2018. június 20., szerda,  Rafael
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2017. június 15., csütörtök
Vakáció!
Rendőrségi tanácsok szülőknek, nagyszülőknek, gyerekeknek
Szerző: SZ. M.
Kezdődik a nyári vakáció, a hosszabb iskolaszünet kezdetén tanácsos, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel a biztonságról. Felkészítsék őket a veszélyekre, elmondják nekik, hogyan tudják a baleseteket, bűncselekményeket elkerülni, megelőzni. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei június 14-én, Békéscsabán, a rendőrség bűnmegelőzési irodájában összegezték a tudnivalókat.

: Telekné Furák Mónika (balról) és Pardi Ildikó összegezte a nyári tudnivalókat

 

A szülők a szünidőben is tudjanak arról, hogy kivel tölti gyermekük az idejét, hová megy, kikkel találkozik – hangsúlyozta Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányág Bűnmegelőzési osztályának vezetője (a képen balról). A szülők jegyezzék fel gyermekeik barátainak az elérhetőségeit is.  Az önállóan közlekedő gyermekek legyenek tisztában a segélyhívó számokkal, és legyen náluk, vagy tanulják meg a szüleik telefonszámát.

 

A szülők, nagyszülők figyelmeztessék gyermekeiket, hogy idegenekben ne bízzanak meg, ne menjenek el velük sehová még akkor sem, ha csak útbaigazítást kérnek. A gyerekek sehol ne hagyják még rövid időre se őrizetlenül a személyes holmijukat, rendezvényeken, strandon is ügyeljenek táskájukra, pénztárcáikra, mobiltelefonjukra. A fiatalok kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, szereket, amiket esetleg társaságban mások kínálnak, ne próbáljanak ki, mert hatásuk kiszámíthatatlan. Az együtt szórakozó tizenévesek késő este ne egyedül, hanem lehetőség szerint csoportosan induljanak haza.

 

Az internet, a világháló biztonságos használatáról is beszéljenek a szülők a gyermekeiknek. Ne osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki, és azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen fotókat, videókat tesznek közzé magukról az interneten.

 

A nyári szünidő kezdetén érdemes a szülőknek időt szánni arra, hogy gyermekeikkel végigjárják azokat az útvonalakat, ahol majd önállóan közlekednek – mondta Pardi Ildikó rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési csoportvezetője. Beszéljék meg, melyik közlekedési jelzés mit jelent. Csak a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpárokkal engedjék el gyermeküket.

 

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 26 ezer példányban készítette el a szórólapot, amely általános iskolásoknak a legfontosabb tanácsokat tartalmazza. A szórólapokat a baleset-megelőzési előadók vitték az iskolákba, ahol minden diák bizonyítványába bekerült. A szabályok mellett rejtvényt is találnak a tanulók, megfejtésével a biztonságos közlekedést szolgáló eszközöket nyerhetnek.

 

Sok felső tagozatos általános iskolás a nyári szünidőben közlekedik majd először segédmotoros kerékpárjával, a középiskolások közül többen autóvezetőként jelennek meg a forgalomban. A járművezetés felelősséggel jár. A személygépkocsit vezetők és utasaik mindig használják a biztonsági övet, a gyermekeket csak az életkoruknak, magasságuknak megfelelő biztonsági ülésben vagy magasítón vigyék. A szülők és nagyszülők is mindig kapcsolják be az övet, és gyalogosként szintén tartsák be a szabályokat. Ne menjenek át a tilos jelzésen akkor sem, ha éppen nem jön semmi, mert a gyermek később egyedül is megpróbál majd átszaladni a piroson. A gyermekek biztonsága érdekében a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy nyáron a gyalogos-átkelőhelyeknél, bevásárlóközpontok parkolóiban, játszóterek, parkok, strandok bejáratának közelében figyelemmel közlekedjenek.   <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.