2020. augusztus 14., péntek,  Marcell
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. augusztus 25., vasárnap
Nőnek lenni katasztrófa
Szerző: Zsidov Magdolna
Ha lefogytál, biztosan anorexiás lettél, de az sem kizárt, hogy féreg szaporodik benned. Ha felszedtél magadra néhány kilót, akkor non stop zabálsz, de a te korodban inkább hormonos vagy, a legvalószínűbb mégis az, hogy depis lettél, és már magadra sem adsz, nemhogy másra. Ha néha iszol egy pohárkával, akkor alkoholista, ha nem iszol, akkor megszállott képmutató vagy. Ha elegánsan öltözöl hiú és modoros, hiányosan öltözötten ledér, magasan zárt ruhákban apáca, drága ruhákban sznob, kínaiból vásároltban trampli a legtalálóbb szó rád. Ha kimondod, amit gondolsz, akkor parlagi vagy, ha elhallgatod, hazudsz. Ha jól érzed magad egy társaságban, van témád és beszélgetsz, nevetsz, akkor feltűnési viszketegségben szenvedsz, ha hallgatsz, akkor annyira buta vagy, hogy a téma messze elkerül, de még az is elképzelhető, hogy lenézed a többieket, mert többet gondolsz magadról, mint ami valójában vagy.

Az igazság azonban az, hogy inkább magadba kellene nézned, hogy mennyire nem kötöd le mások figyelmét, unalmas még az is, ha hangot adsz ki magadból. Na és ha sovány, vagy teltkarcsú nőként, férjezetten rámosolyogsz egy férfira, fűvel-fával csalod a férjedet, ha magányos nőként ugyanezt teszed, bedobtad a csalit egy férjfogásra, és ha még egy mosoly sem hagyja el az ajkadat, akkor még a viccet sem érted. Fiatalként, fogalmad sincs az életről, idősként meg hiába etted meg a kenyered javát, reménytelen eset maradtál. Ha harmonikus házasságban élsz, kifogtad az egyetlen jó pasast… szemmel veréssel, ha hajadon maradtál, akkor a kutyának sem kellettél.   Ennyi kritikát ki lehet bírni épp ésszel? A vádakban szereplő nők tehetnek ezek ellen valamit? Sok emberrel szemben az egy, nem sokat tehet. Egy ideig zokon veszed, olyannyira, hogy még pszichológiai védelmet is igénybe veszel magas honoráriumért. Később, már magadtól rájössz, ingyen, hogy egyáltalán nem érdemes bárki kedvéért másnak lenni, mint amilyen vagy – nőként, emberként. Számba veszed a megszólóidat, és rájössz, hogy őket is kibeszéli egy másik nő, akinek elege lett abból, hogy kövér, hogy sovány, közkedvelt, magányos, férjes, férjezetlen, ledér, apáca, puhatestű, kemény, okos, buta és még egyéb.   Nőként, megkritizáltként nem lehet tenni semmit egy olyan világban, ahol a nők, az emberek másokat vesznek górcső alá, hogy ki ne látszódjék a saját „meztelenségük”. Az ember már csak ilyen gyarló, könnyebb mással foglalkozni, legalább addig sem kell saját maga felett önkritikát gyakorolni. Könnyebb úgy élni, hogy önismereti tréningen, agykontrollon, ezotériás tanokban fejleszted az egód, hogy még kritikusabb, még agresszívabb legyél másokkal. Az én tudat legyőzi a józan észt. Ha az ész már nem uralkodik az énen, akkor az én veszi át az uralmat az ész felett. A világon szaporodnak az én tudatú nők, férfiak, akik nem tudják, hogy magukon kívül kihez tartoznak, kiért is tartoznak felelősséggel. Az én tudat divat lett: Egy életed van, éld úgy, ahogy neked jó, tedd azt, amit neked jó! Vedd el az élettől, mástól, ami neked jár! Senki sincs… érted, hogy, miről van szó? Maradj magadnak! Lájkold magadat, szeresd magadat, úgy sem szeret már… magadon kívül senki. Az emberek egymás szemében senkik lettek, mert az én tudat kiirtotta a közösségi tudatot, azt, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért. A három testőr már kihalt… pontosítva, régen meghalt. Már nem olvassák Alexandre Dumas-t…. a Bibliát sem.

 

Az igazság azonban az, hogy inkább magadba kellene nézned, hogy mennyire nem kötöd le mások figyelmét, unalmas még az is, ha hangot adsz ki magadból. Na és ha sovány, vagy teltkarcsú nőként, férjezetten rámosolyogsz egy férfira, fűvel-fával csalod a férjedet, ha magányos nőként ugyanezt teszed, bedobtad a csalit egy férjfogásra, és ha még egy mosoly sem hagyja el az ajkadat, akkor még a viccet sem érted. Fiatalként, fogalmad sincs az életről, idősként meg hiába etted meg a kenyered javát, reménytelen eset maradtál. Ha harmonikus házasságban élsz, kifogtad az egyetlen jó pasast… szemmel veréssel, ha hajadon maradtál, akkor a kutyának sem kellettél.

 

Ennyi kritikát ki lehet bírni épp ésszel? A vádakban szereplő nők tehetnek ezek ellen valamit? Sok emberrel szemben az egy, nem sokat tehet. Egy ideig zokon veszed, olyannyira, hogy még pszichológiai védelmet is igénybe veszel magas honoráriumért. Később, már magadtól rájössz, ingyen, hogy egyáltalán nem érdemes bárki kedvéért másnak lenni, mint amilyen vagy – nőként, emberként. Számba veszed a megszólóidat, és rájössz, hogy őket is kibeszéli egy másik nő, akinek elege lett abból, hogy kövér, hogy sovány, közkedvelt, magányos, férjes, férjezetlen, ledér, apáca, puhatestű, kemény, okos, buta és még egyéb.

 

Nőként, megkritizáltként nem lehet tenni semmit egy olyan világban, ahol a nők, az emberek másokat vesznek górcső alá, hogy ki ne látszódjék a saját „meztelenségük”. Az ember már csak ilyen gyarló, könnyebb mással foglalkozni, legalább addig sem kell saját maga felett önkritikát gyakorolni. Könnyebb úgy élni, hogy önismereti tréningen, agykontrollon, ezotériás tanokban fejleszted az egód, hogy még kritikusabb, még agresszívabb legyél másokkal. Az én tudat legyőzi a józan észt. Ha az ész már nem uralkodik az énen, akkor az én veszi át az uralmat az ész felett. A világon szaporodnak az én tudatú nők, férfiak, akik nem tudják, hogy magukon kívül kihez tartoznak, kiért is tartoznak felelősséggel. Az én tudat divat lett: Egy életed van, éld úgy, ahogy neked jó, tedd azt, amit neked jó! Vedd el az élettől, mástól, ami neked jár! Senki sincs… érted, hogy, miről van szó? Maradj magadnak! Lájkold magadat, szeresd magadat, úgy sem szeret már… magadon kívül senki. Az emberek egymás szemében senkik lettek, mert az én tudat kiirtotta a közösségi tudatot, azt, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért. A három testőr már kihalt… pontosítva, régen meghalt. Már nem olvassák Alexandre Dumas-t…. a Bibliát sem.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.