2020. október 1., csütörtök,  Malvin
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. október 29., kedd
Nyemcsok László kis kockása
A most megjelent könyv címének értelmezése egyes matektanárok kedvéért: a kockás itt ugyanaz, mint a négyzetrácsos…
Szerző: Kiss A. János
Nyemcsok László, a Békés Megyei Hírlap újságírója e szakma művelőjévé válásának 30. évfordulója alkalmából megjelentette harmadik könyvét, mely a Megszólalt a kis kockás címet és a Harminc év sztorijai alcímet viseli. Egy hete a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban mutatta be könyvét: szokatlanul nagy létszámú érdeklődő előtt. (Útmutató kezdő újságíróknak: egy hétnyi „anyagpihentetés” zamatosabbá teszi a készülő cikket, ugye…) A több mint derűs – értsd: kacagtató – est valamennyi elhangzott, leírt vagy azon túli, kisebb-nagyobb története mögött a figyelmes szemlélő az író-mesélő humánumát, életszeretetét is észrevehette. A mindenkit magához ölelni akaró közvetlensége, kitárulkozása mögött pedig leheletnyi rejtőzést is felfedezhetett a figyelmes hallgató. A megvonható mérleg: a kiváló humorista egyben magával ragadó előadó is, s a leheletnyi bánatfüst által pedig – tudták ezt? – az ország egyik talán legjobb, legnagyobb és legnemesebb jelenkori (s a legpozitívabban értendő) clownja. Csak éppen erre a vidékre született.

A könyv első, külső borítója, ami aztán utána jön...Amit nem ígérhetünk meg: visszaadni a kedd este lehengerlő hangulatát. Ha viszont elolvassák a könyvét, valemyennyit visszakaphatnak belőle. A poénos, slusszpoénos sztorik sorjázása, Nyemcsok László csípőből „tüzelő” reagálásai arra is rávilágítottak, hogy akár a televíziós és tévétlen talk show-világ agyonfoglalkoztatott csillaga is lehetne, ha… Ha az erre szolgáló délmagyar székeket nem stipi-stopizták volna le az egymást futtató széplelkek. Nyemcsok Lászlót ők persze nem tekintik „művésznek” – igaz, ő se magát – így a „kiválasztottak” klubja sem akarja teljes szívvel befogadni. Nyilván úgy gondolják, hogy mindazt, amit ő csinál, bármikor megtehetnék maguk is… Néhány (valóban csak egy-két) arcon azért némi irigységet, fölényes lesajnálást is felfedezhettünk olykor-olykor, de a nevetésüket ők sem tudták visszatartani.

 

Igazából one man show volt Nemcsok László élőszavas, közönség előtti szereplése. Akik közelebbről ismerik, egyetértettek azzal a poénnak szánt mondatával, hogy egyedül is tudna beszélgetni önmagával. Így aztán háládatlan szerep jutott beszélgetőtársának, Ando Györgynek, a Munkácsy múzeum igazgatójának, ám nagy siker is kerekedett a dologból: oldott perceket, órákat fogadtak be az ódon (vagy éppenséggel új?) múzeumi falak, ahol „normális esetben” mindenféle módon „viselkedni illik”.

 

Ekkor még úgy tűnt, hogy Nyemcsok László önmagával beszélget majd. S a mikrofonja is büszkén meredt a magasba

 

A közönség barátokból, szponzorokból, munka- és pályatársakból, belőlünk, a „Nyemcsok-galaxis” szatellitjeiből állt, s külön is szólni kell arról, hogy édesanyja ugyancsak tanúja lehetett fia tehetsége eme megnyilvánulásának. S bár politikus nem nagyon fért be a dugig megtelt terembe, láthattuk, hogy a megyei kormánymegbízott nem tartotta rangon alulinak a könyvbemutatón való megjelenést.

 

Úgy látszik, a jó hangulatú könyvbemutató receptje nem nélkülözheti a sok érdeklődőt

 

Időről időre felmerül a kérdés: vajon egy ilyen istenáldotta tehetség mindenkori főnökei miért nem használták ki a lehetőséget Nyemcsok László kincseinek minél teljesebb kiaknázására? Amikor egy szerkesztőség tagjait belső szerkesztőkre és „vízhordókra” osztották, osztják, akkor ő miért ez utóbbiba sorolódott?!

 

Aztán csak bekéslekedett Ando György
 

Ettől nem függetlenül meg kell jegyeznünk, hogy írásainak lazasága, (hogy úgy mondjuk) hanyag eleganciája, –ha észreveszik, ha nem – filozofikus ihletettsége, „életszaga”, mondatfűzése, történetszerkesztése, karakterrajzolása, témaválasztása óhatatlanul Rejtő Jenőre emlékezteti az emberfiát. De ő Nyemcsok László, s bátorkodom megjegyezni: vice versa – Rejtő stílusában sok a nyemcsoki.

 

A gyors észjárású szerző nem sokat töprengett a kérdésekre adott válaszain

 

Fontos feladat mindezt éppen most rögzíteni. Ha valamit utálok, az a posztumusz elismerés (természetesen akad példa arra, hogy nincs más mód a főhajtásra), ugyanis utólag senki ne vasalgassa simára a lelkiismeretét, aki elmulasztotta az érintettel időben közölni az – őszinte –véleményét. Akik a könyvbemutatón szívből jövő tapssal fejezték ki a véleményüket, jó úton jártak. Ezt többet jelenthet Nyemcsok László számára minden medálnál, bármekkora összegnél (ez utóbbit azért ne vegyék készpénznek).

 

A műsor végére aztán nem csak az ünnepelt fáradt el, hanem a mikrofonja is...

 

Hol juthatnak hozzá a rendkívül szórakoztató könyvhöz? A legegyszerűbb a Békés Megyei Hírlap kézbesítőinél, a lap ügyfélszolgálati irodájában, s aki a könyvesboltban szeret vásárolni: a békéscsabai Európa Könyvesboltban. De megrendelhető a nyemcsok.konyv@gmail.com e-mail címen és a 06 (30) 596-3486-os telefonszámon is.

 

 <
++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.