuseppa Colonna De Stigliano (Forrás:Ujsag)Nem tudjuk, hogyan történhetett, de a két fiatal első látásra egymásba szeretett, és semmilyen tiltás nem használt, hogy a két különböző világba tartozó szerelmespárt elválasszák egymástól. Az elkeseredett apa végső eszközként orgyilkosokat fogadott fel, hogy az éjszaka hazafelé tartó magyart megöljék. Ő azonban nem rettent meg – egyik támadóját megölte, a másikat megsebesítette és azzal engedte el, hogy üzeni megbízójának, egy magyar huszártiszt sokkal több orgyilkossal is elbánik…

 

A történet további részletei homályba vesztek Talán az a hiteles változat, hogy a kislányból nővé lett szerelmes hercegkisasszonyt valóban megszöktette és Magyarországra, Jászfényszaruba hozta, ahol feleségül vette, és öt gyermekük is született.

 

Boldogan éltek – de jött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Nemcsak a férj, de két felnőtt fiuk is beállt a magyar huszárseregbe. Hősiesen harcolhattak, hiszen az apából ezredes lett, két fiát pedig hadnagyokká nevezték ki.

 

Verebélyi Marzsó Imre (Forrás:Magyar Levéltári Portál)A fegyverletétel után a tisztek egy részét az oroszok Sarkadon tartották fogva, közöttük volt Marzsó Imre és két fia is. Bár az oroszok rendesen bántak velük, a háborúk velejárója, a kolerajárvány ezúttal is pusztított, és a fiúk is megbetegedtek. Édesanyjuk habozás nélkül odautazott, hogy ápolja szeretteit. Fel is gyógyultak, de közben a hercegnő ugyancsak megkapta a kórt, és rövid szenvedés után augusztus 18-án elhunyt – azonnal el is temették a helyi körösháti temetőben. A történet folytatódott. Marzsó Imre ezredest és fiait Aradra vitték, a hadbíróság őt és József nevű fiát halálra ítélte. Később, kegyelemből, 15 évi fogházra változott az ítélet, és ennek nagy részét le is töltötték. Másik fiát is megbüntették, közkatonaként osztrák ezredbe sorozták be.

 

A vészterhes évek után a család Aradon kezdte újjá az életét. Leszármazottaik között több jeles személyiség is akad, például a neves tudós, Lóczy Lajos és Lukács Margit színésznő.

 

Epilógus

Rómeó és Júlia mesés szerelmi története turisták ezreit csalja Veronába és generációk óta hirdeti a szerelem legyőzhetetlen erejét. A hercegnő és a huszár szerelme nem csupán egy szenvedély története, hanem az egymáshoz és a hazához való hűség kivételes példája is. Sírhelye szent hely is lehetne – ám a mai világban mások váltak példaképekké…<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.