2020. január 29., szerda,  Adél
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. augusztus 20., kedd
Ünnepi büdijáték Orosházán
A kisvárosban, augusztus 20-a előestéjén szédítő bűzáradat lepte el a fürdővárost
Szerző: Kiss A. János
Úgy tűnik, az orosházi városvezetés olyan, mint az egykori Aranypók-üzletlánc: ügyel a részletekre. Kivéve egyet-kettőt… Idén már az államalapítás ünnepének előestéjén sikerült eddig soha nem tapasztalt hatást kiváltani a városlakók, a településen tartózkodó vendégek körében. Bár mindenki a másnap esti, évtizedek óta megtartott, nagyszabású tűzijátékra készült, már 19-én alkonyatkor elementáris erejű büdijáték révén beleszippanthatott az ünnepi kínálatba.

Képünk illusztráció! (Forrás: cegledipanorama.hu)

  

Valami bűzlik Orosházán. De ne legyünk kirekesztőek: az orosházi székhelyű választókerület egészében is. Átvitt értelemben, s valóságosan is. Minek szépítsük a dolgot: átható disznószarszag áradt a légben, s a naplementét követő időben sorra és gyanútlanul kinyíló, a friss levegő betódulására számító ablakokon hirtelen bezúdult a negatív előjelű illat. (E kifejezést azért bátorkodom idecitálni, mert a város egykori polgármestere – bizonyára akadnak még, akik emlékeznek Dancsó Józsefre – annak idején a „veszteséget” így nevezte: „negatív eredmény”…)

 

Ahogy sorra bevallják egymásnak a polgárok, első reakcióként gyorsan végigondolták: vajon milyen bűzkeltő anyag, technológia szabadulhatott el saját otthonukban. Akár a Tanú-beli helyzet, most az éjszakára mindent megtöltő és átható ocsmány szag is „fokozódott”. Valaki úgy fogalmazott: a bűz által kiváltott öklendezéstől úgy kívánt szabadulni, hogy igyekezett valamilyen közömbös gondolatra koncentrálni. Ám akár az aktuális hatalom, akár az ellenzék jutott az eszébe, a hányingere nem hogy elmúlt volna, szinte kiteljesedett.

 

Hozzáértőbbek azt állítják, hogy semmi más nem történt, mint hogy a hosszú hétvége tiszteletére valamely sertéstelepen kitakarították az állatszállásokat. Én ezt megértem: ha nekünk sem kellemes, miért kellene abban (ebben) a valóságos és átvitt értelmű bűzben leledzeni az állatként nyilvántartott disznóknak?. Ha úgy hinnék, hogy ennyire azért nem kellene elrugaszkodni, emlékeztetek: a mai agrárminiszter egy éve úgy nyilatkozott a vaddisznók körében fejét felütő járvány eredetéről, hogy a betegséget egy migráns által, Eger környékén eldobott, fertőzött szendvics okozta…

 

Nem lepne meg, ha a hivatalos bűzokot az illetékesek a migránsokban találnák meg. E témában szeretnék pártatlan véleményt nyilvánítani. Ha sokan azzal érvelnének, hogy immár évek óta – a kormány által behozottak kivételével –nincsenek is migránsok, akkor (némi képzavarral) szeretném a figyelmet ráirányítani arra, hogy keleti szél esetén Törökországból, nyugati széllel találkozva Németországból „idehallatszhat” a „kétharmadosok” orrát facsaró migránsszag… Ugyanis ilyen is létezhet, mértékegysége: egy Soros…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.