S a többi...
Gyümölcsrizs szilvával
Aszalt szilvával, de friss, érett szilvával is készíthetjük. Vigyázat, magas az étel kalóriaértéke és szénhidrátértéke is van.
A rizshez két rész vizet kell önteni, hogy puhára főjön.
Fűszer a fahéj, a szegfűszeg és a citrom.
Készítsünk szilvabefőttet, majd a szilvát szedjük ki, a rizst főzzük meg a szilva levében és keverjük bele a főtt szilvaszemeket.
Készíthetjük édességként, de sós ízzel köretként, húsokhoz is tálalhatjuk a szilvás rizsköretet. Ebben az esetben a hús levéből adjunk a rizshez, vagy még melegen, vajdarabot keverjünk a köretbe.
Szilvafagylalt házilag
Nyári melegben, üdítő egy kompótos tálka hideg szilvafagylalt.
Lehetőleg érett, magozott szilvát gyűjtsünk tisztára mosottan, turmixgépbe.
Adjunk hozzá reszelt citromhéjat és tejet.
Pépesre mixelés után, adjunk hozzá tejszínt és újra mixeljünk rajta.
A szilva több legyen és tej csak annyi, hogy ne ragadjon a pép a turmixgépbe.
Porcukrot ízlés szerint tegyünk hozzá, a cukorbetegek glukononnal édesítsenek.
Rakjuk kompótos tálkákba a szilvapépet és tartsuk hűtőben, egy éjjelre.
Vigyázat, tejre érzékenyeknek csak tejcukormentes tejjel készülhet az édesség.
Tepsis szilvás túrós vagy muffin
Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 evőkanál tejföl, 3 egész tojás, fél deciliter olaj, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor - cukorbetegnek glukonont -, 1 csapott evőkanál vaníliás cukor - cukorbetegnek vanília aroma -, 15 dkg durvára darabolt dió és 40 dkg megmosott, érett, magozott, darabolt szilva.
A tojásokat a cukorral, olajjal habosra keverjük. A túrót és tejfölt belekeverjük, a lisztet rászitáljuk, a sütőport rászórjuk. Mindent összekeverünk, őrölt fahéjjal ízesítjük még. Jó pihentetni hűtőben, 30 percig.
Közepes tepsit kiolajozunk, a túrós egyveleget belesimítjuk és 200 fokon, 20-30 percig, tűpróbáig sütjük.
Ekkor rászórjuk a szilvát és kicsit belesimítjuk a túrótöltelékbe.
Kihűlés után fogyasztható, tejföl, esetleg lekvár illik a tetejére. Díszíthetjük fél szilvaszemekkel is.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Tel.: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com
Kép1: A szilvát fogyaszthatjuk nyers gyümölcsként. Kép forrása: Treehugger
Kép2: A szilvából fagylaltot is lehet készíteni. Kép forrása: Pixabay
Kép3: Végül, a túrós süteményre rászórjuk, és kicsit belesimítjuk a töltelékbe az érett, magozott, darabolt szilvát. Kép forrása: Pixabay
Kép4: A szilvás túrós süteményt bármilyen formában el lehet készíteni. Kép forrása: Depositphotos
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.