2019. január 23., szerda,  Zelma és Rajmund
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2018. január 11., csütörtök
Kampányon kívül is figyelemre méltó
Bod Tamás (Együtt): Ömlik a pénz a mentelmi jogáért küzdő fideszes Simonka Györgyhöz
Szerző: Bod Tamás, az Együtt képviselőjelöltje
Bod Tamás, az Együtt orosházi székhelyű, Békés megye 4. számú választókerületi országgyűlési képviselőjelöltje egy figyelemfelhívó írással kereste meg a sajtónyilvánosságát. A véleményezés alanyának, Simonka Györgynek felkínáljuk a lehetőséget a reagálásra.

A szerző, Bod Tamás portréja„Hiába büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz sok szálon kötődő Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt (DBMT), hiába tartozik az egyik általa is korábban tulajdonolt cég, a Magyar Termés TÉSZ összességében – közel – 1 milliárd forinttal a magyar és az uniós költségvetésnek is. Hiába ömlik értelmetlenül a pénz az alig 300 fős Békés megyei zsáktelepülésbe, Pusztaottlakára, hiába tartják a Viharsarok szégyenének Simonkát, tovább ömlik a pénz a „kormánypárti képviselő-közeli” alapítványba. Most éppen 300 millió forint.

 

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő nem a sokszorosan hátrányos dél-békési térség felemelkedésért küzd, hanem az általa szidott Brüsszel pénzügyi forrásait rövidíti meg. Simonka Györgynek nem a dél-békési térség felemelése a célja a 2018-as országgyűlési választáson, hanem mentelmi jogának megőrzése. Ez pedig területfejlesztési szempontnak édeskevés. Ezért elengedhetetlen a Békés megye szégyeneként jellemzett, és az egész térséget hatalmi szóval megfélemlítő, valamint helyi politikai szereplőket csicskáztató Simonka leváltása a közelgő parlamenti választáson. De ez csak úgy lehetséges, ha a demokratikus ellenzék összefog, és a legesélyesebb, a Simonka elleni harcban messze a legtöbbet felmutató képviselőjelöltet küldi harcba.

 

Hiába büntette meg korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt (DBMT), a Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz több szálon köthető alapítvány ismét brüsszeli százmilliókat költhet el. A szervezet karácsony előtt két héttel 300 millió forint pénzt nyert, méghozzá őshonos állatok bemutatására a dél-békési térségben… A rövid, konkrétumokat többnyire nélkülöző ismertetőben többek között az áll, egy már működő, őshonos állatokat bemutató farmot kívánnak „látogatóbaráttá” tenni, s így „megismertetni” és „megszerettetni” ezeket az állatokat a közönséggel. A negyedmilliárd forintot meghaladó beruházás foghíjas ismertetője alapján kiemelt szerepet kaphat a területen található halastó is, amelyben őshonos halfajták is bemutathatók lesznek… Emellett két látogatóközpontot terveznek létesíteni a térségben: lesz ajándékbolt, vendéglátóhely, valamint információs pult – számolt be a fejleményekről a csütörtöki Magyar Nemzet.

 

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány nyertes pályázata ugyanakkor nem csak a feltételezett haszna miatt kérdéses. Emlékezetes, hogy a szervezetet a Közbeszerzési Döntőbizottság különböző szabálytalanságok miatt 2012-ben másfél millió forintra bírságolta meg, amit végül 300 ezer forintra mérsékeltek. A történet lényege, hogy egy közel 80 ezer eurós, az Európai Unió által finanszírozott és a magyar-román határon átívelő sajtóprojekten, egy meghívásos pályázat keretében, Simonkáék maguknak osztották ki a brüsszeli pénzt. Végül – egyébként rejtélyes módon – nem ezért, hanem kiírási szabálytalanságok miatt kapták a bírságot.

 

Az összeférhetetlenség különben a most megnyert pályázat kapcsán is felvetődhet – számol be a fejleményekről a Magyar Nemzet. A 300 millió forintos összeget ugyanis az Európai Unió terület- és településfejlesztési programjából nyerte el az alapítvány. Ezekről a forrásokról pedig a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési bizottsága dönt. A grémium elnöke Ruck Márton (Fidesz), akinek a szerepe azért érdekes, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója a már említett, mára felszámolás alatt álló Simba Hungary Kft.-nek (a tulajdonostársak Simonka, Bara nevéből). Ruck Márton szerint ugyanakkor egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról. Korábban a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes képviselő cégében.

 

Figyelemre méltó tényező, hogy a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány székhelyét nemrég Pusztaottlakáról Mezőkovácsházára helyezték át, s a kuratóriuma is megváltozott, ám a szervezetnek így sem sikerült teljesen eltávolodnia Simonka Györgytől. A kuratóriumi tagok közül ketten is egykori, vagy jelenlegi üzlettársai a kormánypárti képviselőnek. Például a felszámolás alatt álló Magyar Termés Tész Kft.-ben, amely a legfőbb ügyész tájékoztatása szerint összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének.

 

Polt Péter azt is hozzátette, hogy ez az összeg – amit egyébként mindeddig senki nem térített meg – az eljárás során nőhet. Ezzel némileg ellentétesen Simonka György a Hír TV-nek a minap úgy nyilatkozott, nem érti, hogyan merülhetett fel a károkozás. A politikus azt állította, „minden beruházás megvalósult, mindenki ki lett fizetve”, illetve azt is leszögezte: az ügyben még nem zárult le a vizsgálat, tehát „ez még nincs kimondva”.

 

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a politikus rokonainak és cégeinek érintettségével. Eddig 14 gyanúsítottja van az ügynek, közülük ketten előzetes letartóztatásban voltak a közelmúltig. Mindezek ellenére vagy miatt Simonka a Fidesz színeiben indul az idei országgyűlési választáson. Nyomozás és büntetés ide vagy oda, a jelek szerint a kormánypárti politikus és köre minden álmát meg tudja valósítani uniós pénzből. Pusztaottlaka így nem véletlenül vált arról híressé, hogy az egy főre jutó brüsszeli támogatások lehívásában még Felcsútot is megelőzi.

 

Az alig 300 fős Békés megyei zsákfalu, Pusztaottlaka nemrégiben nyert el 600 millió forintot a helyi kalandpark élményparkká fejlesztésére, (jelentsen is ez bármit!), és 250 millió forintot kerékpáros centrum létrehozására úgy, hogy a viharsarki kerékpár-úthálózathoz nem is kapcsolódik. Mindez azonban nem volt elég, ehhez jön hozzá a 300 millió forint.

 

Simonka György ellen fedezetelvonás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettem még 2016 végén, amelyre a Központi Nyomozó Főügyészség válaszában úgy reagált, hogy egy már korábban megkezdett, költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljáráshoz hozzákapcsolja a feljelentést „a szoros tárgyi és személyi összefüggés okán.” Ezt követően Simonka György rágalmazás miatt kezdeményezett ellenem pert a Gyulai Járásbíróságon, ahova – több mint megkérdőjelezhető orvosi igazolást csatolva – nem jött el. Miközben ugyanekkor több más rendezvényen megjelent. Simonka fél tőlem, a rágalmazási pert el fogja bukni.”<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.