2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. április 14., kedd
Ténytelenség
Szerző: Kiss A. János
Aki a Kossuth rádió ebéd utáni, Ütköző című műsorát rendszeresen hallgatja – nos, én vagyok az. Ezt az önmagáért beszédes címet olyan program rejtjelezésére használják, melyben csaknem kizárólag kormányszimpatizánsok szólalhatnak meg. Igen, olyasmi ez, mintha az FTC-MTK örökrangadón csak a Fradi játékosai futhatnának pályára… De ehhez már hozzászokhattam, gondolom, nem egyedül vagyok így. Ám most újabb „bravúr” tanújaként állhatok önök elé.

Képünk illusztráció! (Forrás: Amve.hu)

 

Az Ütközőben, a „királyi” rádiók, tévék más műsoraihoz hasonlóan napok óta folyik – immár minden migránsozás nélkül – a sorosozás. A magyar forint matolcsys és tragikus mélyrepülése hirtelen azzal koronáztatott meg, hogy – például a mai Ütközőben – a kormánypárti megszólalókat is vonalasabb megnyilatkoztatásra késztető műsorvezető tényként közölte: a forint zuhanórepülése Soros György miatt következett be. Ő is, beszélgetőtársai is hosszan fejtegették, hogy Soros György miként hajtotta, hatja végre a napjainkban megvalósított, a magyar forint kárára „elkövetett” spekulációját.  Erre már csak odafigyel az ember.

 

A propagandagépezet nyelvén megszólaló műsorvezető, beszélgetőtársak erre a következtetésre olyan „érveléssel” jutottak, hogy Soros György korábban is spekulált már a forint romlására, s ezzel bizony sok pénzre tett szert. S az aduászok: akkor pedig nyilvánvaló, hogy most is az ő „aknamunkája” van a forint szégyenletes mélyrepülése mögött. Ez ugyan lehet a következtetésük, de tényleg nem tény…

 

A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény – melyet a rosszemlékű német, ilyenhez hasonlóan kormánytényezők is „felhatalmazási törvénynek” titulálnak – hatályba lépése óta a korábbiaknál is nagyobb kockázata van az álhírek terjesztésének, pláne nagy nyilvánosság előtt. Sokan már ennek angol megnevezését, a fake news fogalmát is elsajátították. Persze, a jogi háttér mellett sajtóberkekben mindig is figyelni kell a médiaetikai vonatkozásokra. Valótlan (nem bizonyított) tényt állítani „nem illik”. Vagy, ahogy Deák Ferenc annak idején, okosan ennyit jelölt meg egy lehetséges sajtótörvény teljes szövegéül: „Hazudni pedig nem szabad.”

 

Azért jutott ez az eszembe, mert az említett rádióműsorban a szereplők tényként beszéltek arról, hogy Soros György okozta a forint mélyrepülését, ám e mellé nem illesztettek bizonyítékot. A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény szelleméből pedig az következne, hogy ilyen „ízléstelenségek” ne hangozzanak el nagy nyilvánosság előtt.  Ismét emlékeztetnék Joseph Fouché és/vagy Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (ki hogyan tudja) szellemes megállapítására, mely – persze – megítélhetővé teszi az úgynevezett Ütközőben elhangzottakat: „Ez több, mint bűn: hiba!”<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.