S a többi...
Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A héjában rengeteg cellulóz van, így ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a rost- és gyümölcscukor-tartalma. A bélből segít üríteni a salakanyagokat, vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva tápláló étkeink közé tartozik. Az étvágyat is fokozhatja. Napi 20 dekagramm friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.
Aszalt szilvából leves
Diétában vigyázat, a szénhidrát értéke magas. Készíthetjük a levest, mártást friss szilvából, vagy már aszalt gyümölcsből. Az aszalt szilvát főzés előtt áztassuk be. Lehet vörösborban is áztatni, de a diétázók, cukorbetegek csak langyos vizet alkalmazzanak az áztatáshoz.
Cibereleves
A cibereleves fűszerfőzetet kap és kevés cukrot, lehűtve, vagy langyosan adjuk asztalra. Nem tartalmaz sűrítést. A szilva fűszere a fahéj, szegfűszeg, citrom héja és leve. Levesnek, mártásnak sűrítésre tejfölös habarást alkalmazunk kevés liszttel, ami sűríti az ételt. Díszítéshez alkalmazzunk habgaluskát, vagy tejszínből kanálnyi habot.
Köret és gyümölcskocsonya
A szilvát más gyümölcsökkel is készíthetjük, aromásabbá válik az étel. Alkalmazhatjuk édes, vagy sós ételek kísérőjeként a szilvafajtákat.
Sültek mellé kiváló és rizs, vagy burgonya mellé fél köretként is tálalhatjuk.
Mindig magozatlanul adjuk asztalra a szilvát.
Édességnek készítsünk gyümölcskocsonyát szilvával. Ízületek kenőanyagának pótlására a zselatin kiváló és a szilva, vagy vegyes gyümölccsel kiváló desszert étkezés után.
Szilvás gombócnak
Gyermekek kedvence lehet a szilvás gombóc vagy a szilvalekváros derelye.
Vigyázat fogyni vágyók és cukorbetegek nagyon figyeljenek a szénhidrátmennyiségük betartására és az elfogyasztott gombócok darabszámára.
A jó emésztéshez
A szilva héja jó hatással van az emésztésre, de okozhat epés panaszokat is vagy más érzékenységet is kiválthat.
Ajánlott székrekedésre, reggel, éhgyomorra 1-2 evőkanál szilvalekvárt fogyasztani.
Turmixolhatjuk a szilvát és hűtve finom, üdítő ital.
Szilvalekvár a sütőben
A szilvalekvár készítése valaha a háziasszonyok egynapos munkája volt.
Szabadban, üstben főzték a szilvalekvárt, a víztartalom párolgása a lassú tűz mellett időigényes munka.
Ma már tepsiben, vagy lábasban tehetjük a szilvát sütőbe és alacsony, egyenletes hőmérsékleten, szinte kavargatás nélkül főzhetünk szilvalekvárt.
Cukrot és tartósítószert ne tegyünk bele.
Kérdezzük meg a szilvalekvárfőzés csínját az idősebb szomszédtól, vagy nagyszülőktől és bátran főzzünk szilvalekvárt magunknak.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Tel.: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com
Kép1: A nyárutó, az őszelő gyümölcsösei: alma, körte, szilva, szőlő. Kép forrása: Depositphotos
Kép2: A nagy kedvenc a szilvás gombóc. Kép: Pixabay
Kép3: Sütőben, tepsiben és lábasban is készíthetünk szilvalekvárt. Kép forrása: Depositphotos
Kép4: A szilvalekvárba ne tegyünk cukrot, tartósítószert. Kép forrása: Depositphotos
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.