2018. június 20., szerda,  Rafael
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2017. június 09., péntek
Szerda esti láz
A békéscsabai társastáncosok sikeres évadzárója a Csabagyöngyében
Szerző: Kiss A. János
Eltöprengtek már azon, hogy vajon mit csinálhat valaki egy társastáncos gálán, ha „botfül” és „faláb” adatott meg neki?! Ez esetben egy módfelett alkalmas sajtóműfajt keresve számol be a látottakról, hallottakról – lévén a foglalkozása: újságírás. Az immár ötödjére megrendezett Csabagyöngye Versenytánc Gálán jártunk, ahol szerdán este a békéscsabai Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Békéscsabai Társastáncklub tartotta közös évzáróját.

Mindenki a színpadon

 

A Csabagyöngye Kulturális Központ koncerttermének nézőterét alapvetően értő közönség töltötte meg. Egykori és mai versenytáncosok, szülők, barátok, tánckedvelők sereglettek össze. A (vas)tapsokból megítélve a színpadon sürgölődők jól tehették a dolgukat, a kevésbé beavatottak is nagy biztonsággal elkönyvelhették: (e helyen is) a világot jelentő deszkákon sorra (ragyogó zeneszámokra) szemet gyönyörködtető, nemes érzelmeket kiváltó produkciók váltogatták egymást. A legkisebbek, az akár tízen aluliak ugyan a technika elsajátítására rendelt út elején járnak, de nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjósoljuk: sokukból „menthetetlenül” versenytáncos lesz.

 

Szente BélaA Nyíri Lajos Táncsport Egyesület versenyzői, a Békéscsabai Társastáncklub tanfolyamain részt vevő gyermekek és felnőttek, valamint a szenior formáció alkották a fellépők sokaságát. (Az elhivatottság folytonosságára és folyamatosságára is találtunk szép példákat. Ha nemzedéki „sordíszekkel” elválasztva is, de fellépett például Klaukó Mátyásné (miként mindenki ismeri: Nórika), illetve unokája, Klaukó Csenge Nóra. Itt kell megemlítenünk, hogy a szenior csoportot megszervező Králik János és Králik Jánosné uhgyancsak nagy sikerrel lépett fel az est programjában.

 

Ahogy Szente Béla, a társastáncot felkaroló megyeszékhelyi Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója (s „mellesleg” a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület elnöke) is utalt rá megnyitójában, a gála idén is fontos bemutatkozási lehetőség a táncosoknak, hiszen a széles nyilvánosság előtt mutathatják meg a hétköznapi edzések, gyakorlások eredményeit.

 

Az unoka, Klaukó Csenge Nóra a táncpartnerévelHajas Tibor (úgyszintén tánctanár) avatott konferálásával (olybá tűnt, rövidített zeneszámokkal) egymást érték a táncprodukciók. Megérdemelten elhangzottak az éppen fellépő lányok, fiúk, felnőtt nők és férfiak nevei, eredményei – az éppen a lépéseket tanuló kicsik és a lelkes szenior versenyzők persze csoportként –, napjaink legjobbjait viszont immár névről is megismerhettük – a tapsok hőfokából ítélve persze úgy tűnt, hogy a többség eddig is pontosan tudta, kiben kit és mit tisztelhet. Örömmel tapasztalhattuk azt is, hogy az elegancia, a (látszólagos) könnyedség mellett jutott hely némi humorra is.

 

A látottak, hallottak alapján tudjuk elmondani, hogy az esten a nemzetközi standard táncok közül angol keringőt, tangót, bécsi keringőt, quickstepet, a nemzetközi latin táncok köréből szambát, cha cha chá-t,  rumbát, paso doblé-t és jive-t biztosan élvezhettünk nézőként is.

 

    

A Králik házaspár

  

A program végén kisebb-nagyobb díjakat kaptak az arra érdemesült táncosok, átadásukra Felczán Bélát érték fel (aki a békéscsabai társastánckultúrát megteremtő Nyíri Lajos veje, s aki a feleségével, az éppen kicsit betegeskedő Nyíri Máriával a parketten is párt alkotva, fantasztikus karriert futott be).

 

Arcok a közönség soraiból

 

(További képek a galériában)

 

 

 <
++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.