2020. április 6., hétfő,  Vilmos és Bíborka
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. január 24., péntek
Ismét álriporter a köztévében!
Szerző: Kiss A. János
Mészáros Kata, az M1televíziós (köz)csatorna újdonsült üdvöskéje, a napokban interjúra hívta a stúdiójukba Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét. Amit az újdondász művelt ennek ürügyén, azt bátran nevezhetjük sajtótörténetinek. Még egy bányászbéka is elismerné: ennél nincs lejjebb, csak ami a feneke alatt van. Talán emlékeznek, hogy tavaly vagy azelőtt a kormányközeli új médiabirodalom (manapság „lakájmédiaként” szokás említeni) első emberének az ismert ügyvédet, a történetesen az Orosházán élő dr. Varga Istvánt állították. Ám hamar kitelt a szolgálata. Ugyanis nem sokkal később – vitathatatlanul javító és ösztönző szándékkal – azt (is) nyilatkozta, hogy a kormányoldalon ügyködő, akarva-akaratlanul NER-es sajtómunkások felkészültsége (nyilván átlagosan), tevékenységének színvonala alatta marad a az ellenzéki sajtóbeliekének (nyilván átlagosan). Ezt a ténymegállapítását nem bocsájtották meg neki. Ám – ha találkozott vele – e borzalmas és szégyenletes provokátorakció láttán, hallatán joggal állapíthatja meg: bizony, „élből” neki volt igaza.

Mészáros Kata az ominózus interjú közben, - jóindulattal - teljesítményarányos képméretben (Képernyőfelvétel)Valamikor a múlt század kilencvenes éveiben, az akkori országos köztévében az az idő tájt igencsak ismeretlen arcú és nevű Beleznay Endre (eredetileg ifj, Kiss Endre) feladatot kapott  Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos című műsorában. Álriporteri szerepet osztottak rá, ha jól emlékszem, egy keszthelyi tévé riporterét játszotta el zseniálisan. A kezdő riportertől kitelő „interjúkat” közismert színészek és más hírességek faggatásával alkották meg. (Akkor kiosztottak rá egy szerepet – Mészáros Katával nem tudom, most hogyan van.) Alanyainak fogalmuk sem volt arról, hogy éppen lóvá teszik őket. Előbb-utóbb minden jól meginterjúvolt kiborult a színész által eljátszott tehetségtelenség láttán, sokan – felháborodva – a beszélgetés egy pontján faképnél hagyták őt, de az ottmaradók is letaglózva távoztak a dilettantizmus tobzódása érzékelésével. A sorozatot csak akkor kezdték sugározni, amikor valamennyi interjút már mágneses szalagra rögzítették.

 

Mészáros Kata párt/kormánypropagandista Karácsony Gergellyel készült beszélgetésével találkozva először arra gondoltam, hogy Friderikusz Sándor nyilván visszatért a képernyőre, vagy legalább a műsorkészítéshez. Az első pillanatokban a szerencsétlenkedő álriportert véltem felfedezni Mészáros Kata alakításában.  De annak idején a Beleznay-karakter kedves csibészséget jelentett az éltető humor jegyében, sajtóetikai vétség, az akkori sajtótörvény megsértése nélkül.  Telítve tehetséggel.

 

Ha a közmédia még az országos botrány kirobbanása előtt netán megszabadult volna a kérdezettre ügyet sem vető, sorozatlövéssel kérdéseket (?!) feltevő Mészáros Katától, akkor megkockáztatnám: dr. Varga Istvánnak nem lett volna-e érdemes mégis meggondolnia, hogy talán a „lakájsajtó” feljavításának kellene szentelnie a következő éveit? Ám, ha Mészáros Kata bűnbocsánatot nyer, esetleg kitüntetik, előléptetik „teljesítményéért”, akkor egy igazi konzervatív, keresztény embernek azon az oldalon nem lehet több dolga…



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.