2023. szeptember 27., szerda,  Adalbert
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. szeptember 03., vasárnap
Megérett a nyárvég gyümölcse
A szilvát világszerte termesztik és sokféleképpen hasznosítják – Ágoston Jolán dietetikus az aszalt szilváról – 1. rész
Szerző: Sz. M.
A szilvát számos országban termesztik világszerte, 2021-ben több, mint 80 országban, és az éves termés mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát. A világ legnagyobb szilva termelői közé tartozik Kína, Peru, Jordánia, Románia és Chile. A szilvaszezon július közepétől október elejéig tart. Az alma és körte mellett az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál. A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka szinte áttekinthetetlen.

Megérett már a szilva, a nyárutó egyik gyümölcse. Kép forrása: Depositphotos

 

A szilva vagy szilvafa a rózsafélék családjába, a vitatott rendszertani besorolású, főleg fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetség Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A kereskedelemben szilva néven kapható gyümölcs a Prunus domestica. Virágaik színe általában a fehértől a rózsaszínig váltakozhat, magvaikat vastag, csontkemény burok veszi körül. Világszerte más-más fajokat termesztenek.

 

A szilvát sokféleképpen használják fel. Lekvárt készítenek belőle, de befőzésre is alkalmas. Szilvából készítik a hungarikum szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyasztható nyersen, gyümölcsként, gyümölcssalátában, és főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva lehet rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Gombóc töltelékének is használják, közkedvelt a fahéjjal ízesített változata. (Forrás: Wikipédia)

 

Az érett szilva és az aszalt gyümölcs. Kép forrása: Chef’s Mandala

 

Ágoston Jolán: Az aszalt szilva és az immunrendszer

 

Az utóbbi években, egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, és az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ez idáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök semlegesítő hatással. Azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében, a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

 

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti.

 

Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben, könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében, naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.

 

További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. Száz gramm aszalt szilva 300 kalóriát tartalmaz.

 

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Tel.: 06-20-486-01-26. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 Szilvafák. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: Megérett már a szilva, a nyárutó egyik gyümölcse. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép2: Az érett szilva és az aszalt gyümölcs. Kép forrása: Chef’s Mandala

 

Kép3: Szilvafák. Kép forrása: Depositphotos

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.