2020. január 25., szombat,  Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. október 02., szerda
Pártizánok
Szerző: Kiss A. János
Az egy négyzetméterre jutó partizánok száma akkora lett a II. világháborút követő idők Magyarországán, hogy bízvást gondolhattuk: ekkora kamuzás szinte már felülmúlhatatlan. Most viszont ismét kapkodhatjuk a fejünket, hiszen annyi független polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelölt lepte el az utcákat, hogy akár migránsáradatot is lehetne velük rekeszteni déli határainkon. Most róluk, s nem az igai függetlenekről értekezünk.

Egy (még) valódi független dilemmája: a bal tejel jobban, vagy ez a jobb? (Forrás:gyerek-allergia.hu)Ezek a hölgyek és urak függetlenként jelöltették magukat e tisztségekre, még akkor is, ha környezetük tudván tudja: tették ezt attól függetlenül (tehát mégiscsak függetlenek?!), hogy netán aktív, illetve volt tagjai valamely kormányzó vagy ellenzéki pártnak. Azt aligha vitathatjuk, hogy egy ilyen képviselőjelöltnek is lehetnek pártszimpátiái, de gyanítható, hogy valójában ők „illegális bevándorlók” a valódi függetlenek táborában. Ahol pedig az adott pártok már képesek felismerni, hogy a választók nagyokat köpnek nevük hallatán, embereiket kifordított köpenyben rendre alámerítik a politika mocsarába.

 

No, de ki számít emberüknek? Aki egy adott, kisebb-nagyobb közösségben, e minőségében meg-megmutatta magát, az a nyilvánosság előtt már „megbillogozottnak” számít, viselve pártja stigmáit. De amíg egy párttag – amolyan szürke nullásként – az ismeretlenség ködébe veszett, most onnan nagy hirtelen, „függetlenként” előkerülve viszonylag kis kockázattal viselheti az álcázásra ideálisan felhasználható „báránybőrt”. S ha mindez gyorsan kiderül, hát… akkor nem jött be.

 

Van ennek a „műfajnak” egy sajátos esete. Akad példa arra is, hogy valaki lézengő ritterként jelentkezik polgármesternek, persze szigorúan függetlenként. Aki ezt jóhiszeműen teszi, az vagy tájékozatlan a az Univerzum eme szegletében, netán álomvilágban él, de bizony meglehet, hogy tudatosan választja e módit. S könnyen előfordulhat, hátsószándékkal.  Az első két variáns természetesen az illető politikai vezetői tisztségre való teljes alkalmatlanságáról tesz tanúbizonyságot. Ugyanis a való világban „egy szál” polgármesterként mindenre számíthat, csak arra nem, hogy megbirkózhat egy település vezetésével. Ha nincs biztos bázisa a képviselő-testületben, akkor (minden tisztessége ellenére is) folyton-folyvást ön(és település)pusztító kompromisszumokra kényszerül. De mi van a harmadik eshetőséggel?

 

„Függetlenünk”, ha nyerne a választáson, maga köré gyűjti a szintén „független”, vagy a nyíltan az anyapárt színeiben képviselővé lett társakat, s máris összeállt a tervezett csapat…   

 

Akikről beszéltünk, nem partizánok, hanem –  ízlelgessük a szót – pártizánok…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.