2020. január 25., szombat,  Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. szeptember 29., vasárnap
A kisvakond is kampányol Békéscsabán?
Szerző: Kiss A. János
Zdeněk Miler világhírű rajzfilmfigurája három tucatnál is több filmben szerepel. A kisvakond (csehül: Krtek) október elején „fellép” Békés megye székhelyén is. Mi egy másik, nagyjából ugyanarra az időszakra eső színrelépéséről emlékezünk meg. Az „előadásnak” A kisvakond és az ősz elnevezésű rész címét kölcsönöznénk imigyen: „A kisvakond és az ősz Békéscsabán”. Ha ősz, akkor persze arccal az önkormányzati választások kampánya felé…

A vitára okot adó hirdetőtábla

 

Amikor Békéscsabán a Gyulai útról a hatóságilag titkosított tűzkeletkezési okú István malom előtti tér felé kanyarodunk, akkor az út kisvonattal átellenben található parkbeszögellésében egy hirdetőtáblát pillanthatunk meg. A ráragasztott sok politikai hirdetés között két kisvakondos előadás plakátját fedezhetjük fel. Hogy’ kerül a csizma az asztalra?! Mármint kereskedelmi plakát a politikai hirdetési felületre.

 

Ha mára amolyan „migránsstátust” vett fel a kis szemtelen (pontosítok: a vakondoknak is van szemük általában, igaz, csak mákszemnyi, az is a bundájukban rejtőzve), nem ártana illedelmesebben viselkednie. Ugyanis a mostani kampányőrületben senki nem benne gyanítja a valóban nem kizárható rosszindulatot.

 

Rendben van (ha nincs is rendben): arra a hirdetési felületre bizonyára nem lenne szabad kereskedelmi célú hirdetést biggyeszteni. De az is felmerülhet, hogy az a furfangos kisvakond nem véletlenül telepedett le éppen arra a felületrészre. Mert?

 

Mert semmilyen más kereskedelmi hirdetés nem telepedett oda; mert az összes közül csak két plakát ereszkedett – olvashatatlanul – „félárbocra”, igaz, egy kormánypárti is megindult a lejtőn; mindkettő Szarvas Péteré; mert a kisvakond éppen Szarvas Péter egyik plakátjának takarja el azt a sávját, melyből kiderülhet, milyen szervezet nevében indul a választáson; mert csak a jelölő szervezet békéscsabaiak szívét megdobogtató logóját (lila szív) és jelmondatát (Hajrá Békéscsaba!) láttató plakát esett áldozatul; mert a kisvakond plakátjának alapszíne is amolyan narancsos; mert az is furcsa, hogy a „lila szíves”, leomló plakát valamilyen csoda folytán nem került a kissé fölülragasztó narancsos alá.

 

Hoppá! Min nem akadt meg a szemem! A filmsorozat egy másik darabjának címén: A vakond és társai a városban…

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.