2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. szeptember 04., hétfő
Szilvából készült ételek minden napra
A friss gyümölcsöt kevés cukor- és sok nedvesség jellemzi – Az aszalt változatnak nagy a rost-, de a gyümölcscukor-tartalma is – 2. rész
Szerző: Ágoston Jolán
Kevés cukor, sok nedvesség jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85 százalék víz van benne, így jól oltja a szomjat. A vitaminok közül A-, A-provitamint, a béta-karotint, a B1- és B2-, csaknem valamennyi B-vitaminféleséget, és C-vitamint tartalmaz. Ásványi anyaga a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

A nyárutó, az őszelő gyümölcsösei: alma, körte, szilva, szőlő. Kép forrása: Depositphotos

 

Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A héjában rengeteg cellulóz van, így ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a rost- és gyümölcscukor-tartalma. A bélből segít üríteni a salakanyagokat, vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva tápláló étkeink közé tartozik. Az étvágyat is fokozhatja. Napi 20 dekagramm friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.

 

A nagy kedvenc a szilvás gombóc. Kép: Pixabay

 

Aszalt szilvából leves

 

Diétában vigyázat, a szénhidrát értéke magas. Készíthetjük a levest, mártást friss szilvából, vagy már aszalt gyümölcsből. Az aszalt szilvát főzés előtt áztassuk be. Lehet vörösborban is áztatni, de a diétázók, cukorbetegek csak langyos vizet alkalmazzanak az áztatáshoz.

 

Cibereleves

 

A cibereleves fűszerfőzetet kap és kevés cukrot, lehűtve, vagy langyosan adjuk asztalra. Nem tartalmaz sűrítést. A szilva fűszere a fahéj, szegfűszeg, citrom héja és leve. Levesnek, mártásnak sűrítésre tejfölös habarást alkalmazunk kevés liszttel, ami sűríti az ételt. Díszítéshez alkalmazzunk habgaluskát, vagy tejszínből kanálnyi habot.

 

Köret és gyümölcskocsonya

 

A szilvát más gyümölcsökkel is készíthetjük, aromásabbá válik az étel. Alkalmazhatjuk édes, vagy sós ételek kísérőjeként a szilvafajtákat.

Sültek mellé kiváló és rizs, vagy burgonya mellé fél köretként is tálalhatjuk.

Mindig magozatlanul adjuk asztalra a szilvát.

Édességnek készítsünk gyümölcskocsonyát szilvával. Ízületek kenőanyagának pótlására a zselatin kiváló és a szilva, vagy vegyes gyümölccsel kiváló desszert étkezés után.

 

Szilvás gombócnak

 

Gyermekek kedvence lehet a szilvás gombóc vagy a szilvalekváros derelye.

Vigyázat fogyni vágyók és cukorbetegek nagyon figyeljenek a szénhidrátmennyiségük betartására és az elfogyasztott gombócok darabszámára.

 

Sütőben, tepsiben és lábasban is készíthetünk szilvalekvárt. Kép forrása: Depositphotos

 

A jó emésztéshez

 

A szilva héja jó hatással van az emésztésre, de okozhat epés panaszokat is vagy más érzékenységet is kiválthat.

Ajánlott székrekedésre, reggel, éhgyomorra 1-2 evőkanál szilvalekvárt fogyasztani.

Turmixolhatjuk a szilvát és hűtve finom, üdítő ital.

 

Szilvalekvár a sütőben

 

A szilvalekvár készítése valaha a háziasszonyok egynapos munkája volt.

Szabadban, üstben főzték a szilvalekvárt, a víztartalom párolgása a lassú tűz mellett időigényes munka.

Ma már tepsiben, vagy lábasban tehetjük a szilvát sütőbe és alacsony, egyenletes hőmérsékleten, szinte kavargatás nélkül főzhetünk szilvalekvárt.

Cukrot és tartósítószert ne tegyünk bele.

Kérdezzük meg a szilvalekvárfőzés csínját az idősebb szomszédtól, vagy nagyszülőktől és bátran főzzünk szilvalekvárt magunknak.

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Tel.: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

A szilvalekvárba ne tegyünk cukrot, tartósítószert. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: A nyárutó, az őszelő gyümölcsösei: alma, körte, szilva, szőlő. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép2: A nagy kedvenc a szilvás gombóc. Kép: Pixabay

 

Kép3: Sütőben, tepsiben és lábasban is készíthetünk szilvalekvárt. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép4: A szilvalekvárba ne tegyünk cukrot, tartósítószert. Kép forrása: Depositphotos

 

 



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.