2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. április 24., péntek
Köpjünk a járványra?
Szerző: Kiss A. János
Némi vidámság, de legalább egy csipetnyi éltető derű elkelne manapság a magyaroknak is. „A magyar ember olyan…” – mondana valami bennünket behízelgően érintő, másokat kicsit hátrébb soroló bölcseletet a miniszterelnök, de most nem a nemtelen adok-kapok , a vírustól független hatalmi téboly ideje van (vagy legalább is lenne), maradjunk tehát a normalitás világában. Álljon itt egy gyulai történet (mely bárhol e széles hazában megeshetett volna), melynek témája – ha nem is az utcán – egy élelmiszer-áruházban hevert, mígnem egy figyelmes vásárló észre nem vette.

Képünk illusztráció! (Forrás: english.manoramaonline.com)Egy idős, csaknem átlagosan öltözködő, kesztyűtlen, maszktalan férfi csoszogott a termetes bolt gondolái között. Amikor a zöldségek, gyümölcsök birodalmához érkezett, felcsillant a szeme. Ha ismerte, ha nem, Shakespeare örökbecsű megállapítását – tudniillik, a tett halála az okoskodás –, hirtelen mozdulattal letépett egy műanyag tasakot a polc szélén lógó tömbről, s kinyitotta annak száját. (Most meg Petőfi szól közbe: azaz kinyitotta volna.) Mint tudjuk, ez nem éppen egyszerű művelet. A zacskószájnyitási kísérlet utolsó próbálkozása jellemzően úgy történik, hogy a tisztelt vásárló a jobbik keze hüvelykujját egy finom nyelvérintéssel megnyalintja, az ott megtapadó nyál egy picikét odaragasztja azt a műanyag tasak egyik oldalához, s a másikat szorító mutatóujja ellentartásával legalább annyira szétválnak zacskófelületek, mint a széplányok ajkai az első szűzi csók kivitelezésekor.

 

Ám az úr nyelve felé lendülő keze megállt a levegőben. Eszébe villant: ez most tilos. Úton-útfélen azt hallani, hogy szemünk, szánk, orrunk érintése nem megengedett, hogy ne váljunk saját kárunkra, mások kockázatára a koronás vírus udvari szállítójává.

 

Aranyos mondás: kéz fennakad, nyelv bennszakad, ám a tasak nyitása egy jottányit sem haladt előre. Az úr tanácstalan tekintetében hirtelen változás állt be. Úgy állmagasságig emelte a műanyag zacskó egyik felső végét, karja mozdítása nélkül előre-hátra, jobbra és balra pillantott laposan, majd egy egészségeset köpött a tasak további művelet elvégzésére kiszemelt pontjára. Ujjai ekkor akadálytalanul megcselekedték az emberemlékezet óta gyakorolt nyitási műveletet, melynek eredményeként immár nem volt a polcon olyan portéka, mely ellenállhatott volna a férfi szelíd szerzési vágyának.

 

Igaza lehet a miniszterelnöknek: a magyar olyan ember…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.