2018. szeptember 20., csütörtök,  Friderika
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2017. október 09., hétfő
Védelmükbe vették az időseket
A rendőrök megmutatták szolgálati igazolványukat is
Szerző: SZ. M.
Több mint négyszáz idős embernek tartottak bűnmegelőzési tájékoztatót a rendőrök a „Házhoz megyünk” program részeként, október 2-a és 8-a között Békés megyében. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett programsorozat keretében a rendőrök idősek klubjaiba, idősek otthonaiba látogattak, művelődési házban tartottak előadást és bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A megyeszékhely, Békéscsaba mellett Békésen, Gyulán, Orosházán, Végegyházán, Kaszaperen, Nagykamaráson, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Békésszentandráson és Körösújfaluban várták az érdeklődőket. A bűnmegelőzési előadók az időseket leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszéltek.

Csalók, tolvajok célpontja lett a korosztály

 

A trükkös lopások, csalások miatt felhívták a figyelmet arra, hogy idegeneket senki ne engedjen be a házába, lakásába. Ha a szokásos árnál jóval olcsóbban kínálnak bármit házaló árusok, ne vásároljanak, ne adjanak oda pénzt azonnal. Mérlegeljék, hogy a felkínált árura egyáltalán szükségük van-e. Amennyiben igen, kérjék családtagjaik, szomszédaik segítségét a döntéshez. Idegenek előtt ne vegyék elő megtakarított pénzüket. Ha vásárolnak, előre készítsék elő a vételárnak megfelelő összeget. Elszaporodtak a telefonos csalások, amikor ismeretlenek a felhívott embereknek nyereményt ígérnek. Cserébe azt kérik, hogy menjenek el egy bankautomatához, helyezzék be kártyájukat és gépeljék be a megadott kódot. A kód telefonszám, a csalók így töltik fel az egyenlegüket. A rendőrség kéri, hogy hasonló hívás esetén senki ne tegyen eleget ismeretlen telefonáló kérésének.

 

A rendőrök bemutatták a „BikeSafe” programot, amely kerékpár regisztrációs rendszer. Lopás esetén segíti a kerékpár megtalálását, a felderítést. Arra kérték az időseket, hogy még rövid időre se hagyják őrizetlenül a kerékpárjaikat úgy, hogy nem zárják le. Ha a házuk udvarán, vagy lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is zárják le.

 

A bűnmegelőzési szakemberek megmutatták az időseknek a szolgálati igazolványukat és részletesen beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni, azonosítani a rendőröket. Kérték, hogy bármilyen, a biztonságukat érintő kérdéssel, vagy bűncselekmény esetén forduljanak a rendőrséghez, hívják a 112-es segélyhívót.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.