S a többi...
A szilva vagy szilvafa a rózsafélék családjába, a vitatott rendszertani besorolású, főleg fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetség Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A kereskedelemben szilva néven kapható gyümölcs a Prunus domestica. Virágaik színe általában a fehértől a rózsaszínig váltakozhat, magvaikat vastag, csontkemény burok veszi körül. Világszerte más-más fajokat termesztenek.
A szilvát sokféleképpen használják fel. Lekvárt készítenek belőle, de befőzésre is alkalmas. Szilvából készítik a hungarikum szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyasztható nyersen, gyümölcsként, gyümölcssalátában, és főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva lehet rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Gombóc töltelékének is használják, közkedvelt a fahéjjal ízesített változata. (Forrás: Wikipédia)
Ágoston Jolán: Az aszalt szilva és az immunrendszer
Az utóbbi években, egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, és az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ez idáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök semlegesítő hatással. Azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében, a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.
Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti.
Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben, könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében, naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.
További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. Száz gramm aszalt szilva 300 kalóriát tartalmaz.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Tel.: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com
Kép1: Megérett már a szilva, a nyárutó egyik gyümölcse. Kép forrása: Depositphotos
Kép2: Az érett szilva és az aszalt gyümölcs. Kép forrása: Chef’s Mandala
Kép3: Szilvafák. Kép forrása: Depositphotos
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.