2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. április 30., csütörtök
Idősíkok összecsúszása
Szerző: Kiss A. János
Trükkös Dick: Richard Nixont, az Egyesült Államok 37. elnökét ilyen gúnynévvel illették a demokraták az ötvenes évektől. Vesztét a hetvenes évek elején a Watergate-ügy okozta, pontosabban az azt kiváltó, tudtával történt betörés politikai ellenfelei egyik irodájába. Ennek során – újraválasztása érdekében – adatokat szereztek meg számára a demokraták választási elképzeléseiről. Egy ideig tagadta ezt, hazudott róla. Nixon a botrány kirobbanása előtt másodszorra is elnök lett, hogy aztán Trükkös Dicknek hamarosan, a betörés kiderülése után le kelljen mondania. Nem fogták perbe, mert az elnökké lett addigi alelnöke megkegyelmezett neki. Most egy olyan esetet hozunk szóba, melynek híre a köztársaságpárti Nixon és a demokratapárti John Fitzgerald Kennedy (az USA 35. elnöke) 1960-as elnökválasztási csatározása idején kelt szárnyra.

Erről beszélünk

 

Az 1960-as Nixon-Kennedy televíziós vitában az előnytelenebb külsejű, a lámpák fényében jócskán izzadó Nixon alulmaradt. (A fiatalok kedvéért megjegyezzük, hogy demokratikusan működő országokban a vetélkedő felek televíziós vitában is össze merik mérni felkészültségüket. A rendszerváltást követően ez így történt sokáig Magyarországon is.)  Ráadásul Kennedy elnök kampányemberei készítettek egy olyan plakátot, mely Nixon arcát ábrázolta nem éppen megnyerő fizimiskájával, s csak annyi szöveget írtak alá: „Venne Ön használt autót ettől az embertől?” Ez a mondat mára szállóigévé vált világszerte.

 

A baloldalisággal nyilván nem vádolható Demokrata című lap online-változatán olvasható egy 2008 áprilisában megjelent cikk. Szrzője az akkori kormányt támadta. (Nem dolgunk értékelni a tartalmát.) Ha ma valaki ezt előkeresi, a képernyőn a cikk fölött megjelenik egy mozgóképes hirdetés, melyben Orbán Viktor a koronavírussal kapcsolatban beszél. A kép alatt közvetlenül a 12 évvel ezelőtti Demokrata-cikk főcíme olvasható: „Ön venne használt autót ettől az embertől?”

 

Ezt a kínos helyzetet nem kommentáljuk. Egyáltalán: van nekünk szükségünk használt autóra?!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.