2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. szeptember 06., szerda
A magyar kertekben mindenütt szilva
Szilvás piskóta mikróban és ecetes szilva télire, üvegben – 4., befejező rész
Szerző: Ágoston Jolán
A szilva szobahőmérsékleten kicsit utána érik, ezért érdemes inkább hűtőben tartani és minél hamarabb, lehetőleg egy héten belül, elfogyasztani. A magyar szilvák nagyon sokoldalúak, zamatosak. Praktikusabb és gazdaságosabb gyümölcsöt nehéz lenne találni. Fája nem igényel különösebb gondozást, metszést, permetezést, mégis megtermi gyümölcsét. A szilvafák döntő többsége házi kertekben él, itthon minden negyedik gyümölcsfánk szilva.

A szilvafa a házi kertek többségében megtalálható. A képen virágzó szilvafa. Kép forrása: Pixabay

 

Szilvás piskóta mikróban

 

Hozzávalók: hibátlan, érett, 40 dkg szilva kimagozva, 3 egész tojás, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt.

A hozzávalókat kikavarjuk, szórjunk a lisztre 1 csomag sütőport és 2 teáskanál szódabikarbónát.  Egy evőkanál, 10 százalékos ecettel segítsük még a tészta könnyítését. Ízesítésre 2 teáskanál őrölt fahéjat és 1 teáskanál őrölt szegfűszeget használjunk. Cukorbetegek glukonont használjanak édesítésre. A fahéj és szegfűszeg mennyiségét változtatni lehet ízlés szerint.

Mikrózható jénaiba tegyünk 1 evőkanál olajat és forgassuk körbe, hogy az oldala is olajos legyen. A kikavart összetevőket kikavarjuk, a kiolajozott jénaiba tesszük, majd ráöntjük a finom, érett szilvát. A tésztát 850 watton, 8 perc alatt megsütjük. Az idő leteltekor nyithatjuk ki a mikró ajtaját és tűpróbát végezhetünk. ha még ragadna a tészta közepe, pár percre kapcsoljuk még be a mikrót.

Kihűlés után, a jénaiból borítsuk a süteményt tésztás tányérra, majd meghinthetjük porcukorral. A cukorbetegek inkább szilvaszemmel díszítsenek.

 

A szilvás piskótához a hozzávalókat kikavarjuk. Kép forrása: Pixabay

 

Ecetes szilva télire, üvegben

 

Télire, üvegben, ecetesen eltéve, a már lila, de még belül zöld és kemény hibátlan szilvaszemek a megfelelők. A hibátlan szemeket mossuk meg és a már előre kifőzött, steril üvegekbe rakjuk bele a szilvaszemeket.

Öntsük fel kiforralt, de már nem meleg vízzel, hogy tudjuk mennyi ízesítőt és ecetet adjunk hozzá.

Literenként 1 dl 10 százalékos ecetet és 25-30 dkg cukrot oldjuk fel a vízben.

Minden üvegbe tegyünk kis darab fahéjat és pár szem szegfűszeget.

Forraljuk fel az ecetes cukros vizet és forrón öntsük rá a szilvaszemekkel megtöltött üvegekre.

Lehetőleg a víz lepje el a szilvaszemet teljesen, kis falapokkal leszoríthatjuk az üveg szájánál.

 

Télire, üvegben, ecetesen eltéve, a már lila, de még belül zöld és kemény hibátlan szilvaszemek a megfelelők. Kép forrása: Pixabay

 

A lezárás művelete, ajánlott minden más üvegben eltett élelemhez

 

Folpackkal fedjük le az üveg száját úgy, hogy érjen le az üveg feléig a folpack széle.

Szórjunk 1 csipet szalicilt, vagy más tartósító port az üveg száján körben, a folpackon húzzuk el a tartósítót, majd simogassuk be a teljes felületet is a porral.

Újra folpackkal fedjük le az üveg száját, majd a sterilizált és hibátlan csavaros tetőt rakjuk szorosan az üvegre.  A szépre igényesek vágják 2 ujjnyira az üveg szájától körben a folpackot.

Már tehetjük is az üveget az ecetben elrakott szilvával a kamrapolcra.

Nem kell dunsztolni.

A tartósító port nem esszük meg, mert amikor felbontani akarjuk a befőttet, a csavaró levétele után, vigyázva fogjuk meg a kétrétegű folpackot, óvatosan távolítsuk el, hogy ne szóródjon a befőttünkbe belőle.

A felbontott befőttet már sokáig ne tároljuk, esetleg pár napig, a hűtőben várakozzon.

Magam példája még, ha az üvegnek nincs bádog, csavarós fedele, akkor a tartósító poros üveg szájára teszek egy réteg alufóliát, ami teljesen fedje el a folpackok széleit.

Szoros gumigyűrűvel rögzítem a borítást az üveg szája mentén.

 

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 Az ecetes szilvát dunsztolni sem kell, máris mehet a kamrapolcra. Kép forrása: Pexels

 

Kép1: A szilvafa a házi kertek többségében megtalálható. A képen virágzó szilvafa. Kép forrása: Pixabay

 

Kép2: A szilvás piskótához a hozzávalókat kikavarjuk. Kép forrása: Pixabay

 

Kép3: Télire, üvegben, ecetesen eltéve, a már lila, de még belül zöld és kemény hibátlan szilvaszemek a megfelelők. Kép forrása: Pixabay

 

Kép4: Az ecetes szilvát dunsztolni sem kell, máris mehet a kamrapolcra. Kép forrása: Pexels



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.