2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. augusztus 13., kedd
Robotpolitikusok
Szerző: Kiss A. János
Feltalálták a robotpolitikust Új-Zélandon! – hallottam tegnapelőtt a K. rádióban (K., mint királyi vagy közszolgálati, az idevágó harmadik K-betűs szót le se merem írni). Ezen az adón időnként és egyesek jó nagyokat füllentenek. Szerencséjük van a baloldali, a független politikusoknak, netán civil szakembereknek, hogy kilenc éve nem szólalhatnak meg a liberális Kossuth hangján; így az élethosszan és hullámhosszon való hazudozás egyes elvakult, vagy magukat annak tettető orbánisták privilégiuma lett. Kishitűek vagyunk mi, magyarok, hiszen lassan már egy évtizede nem csak előállítottuk, hanem az állami és az önkormányzati szférában egyaránt kitűnően alkalmazzuk is a robotpolitikusokat…

Képünk illusztráció! (Forrás: CMRubiWorld) 

 

Némi analógiát sejtető szándékkal előre bocsátanék egy, a magyarországi robotpolitikusi esetünkre „hajazó” orosz példát. Balga módon mindenki úgy hiszi, hogy a röntgensugárzást a bajor Wilhelm Conrad Röntgen fedezte fel. Hogy mennyire nem így van, önök elé idézném Iván Vlagyimirovics Zajcev orosz földbirtokos – több hónapos kezelésre egyedül, Moszkvába elutazott – feleségéhez 1817-ben írt levelének egy perdöntő sorát: „Mása, te büdös k…, átlátok rajtad!” Na, akkor ki is fedezte fel a röntgensugárzást?!

 

A mi politikus robotjaink ott ülnek a Parlamentben és az önkormányzati képviselő-testületekben. Kétféle üzemmódban is képesek tenni a dolgukat: előre programozottan és kézi vezérléssel. Nagy előnyük, hogy robotként nem kell gondolkodniuk, nincsenek erkölcsi aggályaik, képesek minden helyzetben szó szerint ismételgetni a programozójuk által beléjük tápláltakat. (Mint korábban egy jegyzetben már utaltam rá, képesek az öt matematikai alapművelet alkalmazására, akár pihenőidő nélkül is. Ezek az alapműveletek: összeadás, kivonás, szorzás, osztás, visszaosztás.)

 

Hírek szerint az új-zélandiak Sam névre keresztelték első robotpolitikusukat. Orbán Viktor magyar miniszterelnök joggal mondhatná erre: e Sam ellenállhatatlanul, bizonyára jó magyar és jó újkeresztény módjára beprogramozható lenne migráns- és EU-gyűlöletre is. De senki ne féljen attól, hogy a magyar pártállami hatalom beszerez mostanában ilyen új-zélandi robotpolitikusokat. Úgy hírlik ugyanis, hogy törölhetetlen alapprogramként működik bennük az ellenzékkel való nyílt vita vállalása. A magyar miniszterelnök pedig fél ilyentől, mint illiberális ördög a tömjénfüsttől. S hogy ez ne derüljön ki, valamennyi fideszes robotpolitikus programjába beleégették a „nem állok ki nyílt vitára politikai ellenfeleinkkel” parancsot.   

 

S ha szóba kerültek az oroszok, nem hallgathatjuk el, hogy már Oroszországban is létezik a robotpolitikus prototípusa: a Málenkij Robot névre keresztelt szupermen. Őt nem sima, mezei politikusnak szerkesztették, hanem cár atyuskának. Úgy hallani, hogy próbaidőre hamarosan beszerzünk tőlük egy magyar viszonyokra adaptált változatot. Bár mi nem hiszünk ebben: aligha férhet meg két robotdudás egy csárdában…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.