2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2019. március 25., hétfő
Vizet mindenkinek
Víz világnapi rendezvények a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál - Nyertes rajz- és kollázspályázatok
Szerző: SZ. M.
Szódavíz, egy magyar kultuszital címmel nyílt kiállítás Gyulán, a víz világnapja alkalmából a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tájvízházában. A kiállított gyűjtemény Bánffi Istváné és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szervezésében érkezett Gyulára. A tárlat június 2-ig látható. A KÖVIZIG idén is gazdag programmal emlékezett meg a víz világnapjáról.

 KOVIZIG.jpg

 

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte a víz világnapjának. Célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a nélkülözhetetlen természeti kincs. Idén az esemény jelmondata volt, Vizet mindenkinek! A Föld lakóinak egyötöde él vízhiányos területeken, az emberek, állatok, növények nem jutnak elegendő vízhez. Az aszály és a vízhiány összefüggő jelenségek, amelyek gyakran súlyosbítják egymás hatásait. Jelen és jövő sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. A KÖVIZIG víz világnapi rendezvényére ellátogatók - a székház körül felállított standokon - megismerhették a Körös-vidék vízgazdálkodását, a vízkészletekkel helyes gazdálkodást. Délelőtt Gyula óvodásait, délután az iskolásokat és az
érdeklődőket várták érdekes bemutatókkal.

 

 

A Bodoki-szobornál felállított színpadon ünnepi műsor várta a megjelenteket, elsőként Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes mondott köszöntőt a víz világnapja alkalmából, majd Gyula Város Egyesített Óvodája Tagintézménye Ewoldt Elíz Óvoda és a Béke
Sugárúti Óvoda csoportjai léptek fel, a folytatásban Pepe Manó „Medvetánc” című műsorát láthatták a gyerekek. Délután felléptek a Karácsony János Katolikus Általános Iskola diákjai „Táncol a tavaszi délután” című műsorukkal, utána az 5. sz. Általános Iskola tanulói következtek „Esőtánc” című előadásukkal, majd a Calliope Diákszínpad lépett színpadra, akik „Vízöntő, az idő őre” című műsorukkal készültek a víz világnapjára. Ezután különleges flash mob következett, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai a nézők soraiból előlépve táncra invitálták a nézőközönséget.

 Szodasuvegek.jpg

 


A víz világnapja alkalmából kiírt rajz- és kollázskészítő pályázat eredményhirdetését is ezen a napon tartották. Gyulán jó minőségű ivóvízhez jutunk, de az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz miatti járványok a múltban a város lakóit is sújtották. A Bodoki Baráti kör tagjai segítségével megismerhették a gyerekek a lápi kúttól a csapvízig vezető különleges történelmi utat. Terepasztalra került a vízminőségvédelem, a gyerekek megtudhatták hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek, és a vizes kísérletek sem maradhattak el. Ellátogathattak az érdeklődők Micropoliszba, megismerhették a vizet természetes megoldásokkal hasznosító város életét. Cseberből-vederbe is eshettek a játékos kedvűek, igazi akadálypálya is várta őket. A Körös-vidék védett uszonyosai is szerepet kaptak -  jó néhány kakukktojással  -, hogy ne legyen a gyerekeknek egyszerű dolga. És, hogy ki hány vízmércecenti? – a napon erre is fény derült. A gyerekek kedvencei, az árokásó-rakodó, az úszó nádvágó, igazi műhelykocsi, és vízhozammérő csónak is várta az érdeklődőket. A Tájvízházban  igazi magyar kultuszitallal, a szódavízzel ismerkedhettek meg a látogatók.

 

 

A víz világnapi pályázatok díjazottjai:
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Készítsetek vízcsepp-kollázst címmel kollázskészítő pályázatot hirdetett a gyulai óvodákba járó gyermekeknek.
Ajándékutalványt nyert: Máriafalvai Óvoda - Lepke csoport, Mágocsi úti Óvoda - Pillangó csoport, Galbácskerti Óvoda - Katica csoport. Különdíj Béke sugárúti Óvoda - Micimaci csoport.

 


A KÖVIZG Ifjúsági Klubja a víz világnapja alkalmából Fesd meg vizes élményeid vízfestékkel címmel rajzpályázatot hirdetett gyulai általános iskolák 1-4. osztályos tanulóinak, melynek szerencsés nyerteseit kirándulással ajándékozták meg. A gyerekek megismerkedhetnek a Dél-Alföld őshonos növényzetével, erdei, pusztai és vízi életközösségeivel. A túra a pósteleki Körös Klub természetvédelmi egyesület működtetésében a Boross László Kutatóházból indul. Bemutatják a csaknem tíz hektáron elterülő Természeti Emlékpark és Növénykertet. A gyerekeknek madármegfigyelésre is módjuk lesz különleges távcsővel.

Kirándulást nyert: Komlósi Sára 3. osztály N. Balcescu Román Általános Iskola, Kilvinger Márton 3/b. osztály Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola, Lucza Roxána 4/c. osztály Implom József Általános Iskola, Nagy Gergő 4/c. osztály Implom József Általános Iskola, Vésztői Lara 2. osztály Implom József Általános Iskola, Komlósi Kata Hanna 2. osztály Implom József Általános Iskola, Borza Korinna 2. osztály Implom József Általános Iskola, Cseresznyés Kira 2/b. osztály Magvető Református Ált. Iskola és Óvoda, Surinás Lotti 3/a. osztály 5. sz. Ált. Iskola és Sportiskola, Molnár Kamilla Edit 3/a. osztály 5. sz. Ált. Iskola és Sportiskola, Molnár Zsófia 3/a. osztály 5. sz. Ált. Iskola és Sportiskola.

 


A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság  Készíts kollázst a vízzel kapcsolatban és írd rá alkotásod üzenetét címmel kollázskészítő pályázatot hirdetett Békés megyei általános iskolák felső tagozatosainak és középiskolás diákoknak. Ajándékcsomagokat nyert:


Általános iskolák:

1. helyezett Mári Botond 6/a. osztály, Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola, 2. helyezett Farkas Laura 7. osztály Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda ás Kollégium, Nagykamarás, 3. helyezett Nagy-Marton Maja 5/a. osztály
Magvető Református Általános Iskola. Különdíj Freiberger István László 7/b. osztály Magvető Református Általános Iskola.


Középiskolák:

1. helyezett Mácsár Dorina és Zana Zsófia Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas, 2. helyezett Szabó Bernadett és Tóth Armand Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas, 3. helyezett Szabó Erzsébet és Csépai Barnabás Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.