2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2022. június 04., szombat
Rend és szabadság kéz a kézben járnak
,,A fegyelem szabadság nélkül zsarnokság, a szabadság fegyelem nélkül káoszt teremt” - Publicisztika
Szerző: Szemenyei Sándor
Felbolydult világunkban, az ember különösen vágyik a biztonságra, és az azt javarészt meghatározó feltételekre, a rendezettségre. A biztonságos, harmonikus élet utáni epekedésünk idején úgyszólván ösztönszerűen hisszük, - ahogy a szólás mondja - rend a lelke mindennek. Ennek a vélekedésnek jobbára az a magyarázata, hogy az emberek, noha szakadatlanul harcban állnak egymással, lelkük mélyén a béke oltalma alatt szeretnének élni. A biztonságos élet érdekében iparkodnak önérdekük szeszélyét zabolázni, és kialakítani a másokkal együttműködés cél- és feladatrendszerét.

Szabadság és rend. A kép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

 

A felvilágosodás kora filozófusainak az volt a meglátása, a társadalom harmonikus működéséhez nélkülözhetetlen, a természeténél fogva önző ember megállapodást, társadalmi szerződést kössön egymással, azon az áron is, hogy önérdekük egy részét alá kell rendelniük a közérdeknek. A társadalmi szerződéssel az egyének, valójában önmaguk biztonsága érdekében, megteremtik a társadalom rendszerű állapotát, azaz közös kormányzatukat, az államot.

 

Rendről akkor beszélhetünk, ha a gyakorlatban valóra válnak, „végrehajtódnak” az együttélés rendjét megalapozó szabályok, rendelkezések, vagyis, ha az emberek és társadalmi csoportjaik a közösség érdekében hozott szabályok alapján élnek. Ez az életmenet a fegyelmezett társadalmi lét érdemi lényege. Ezek megvalósulásához nélkülözhetetlen kellék az érintett közösségek /nemzet, intézmények, csoportok/ erkölcsi-jogi szabályok kidolgozásában cselekvő közreműködése. Például: véleményt alkothassanak a közösség életét meghatározó törvények, szabályok megalkotásában, módosításában, jelesül az alaptörvények, működési szabályzatok, házirend, Nemzeti Alaptanterv, stb., megalkotásában. A közvetlen részvételük, érdekeltség híján, a fegyelem ugyanis nem más, mint szimpla kötelességteljesítések -, színlelt engedelmességek halmaza.

 

A rendnek fontos tartozéka, hogy az érintett személyek, közösségek az együttélés rendteremtő szabályait szabad akaratukból alkossák meg, tehát cselekvői és ne elszenvedői legyenek a rendteremtésnek. Végtére is, ahogy Csányi Vilmos írja:”az emberi viselkedés mindig szabadságok és korlátozások rendszerében jelenik meg.”

 

A rend, a fegyelem és a szabadság kéz a kézben járnak – tartja a szólás. Ha elszélednek egymástól, felbomlik a rend, mert a fegyelem szabadság nélkül zsarnokságot, a szabadság fegyelem nélkül pedig káoszt teremt.

 

 

Kép: Szabadság és rend. A kép illusztráció. Kép forrása: Pixabay<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.