2018. december 11., kedd,  Árpád
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2017. június 19., hétfő
Erkel – eleven – emlékezete
Szobrok, templomok, zeneművek a magyar kultúrából
Szerző: Szőke Margit
Erkel Ferencről, Himnuszunk zeneszerzőjéről, a magyar nemzeti opera és zenei életünk számos intézménye megteremtőjéről mindenkor megemlékeznek szülővárosában, Gyulán,továbbá életének egyik helyszínén, Budakeszin. Erkel Ferenc 1810. november 7-én született az akkor önálló városban, Németgyulán – Magyargyula és Németgyula 1857-ben egyesült. A zeneszerző 1893. június 15-én hunyt el Budapesten. A fővároshoz közeli Budakeszin, az Erkel család nyaralójában nyaranta gyakran pihent a zeneszerző. Erkelre emlékezve a gyulaiak évente felkeresik az emlékhelyeket és Budakeszin az Erkel Napokat. Ahogyan Gyulán, úgy Budakeszin is a helyiek szeretete kíséri máig az Erkel-emlékhelyeket. Gyulán közadakozásból állították fel Erkel szobrát, a zeneszerző Kossuth után a város második díszpolgára, Budakeszin is a helybeliek áldozatvállalásával állítottak szobrot és emléktáblát, a város Himnusz-szobra Erkel zenéjével szintén széleskörű támogatottságával valósulhatott meg.

Gyulaiak Erkel sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

 

Budakeszin utca viseli Erkel Ferenc nevét, az itteni nyaralón emléktáblát avattak 1985-ben – a zeneszerző születésének 175. évfordulóján -, ezt a nevet vette fel a város művelődési háza is. Erkel Ferenc félszobrát, Bíró János alkotását 1993-ban avatták, a zeneszerző halálának századik évfordulóján. Budakeszi nevezetessége a Himnusz-szobor, V. Majzik Mária alkotása is. A jelképekből álló térkompozícióhoz harangjáték kapcsolódik megszólaltatva a Himnuszt. – Ez az alkotás nem illusztráció, hanem ami a nemzeti imádságunk által bennem megfogalmazódott – vallja az alkotó. V. Majzik Mária domborművei díszítik a helyi metodista templomot, amely otthont ad életmű-kiállításának is.

 

A sír domborműve Kallós Ede alkotása, miként a gyulai Erkel-szobor. Gyulaiak az Erkel család tagjaival

 

A gyulaiak – az Erkel Ferenc Társaság, az Erkel Ferenc Vegyeskar és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Erkel Ferenc Zenei Klubjának tagjai – idén is elindultak, hogy megemlékezzenek halálának évfordulóján a híres gyulairól. Ellátogattak Erkel sírjához Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, majd Budakeszin, az Erkel Napok programjának keretében felkeresték a zeneszerző szobrát és a Himnusz-szobrot.

 

Himnusz-szobor jelképekkel – Budakeszin

 

Budakeszin az Erkel Ferenc Művelődési Központ munkatársai baráti szeretettel, vendéglátással fogadták a gyulaiakat. Az Erkel-emlékhelyeken túl elkísérték őket a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájházba, a makkosmáriai kegytemplomba is.

 

Széleskörű támogatottsággal létesült

 

A gyulaiak tisztelgő látogatását idén, június 10-én különleges koncert koronázta meg az Erkel Ferenc Társaság és a Liszt Ferenc Társaság szervezésében.  Este a budavári Nagyboldogasszony tempolomban (Mátyás templom) ünnepi szentmisét mutattak be I. Ferenc József magyar királlyá és felesége, Erzsébet (Sissi) magyar királynévá koronázásának – 1867. június 8. – 150. évfordulója alkalmából.

 

A budavári koronázó templom

 

Az ünnepi misét követő koncerten együtt hangoztak fel az erre az alkalomra komponált művek, Liszt Ferenc Koronázási miséje és Erkel Ferenc Magyar Cantate című szerzeménye. Előadták Erkel Erzsébet című operájából a Harangkart is – a zeneszerző művét Sissi 160 évvel ezelőtti, első magyarországi látogatásának emlékére komponálta. A hangversenyt Erkel Hymnusza zárta – az eredeti –, melyet Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, a zeneszerző egyenesági leszármazottja vezényelt a gyönyörű koronázási templomban.

 

Somogyváry Ákos vezényelte Erkel Hymnuszát – az eredetit – a koronázó templomban

 <
++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.