2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. augusztus 27., csütörtök
A rendszámváltás utáni évtizedek tisztessége
Szerző: Kiss A. János
Nem elírás a címbeli „váltás” előtagja. Kétségtelen, a rendszám- és a rendszerváltás (mások változásról beszélnek) időben és erkölcseiben jelentősen összefügghet egymással. A Kádár- és a mostani Orbán-korszak egyre inkább lényegi azonosságokat mutat. Már kezd meggyőzővé válni Orbán Viktor húszegynéhány évvel ezelőtti megállapítása: „Ami összeér, az összeforr…” Csak amíg annak idején egy színes tévékészülékkel lehetett korrumpálni politikusokat, számukra ma a csillagos ég is mindössze aprópénznek számít.

Amikor még nem zavarta Szíjjártó Pétert az, hogy bemutassa gyermekét, és hagyja őt lefotózni (Békéscsabán, a kolbászfesztiválon, 2016 októberében)

 

Az önmagát (görbetükörben) Zuckerbergnél is okosabbnak látó Mészáros Lőrinc – tudják, a nemzet gázszerelője – 300 milliárd (háromszázezerszer egymillió) forintos vagyona jogszabályok szerint tisztességes szerzemény. Nem is lehetne más, hiszen létezik méretre szabott jogi környezet is a világon… Belegondoltak már abba, hogy, ha van még egy tucatnyi rokon, barát, barát rokona, rokon barátja, akkor közel annyi pénz fölött rendelkeznek, amiből megvalósítani tervezzük a Paks–2 atomerőművet… Nem véletlen ez a ”tervezzük” többes szám: az állami, önkormányzati megrendelések sokaságának elnyerése révén, főként az EU számunkra biztosított forrásaiból megdúsgazdagodott Mészáros Lőrinc, aztán a nemzet veje és mások mind a mi forintjaink szorgos összegyűjtögetése által lettek senkiből valamik, miként Paks árát is belőlünk préselik ki.

 

De kezdjük az elején! Amikor az 1990-es választást megnyerő MDF kiskunmajsai szervezete létrejöttének 5. évfordulóját ünnepelte, az akkori belügyminiszterrel az élén népes állami vezetőgarnitúra sereglett össze a kisvárosban. A hivatalos ünnepséget követően a résztvevők dr. Kozma Huba meghívására egy homokvilági tanyára siettek elkölteni az ebédet, majd partizni egyet. Akkoriban még előfordulhattak ilyesmin újságírók is. Magam arra figyeltem fel, hogy a tanya mellett parkoló állami Mercedesek sofőrjei, csavarhúzóval a kezükben, guggolnak a kocsik előtt és mögött. Az előző, még (akkori) pártállami években egyre-másra leleplezték le az újságok, hogy az állami vezető „elvtársak” hétvégeken magáncélokra veszik igénybe hivatali kocsijukat, persze sofőröstül. Nem akartam hinni a szememnek, hiszen már nem elvtársak, hanem „urak” szállítására szolgáltak a nemes gépparipák. Megkérdeztem egy rendszámtáblával kezében feltápászkodó parádés gépkocsi vezetőjét, mi ez, amit látok. Nem köntörfalazott. Elmondta, hogy a főnökkel és feleségével nem mennek már vissza a fővárosba, egyenesen a Balaton felé veszik útjukat. Így aztán, ebben a déli pihenőben, leszerelik az állami rendszámokat, s egy nemrég hozott belső utasítás szerint magánrendszámos táblákat csavaroznak a helyükbe, ha maszekban akarnak utazni a főnökeik. Hogy ne érhesse szó a ház elejét… (Az előző rezsim idején a rendszámtábláknak volt jelentésük: külön-külön más rendszáma volt az állami – ezeken belül is a rendőrségi, tűzoltó-, mentő-, honvédségi kocsiknak –, a szövetkezeti, illetve a magánjárműveknek. A mai rendszámtáblákról semmi sem derül ki, hacsak az nem, hogy immár nem szükséges le-fölcsavarozni azokat... Igazi hungarikum ez, érdemes volt rendszert és rendszámot változtatni… Sok más országban régen is, ma is a rendszámtáblák elárulják például azt, hogy melyik megye, melyik város, településkörnyék a kocsi üzemeltetőjének közigazgatási helye.)

