2020. augusztus 3., hétfő,  Hermina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. július 16., csütörtök
Orbán–Fuchs: 1–1?
Szerző: Kiss A. János
Fekete Péntek van már nálunk is (nem is egy, „magyarosan” évi akárhány), például egy-egy olyan napon, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök aznap reggel úgynevezett „interjút” ad a Magyar Rádió Kossuth adója számára. A miniszterelnök képes arra, hogy szinte kitalálja, mi mindenre lehet kíváncsi a „bebetonozott” műsorvezető hölgy. Így aztán sok idő megtakarítható a – gyaníthatóan annk tartott – fölösleges kérdezősködés elmaradásával. Ezt a produkciót nem reklámadásként hirdetik meg, de hallatán – pláne a tévékben sugárzott néhány, „agitpropos” látványfelvétel bejátszása során – óhatatlanul eszünkbe juthat egy legendás reklámpáros hasonló alaphelyzetre hajazó produkciója. Talán emlékeznek még a csodakütyüket nagy elánnal ránk sózni akaró Horst Fuchs úrra és butuska asszisztensére, Gabie-ra…

Horst Fuchs kiesve a szerepéből (Forrás: The Pitch)

 

Ha valaki sportból vagy kényszerűségből, esetleg informálódás céljából élni akar az internet adta lehetőséggel, s rá akar keresni Horst Fuchs nevére, fényképére, pláne, ha a társnőre utalással egészíti ki azt, legyen óvatos. Különösen, ha angolos tudással van – vagy nincs – felvértezve. (Egy fránya betűelütés folyományaként akár vaskos meglepetésben, félreértésben is részesülhet, minthogy a világháló – akár egy valahai úttörő – kéretlenül is segíteni akar, ott, ahol tud….)

 

Szóval, Horst Fuchs és Gabie Berger kettőse jut eszembe hónapok óta, amikor péntek reggelente – „hivatalból” – meghallgatom Orbán Viktor magánszámát. Eladni való portékáit hatalmas találmányokként, eredményekként, a bölcs vezér álcája mögül igyekszik felmutatni, akárcsak Horst Fuchs a maga boszorkánykonyhás kellékeit. S a mi „Gabie”-nk is elcsodálkozik, alákérdez, leszólja azt és azokat, akik, amik utálatosak lehetnek Orbán Viktor számára. 

 

Engem ugyan nem zavar egyik páros páváskodása sem, ám a különbségüket is érezni, érzékeltetni kell. Horst Fuchs mindenkor szívesen áll a sajtó rendelkezésére Németországon, Ausztrián, Csehországon – fő vadászmezein – túl is. Megfordult már Budapesten , innen a magyar újságírók tapasztalata. Orbán Viktor szintén előfordul Budapesten, azzal a pici különbséggel, hogy értelmes válaszokra várókat nem enged fényességes színe elé. Akiket viszont igen: ők véletlenül sem ragyoghatják túl szellemét. (Lett lényen bármelyikük úgynevezett újságíró, vagy idézőjeles politikus.

 

Gondolkodtak már azon: a rádióban futtatott női, férfi műsorvezetők miért tehetik immár tízedik éve, hogy a köztévé, közrádió közelébe sem engednek más nézetet, véleményt valló közszereplőket? Sőt, naponta rengeteg műsoridőt használnak el arra, hogy elmondják: mit gondolnak, mit és miért csinálnak a nem kormánypárti emberek, szervezetek. Csak a legegyszerűbbet, legtisztességesebbet nem teszik meg soha: nem kérdezik, s nem engedik őket kifejteni az álláspontjukat.

 

Ahogy a mai politikai érához hasonlatos (korai) Kádár-korszak idején, azt suttogta a nép, hogy a bajoknak nem az első ember a forrása, hanem az őt markában tartó „holdudvar”, ma is hallani: nem Orbán Viktor sara ez meg az, hanem az embereié. Akkor most játsszunk egyet! Ki tud olyan esetet említeni, amikor valami Orbán Viktor akarata ellenére esett meg, történik pártja és kormánya, az alárendelt állami és egyéb kormányfüggő szervezetek területén?!

 

Azért ne legyünk igazságtalanok: látunk különbséget is Horst Fuchs, illetve Orbán Viktor között. Az utóbbi például nincs visel fülbevalót.

 

Orbán Víktor kiesve a szerepéből (Forrás: Euronews.jpg)

 

 

 

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.