2020. október 1., csütörtök,  Malvin
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2020. január 13., hétfő
Simonka György: ő a hab a tortán?
Holnap – a tervezettnél egy nappal később – kezdődik a képviselőt is a vádlottak padjára ültető büntetőper első fokon, a Fővárosi Törvényszéken
Szerző: Kiss A. János
Dobogós helyet foglal el Simonka György annak a súlyos bűncselekménynek a vádlotti listáján, melynek vizsgálatakor a legfőbb ügyész még tavalyelőtt ősszel kérte – és ellenszavazat nélkül meg is kapta – Békés megye orosházi székhelyű egyéni országgyűlési választókerületi képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. A személyét érintő nyomozás eredményeként azóta az illetékes ügyészi szervezet vádat emelt az ügyben 33 személy – köztük az „irányadó” Simonka György – ellen. A holnap 9 órakor Budapesten, a Fővárosi Törvényszék Fő utcai (budai) épületében kezdődött monstre büntetőperben Simonka Györgyöt az ügyészség – ismereteink szerint – bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádolják. Akár az ügy egészéről, akár (vagy különösen?) annak Simonka Györgyöt érintő részéről a Fidesz és holdudvara által megkaparintott – írott és elektronikus, például a Békés megyei napilap és az orosházi hetilap, tévé és hírportál – sajtótermékek eddig sem jeleskedtek beszámolni, s félő, ezután is agyonhallgatják majd a per során feltárulkozó információkat. Ha tévednénk, jelezni fogjuk.

Katasztrófavédelemre kiképezve... Profilból: Simonka György (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)

 

Igen érdekes a vádlotti kör néhány tagjának Simonka Györgyhöz kötődése. A vádlottak között található például a felesége, az unokahúga és a gépkocsivezetője is. Az ügyészség „kedvezményes” ajánlata Simonka György számára: 8 és fél év letöltendő fegyházbüntetés és 850 milliós vagyonelkobzás. A mától péntekkel bezárólag megtartani tervezett előkészítő tárgyalás során arról is nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e ezt, vagy megkockáztatja egy súlyosabb (netán enyhébb) ítélet kiszabását.

 

Simonka György nem panaszkodhat az eddigi eljárásokra. Egy ellenzéki politikust hasonló esetben nyilván megbilincselve, vezetőszáron tartva hozták-vitték volna előzetes letartóztatás céljából – tévékamerák szemeláttára. Ám ő azóta is nyomogathatja a Parlamentben a sorsunkra befolyást gyakorló szavazógombot, láthatóan minden erkölcsi aggály nélkül éli az életét választókerületében, karácsony előtt osztogatta a népeknek a betlehemi lángot, sőt, a szószéken is alakoskodhatott egy dél-békési kisvárosban. Más kérdés, hogy akadt azért „birodalmában” olyan település is, ahol nem vették igénybe ájtatos felajánlkozását, megkerülésével a hívek maguk szerezték be a béke eme szimbólumát, a tisztító lángot.

 

A nem Békés megyeiek kedvéért mondjuk el: a választókerületben Simonka Györgyöt tavaly ismét megválasztották egyéni országgyűlési képviselőnek, annak ellenére, hogy az ügyészi szervezet gyanúsítottként vizsgálta (arrafelé csaknem köztudott) viselt dolgait. Ehhez persze az is kellett, hogy az ellenzék ne tudjon összefogni, s bár nála több szavazatot kaptak, a megosztottság következtében Simonka György lehetett a befutó. (Ez aztán megismétlődött az önkormányzati választásokon. Orosházán az MSZP nyáron a már létrejött ellenzéki összefogást felrúgta, saját polgármester- és képviselőjelölt-csapattal indult. Ugyan csúfosan megbuktak, de annyi szavazatot összegyűjtöttek, amennyi hiányában, az összesített ellenzéki többletszavazatok ellenére a meglehetősen szerény képességűnek tartott „Fidesz-válogatott” többséget kapott, s polgármestert adott.  Ugyanakkor egy sor Békés megyei településen az ellenzék aratott diadalt. A tótkomlósiak pedig a végletesen Simonka-hű fideszes városvezetést elhessentették az önkormányzatból, akár a legyet szokás.

 

Játékos kedvű olvasóink kedvéért említünk egy (szigorúan matematikai jellegű) példát. Nemrégen kapott két évjogerős börtönbüntetést egy visszaeső bűnöző, aki egy pár, 18 ezer forintba kerülő sportcipővel akart megvesztegetni egy büntetés-végrehajtási hivatásos tisztet, aki azonnal jelentette ezt. E büntetési „árfolyam” alkalmazásával Simonka Györgynek (ha csak hivatalos személyek – általa elkövetett – 20 milliós vesztegetéseivel számolunk) 1111 évet kellene kapnia – pusztán ezért… A mintegy 1400 millió forintos vagyoni hátrány okozásának elbírálása mellett mi magunk úgy gondoljuk, hogy nincs tisztába téve Dél-Békés igazi trutyija: az elmúlt évtized önkormányzati pályázatainak világát is kötelességük lenne a nyomozó hatóságoknak felszínre hozniuk. Akkor esne csak le igazán a „nagyérdemű” álla... Állítólag a vádhatóság utal is arra, hogy további bűncselekmények elbírálása egy következő eljárás feladata lehet. Ez már csak azért is fontos megjegyzés volna az ügyészség részéről, mert egy halom dél-békési „kollaboráns” (volt és/vagy jelenlegi) polgármester, alpolgármester, bizonyos „csókosok” azzal hivalkodnak manapság fellélegezve, hogy nincs ott a nevük a most vádlottak padjára ültetettek között. A hiszékenyebbek ezt be is „kajálják”, mert nem akarják végiggondolni, hogy a mostanra feltárt bűncselekmény mindössze egy nagyjából öt éve lezárulni látszott bűncselekmény-sorozat látleletét adja. Az a gyanú, hogy ennek aztán folytatása következett. Ahogy azt a bűnüldözők tevékenységétől is elvárjuk.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.