2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2020. június 23., kedd
Húsz éve nem esett ennyi eső
Árhullámok a Körösökön - Nincs árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállás - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyolc szakaszán van belvízvédelmi készültség
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt hét csapadékos időjárásával jelentős mennyiségű terhelés érte a Körösök romániai hegyvidéki vízgyűjtőjét. Több állomáson is meghaladja a júniusi csapadékösszeg a 200 mm-t (Felváca 215,6 mm, Vasaskőfalva 283,8 mm). Az előző 24 órában a Sebes-Körös és a Berettyó vízgyűjtőjén hullott nagyobb mennyiségű eső (Élesd 38,2 mm, Margitta 42,5 mm). A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén - a júniusnak még nincs vége -, a hónapban átlagosan már most több eső esett, mint a megelőző 20 év azonos időszakában. A csapadék főleg az igazgatóság működési területének északi-északkeleti részét érintette, ahol az ecsegfalvi mérőállomás a legmagasabb értéket szolgáltatta. Jelentős mennyiség hullott Nagytóti és Mezőgyán térségében, de komolyabb mennyiség jutott az igazgatóság délnyugati-nyugati részére is, ahol Csorvás és Szarvas-Kákafok állomásokon esett nagy mennyiségű eső. Utóbbinál előfordult, hogy három egymást követő napon is 20 mm feletti mennyiség esett. A területi eloszlás nem egyenletes, bár mindhárom szakaszmérnökségen csapadéktöbblet tapasztalható - tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Belvízelöntés a békéscsabai Nagyréten. Kép: KÖVIZIG 

 

Rendkívüli mennyiség hullott az igazgatóság területén június 7-e és 22-e között, a legmagasabb értéket Nagytóti állomás szolgáltatta, ahol június 14-én, 89,5 mm eső esett, ami ezzel a hónap, de a 2020-as év eddigi legmagasabb értéke volt. További jelentős mennyiség hullott Békés-Vizesfás állomáson, szintén június 14-én, 63,6 mm-el, Csorváson ugyancsak június 14-én, 57 mm-el, Ecsegfalván június 8-án, 53,4 mm-el, Méhkeréken június 17-én, 51,9 mm-el, Békéscsaba-Veszely állomáson június 14-én, 48,3 mm-el, Fazekaszugban június 10-én, 45,3 mm-el és a Békési duzzasztónál június 17-én, 40,6 mm-el. Június 18-án a legmagasabb értéket Körösszakál állomás nyújtotta 44,5 mm-el. A Gyulavári mérőállomásnál, június 21,-én 52,7 mm hullott, de ezen a napon több jelentős érték is mutatkozott. A Gyulai duzzasztónál 49,1 mm-t mértek, Eleken 49 mm esett, de kiemelkedő érték volt 38,7 mm-el Gyula-Itceér és Sarkad-Sitka állomásokon, s Gyula-központ (KÖVIZIG-épület) állomáson 37,2 mm-el.


A csapadék árhullámokat indított el a Fehér-és Fekete Körösön egyaránt. A Fekete-Körös felső szakaszán, a kialakult árhullám I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladva vonult le. A folyó magyarországi szakaszán árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállások nem alakultak ki az árhullámból. A Fehér-Körös felső szakaszán a csapadék hatására III. fokú készültségi szint mellett következett be a tetőzés, az árhullám a folyó romániai szakaszán végig I. fokú készültségi szintet meghaladva vonul le. A Fehér-Körös teljes magyarországi szakaszán készültségi szint alatt alakulnak a vízállások. A sebes-körösi tározókból előürítéssel folyamatosan vizet eresztenek. Körösszakálnál június 22-én, reggel 87,9 m 3 /s volt a folyó vízhozama. A Kettős-és Hármas-Körösön készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulása nem várható.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden estig, a Körös-vidéken, területi átlagban mintegy 12 mm csapadék várható.

 

 

A csapadékos időjárás miatt jelenleg igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Összesen 22 szivattyútelep (ebből 5 folyamatos üzemben) működik az igazgatóság területén. Vasárnap, június 21-én az átemelt víz mennyisége 807 ezer köbméter volt. A periódus kezdete - 2020. 06. 09. - óta összesen 5 190 ezer köbméter vizet emelt át az igazgatóság. A bel- és külterületek belvíz-mentesítése érdekében több közbenső átemelő – nagyobbrészt automata telep – üzemel. Mivel a folyókon árhullámok vonulnak le, megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége a folyókba, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik át. Ahol szükséges a 24 órás folyamatos üzem, ott a védekezés II. fokú készültség keretében folyik - tájékoztatott a gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.