2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2011. augusztus 24., szerda
Bűvös hármas a határhalmon
Trianon előtti kő, akácok és a taréjos búzafű idézi a múltat Csanádapáca mellett
Szerző: Dénes Juli
Hatalmas útbaigazító tábla vonzza a szemet a Békés megyei Csabaszabadi után, Csanádapáca felé haladva, bal oldalon, az út mentén. A 4 és fél méteres, fából faragott tábla Szelekovszky László természetvédőnek, a Mersz Alapítvány alapítójának keze munkáját dicséri, s persze nemes szándékát jelképezi. A tábla mutatja az irányt az utazónak, merre találja azt a hármashatárhalmot, melyen 2010-ben fedezték fel a történelmi Csanád, Arad és Békés vármegye határait jelző követ. Fontos szerepet tölt hát be a tábla, nélküle az idegen egyszerű bekötőutat lát fasorokkal, gondosan művelt földeket, jobbról napraforgót, balról gabonát, ám semmi emelkedőnek nincs nyoma még ezen a ponton. A szépség, a páratlan, védett kultúrtörténeti emlék jóval beljebb, a bekötőút mentén, szerényen húzódik meg.

 

Szerencsés sors jutott e kunhalomnak. Három akác nőtt a dombon, mintha őriznék, amit a halom alatt az itt élők évezredek alatt gyűjtöttek. A dombról csodálatos fennsík tárul a látogató elé. Látszik a közeli Csanádapáca, ellátni Gerendásig, Csabaszabadiig. A hely ismerői jól tudják, merre húzódott egykor a Beliczay-, az Inkey-, az Aponyi- és a Szalay-család birtoka. Mind-mind ismert név a múltból. Látszik a régvolt folyómeder, talán a Marosé lehetett, avagy másé.

 

Az emlékoszlop és a taréjos búzafű

A kunhalom előtt ismertető tábla, kis, üveges ajtajú, fából készült dobozzal, benne vendégkönyvvel. Rengetegen hagyták itt a gondolataikat, méltatva a hely szépségét és a szándékot a megóvására. Zarándokhellyé vált, sokan kerékpárral tekernek ki, mások gyalogosan, az út szélétől, ki pedig autóval érkeznek. Egy csanádapácai fiatalember - szenvedélyes fotós - nyolcszáznál is több képet készített a hármashatárhalomról, a tetejére állított emlékoszlopról, melyet Szelekovszky László faragott 2010-ben a határok találkozását jelző, eredeti kő fellelése után nem sokkal. Az oszlop tetején három irányjelző mutatja, merre haladt az utazó valamikor Arad, Békés, Csanád megyébe. A határkövet régóta keresték egy csanádapácai kertész és helytörténeti kutató, Domján József útmutatása nyomán. A kérdésre 2010-ben adta meg a választ Zsikai Péter helybéli pedagógus. Amikor megtalálta a földből 30 centire kiálló, jóval Trianon előtt kihelyezett követ, mindjárt hívta Szelekovszky Lászlót a kincs azonosítására. Szakmai segítséget Liska Pál gyulai régész nyújtott, és megerősítette a kő eredetiségét. A kövön két betű olvasható ki, a K. és az R. A K királyit vagy katonait jelenthet.

 

Még valamit itt hagyott a régmúlt a halmon. A taréjos búzafű rendkívül ritka növény, ám itt gazdagon megtalálható. A kunhalomnál felállított tábla részletesen tájékoztat az értékes, védett ősi növényről. Ilyet Békés megyében még egy helyen, a Békésszentandrás melletti, országosan is legnagyobb, 12 méter magas kunhalmon, Gödényhalmon csodálhat meg az ember. A szárazságtűrő, laza bokrú alfjfű jellegzetessége, hogy a szára végén a hal csontvázához hasonlít a termése. Magjait az évezredekkel ezelőtt épült egyiptomi piramisokban is megtalálták.

 

A hármashatárhalomért egész Csanádapáca megmozdult. Az önkormányzat és sok falubeli támogatásával tájékoztató füzet készült, címlapján a halommal és az emlékoszloppal, melyet azóta a település valamennyi lakóházába eljuttattak az Apácai Hírmondóval együtt. Népszerűségét jelzi, hogy az eredetileg kinyomtatott 1200 példány után nem sokkal újabb 600-at készítettek. A cél ezek után, hogy Békés megye további kunhalmait is hasonlóképpen védjék, s a települések népszerűsítsék azokat, s az idegenforgalom új célpontjaivá váljanak e különleges, sok titkot őrző kultúrtörténeti emlékek.<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.