 

A kérdés az: ami legális, az egyben tisztességes is? Itt van például, a „szatócsminiszter”, Szíjjártó Péter esete Szíjj László, a Simicska Lajos helyébe szökkent, hirtelen megszupergazdagodott vállalkozó jachtmeghívásával. Kultúrhelyeken, amennyiben  egy kormánytényező és családja elfogad ilyet egy állam által „futtatott” vállalkozótól, s ez kiderül, az a pasas, úrhölgy azonnal lemond, ha meg nem akaródzna neki, páros láb által repül… miniszterelnöke jóvoltából. Szíjjártó Péter, aki a legnagyobb vészben is – miniszterség ide vagy oda – saját kezűleg, saját lábán állva, saját elhatározással, saját táskával utazta körül a fél világot, hogy legyen maszkunk (s általunk pártja minden külhoni szavazójának is), továbbá jusson minden számba vettnek lélegeztető gépe, fertőtlenítő szere (kerül, amibe kerül), megérdemli a pihenést. Mint a szegény magyarok nagy tömegei is. Bár Orbán Viktor azt üzente a nyárelőn, hogy „Több Balaton, kevesebb Adria”, Szíjjártó Péter adriai nyaralásával természetesen semmi baj: a miniszterelnök nem tiltotta meg azt, csak elvárta, talán. Meg nyilván előre tudta, hová készül a csendes társa.

 

Az igazán nagy baj nem is ezzel van: a politikusok időnként nagyot mondanak, ha kell simán hazudnak. A társadalmi biztosítékot az verheti ki, amikor a kormány egyik tagja az állami támogatással alaposan feldíszített Szíjj László meghívására, annak jachtján múlatva az időt nyaralt családostul. Azt hittük volna, nem sokkal Borkai Zsolt jól dokumentált adriai jachtos szex partija, és/vagy Rogán Antal helikopterezése után normális kormánypolitikus ilyesmitől félne, mint ördög a tömjénfüsttől. Meg aztán világbotrány elfogadni egy nagyvállalkozó még oly szíves invitálását. (Ezzel a feltételezéssel bánjunk csínján: könnyen lehet, hogy akár a miniszter, akár a nagyvállalkozó bármikor fel tudna mutatni egy számlát a szíves vendéglátás szolgáltatásának ellenértékéről.)

 

A másik ok, amiért Szíjjártó Péternek le kellett volna mondania/Orbán Viktornak ki kellett volna rúgnia őt azonnal, az az, hogy a nagy nyilvánosság előtt a magyar „külkül” azt hazudta –  miközben  a tenger közepén a jachton ringatózott –: az ominózus napon keményen tárgyalt mindenféle hivatalos partnerével – képileg egy szárazföldi irodából. De lebukott. Pontosabban: lebuktatatták őt magyar tényfeltáró újságírók.  Az azóta karanténba vonult miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindenkinek magánügye, hogy hol, milyen körülmények között nyaral. Szíjjártó Péter, a házvásárlásában családilag támogatott miniszter fölháborodott: azok a fránya újságcsinálók megzavarták őt, a dolgaiban megfáradt, egyszerű kormánytagot, ráadásul a gyermekeiket is fotózták. Pedig – bár nem mondta – élőpajzsnak gondolta őket. Egy volt titkos- és Fidesz-szolgálati vezető nyilatkozata szerint akár el is süllyeszthették volna az újság által bérelt gumicsónakot…

 

Hogy izgalmukban ne kelljen tövid rágni a körmüket, elárulom: Szíjjártó Péter a botrány nyomán sem mondott le, Orbán Viktor egy szót sem ejtett a párt és a kormány tisztességén esett eme legújabb foltról. Azért ne hallgassuk el: Szíjjártó Péter hamarosan repülni fog. A honvédségnek vásárolt, a katonákon kívül más által nem használható repülőgéppel. Elismerem: sem Szíjjártó Péter, sem Orbán Viktor nem használja a csapatszállító(nak becézett) repülőgépet, csak utaznak rajta. S csupán a végállomásig.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.