2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2020. július 01., szerda
Megújult a Szanazugi Árvízvédelmi Központ
Befejeződött a magyar-román projekt gyulai fejlesztése - Kétmillió euró a védelmi központra és a Tulcai zsilipre
Szerző: Sz. M.
A gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Nagyváradi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve 2017-ben sikeresen pályázott a ,,Szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztése és a Tulcai zsilip és vízgépészeti berendezéseinek rekonstrukciója” című projekttel az Interreg V-A Románia-Magyarország Program felhívására. A kedvezményezetteknek közös szándékuk volt, hogy növeljék az árvízvédekezés hatékonyságát és a mentesített ártéri öblözetek árvízvédelmi biztonságát, fejlesszék, korszerűsítsék az árvízvédekezés infrastrukturális létesítményeit a Körös-vízgyűjtőn.

A Szanazugi Árvízvédelmi Központ magyar oldali megújulását 60 millió forinttal a Belügyminisztérium is támogatta. Kép: KÖVIZIG

Rendkívüli események - ár- és belvizek, szennyezések- alkalmával, a védekezéseknél nagy szerepük van az árvízvédelmi szakaszközpontoknak. Ide érkeznek az őrszolgálatnál észlelt adatok, és a jelentések a védműveken tapasztalt káros jelenségekről. Itt zajlik a védekezés területi irányítása, és itt szállásolják le a védekezésben résztvevőket. A 12.02-es Mezőberényi árvízvédelmi szakasz egyik védelmi központja a Szanazugi Árvízvédelmi Központ. Az épület a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található, 1959-ben épült, beázott, korszerűtlen volt, nyílászárói, burkolatai, vizesblokkja, fűtési rendszere elhasználódott. Az épület nem felelt meg a kor követelményeinek egyik jellemzőjében sem, ezért a magyar oldalon az árvízvédelmi központ teljes körű rekonstrukcióját tűztük ki célul.

 

 

A szanazugi központ a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található. Kép: KÖVIZIG

A Tulcai zsilip a romániai vízgyűjtőn található, 1902-ben épült a Kölesér- és Felfogó-csatorna torkolatnál. A zsilip szerkezete mára elavult, magas vízállások idején és a téli időszakban nehezen kezelhető, árvíz idején nem ritka a 100 m3/s-os vízhozam sem. A projektben előirányzott műtárgy-rekonstrukción túl az uszadék felfogásának gépesítését is meg kell oldani. A Tulcai zsilipnek nemcsak ár-és belvíz idején jut jelentős szerep, az aszályos időszakokban segítségével biztosítható a mezőgazdasági területek öntöző vízzel ellátása is. A Tulcai zsilip átépítése megteremti a lehetőségét annak is, hogy belvízi időszakon kívül is legyen friss víz átvezetés a Köleséren, a határt metsző egyik csatornán, Szalonta és Sarkad térségének ökológiai vízigényének teljesítése érdekében.

 

 

A magyar oldali fejlesztés 2020. május végéig elkészült. A 16 hónapos építési munka eredményeként az árvízvédelmi központ főépülete, a hozzá kapcsolódó melléképület, a külső környezet teljesen megújult. A Szanazugi Árvízvédelmi Központ immár magasabb színvonalon töltheti be eddigi és tervezett új funkcióját, méltó színtere lesz jövőbeli magyar-román vízügyi tárgyalásoknak, bizottsági üléseknek is.

 

 

A román oldalon a közbeszerzési eljárások nem várt elhúzódása miatt jelenleg a műtárgyak építése zajlik. Az elektromos hálózat kiépítése tavaly már megtörtént, nincs akadálya, hogy a projekt a meghosszabbított határidőre, 2020. december 31-re a tervezett célok maradéktalan elérése mellett befejeződjön - tájékoztatott a gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

 

 

A ROHU28 számú projekt főbb adatai:

Kedvezményezettek:

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (ABAC) – Vezető Partner

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) – Projekt Partner

Projekt megvalósulásának ideje:

2018. július 1. - 2020. december 31.

A beruházásra elnyert támogatás: összesen 1.962 ezer euró

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri 1.292 ezer euró,

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak 670 ezer euró.

A magyar oldali fejlesztéshez önerő is társult, melynek nagysága 60 millió forint volt, a Belügyminisztérium bocsátotta rendelkezésre.

A fejlesztés eredményeként összesen 146 790 ember árvízi biztonsága növekszik.

A Szanazugi Árvízvédelmi Központ kivitelezője a BÓLEM Kft., műszaki ellenőre a Kontroll-Centrum Kft., tervezője az Építészeti és Mérnöki Műhely Kft. volt.

 

A projekt honlapja:

http://kovizig.hu/06-projektek/02-europa-unios-projektek/17-szanazugi-arvizvedelmi-kozpont-fejlesztese/index.php<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.