2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. július 23., kedd
Égtek a rádióban a vitára kényszerült kormánypropagandisták
Szerző: Kiss A. János
Ilyen még nem volt! A magát a Kossuth rádió déli és esti műsorsávjában „félórás belpolitikai vitaműsornak” nevező program fennállása óta talán először, s laigha tervezetten a műsorvezetővel és a „vitapartnerrel” valóban ütközni merészelő szakértőt is megszólaltatott. Nyilván nem ezért hívták őt oda. De mert tisztességes szakember, a hatalom által űzött, hajszolt Magyar Tudományos Akadémia kutatója, azt tette, amit gerince egyenesen tartásával vállalhatott. Álljon itt a neve: Fedinec Csilla.

Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Központ főmunkatársa, aki a központ kisebbségtörténeti és etnopolitikai osztályán dolgozikJoggal kérdezhetik: miért vetemedik arra egy rendszerkritikus újságíró, hogy a két-három élpropagandista műsorvezető (a nevüket nem fontos megjegyezni) által görgetett programot – némi mazochista beütéssel – rendre végighallgassa? Abban a harminc percben ugyanis a kormányálláspontnak „alákérdező” műsorvezetők általában a Fidesz/kormány által létrehozott, mindenféle fantázianevet viselő propagandaszervezetek képviselői és kormánypárti politikusok „vitatkoznak” egymással, olykor „fideszhívő”, vagy legalábbis Orbán Viktorékkal konfliktusba kerülni nem akaró/merő politológusokkal, szakértőkkel. S most megborult a rend, „hamis hang” került a szólamba.

 

A műsorvezető nő mellett (ha jól értettük) két jogászi alapképzettségű vendég mondta el gondolatait az aktuális (választáskori) ukrán helyzetről. (Nem meséljük el a félórás program egészét, aki kíváncsi rá, hallgassa vissza hangfelvételét (még vagy nyolc hétig van rá lehetőség) a médiaklikk.hu-n. Az urat Tóth Norbertnek, a hölgyet Fedinec Csillának nevezik.

 

Az úr nagyjából tudta, „mit is ír a hogyishívják”, mi a „napi útmutató” ukrán ügyekben, ilyen alapon tehát felkészültnek volt mondható. A hölgy tudta, mi az ukrán valóság, milyen (ha nekünk nem is mindig tetsző) hatályos jogi indokok alapján, jogszerűen tesznek mindenfélét. Amikor helyreigazította az úr tévedéseit, ő hozzálátott bizonygatni, hogy igen, hatályos ukrán és nemzetközi jogszabályokról van szó, de hát az óta az élet meghaladta azokat, s ma már másként kell értelmezni az azokban foglaltakat… Aztán kiderült, hogy az ukrán szabályok régóta nem engedik meg, hogy kampányidőszakban külföldi politikusok grasszáljanak az országban akár külügyminiszternek neveznek valakit, akár Szíjjártó Péternek. A műsorvezető érzete, hogy „rossz fordulatot” vett a beszélgetés, hát – mintegy isteni közbeavatkozásként –védeni kezdte a mundér becsületét. Ám amikor sajátosan kezdte interpretálni a kutatónő által elmondottakat, a hölgy nem is egyszer közölte, hogy a műsorvezető laza állításaitól eltérően ő nem ezt vagy azt mondta. Nőtt a zavarodottság a stúdió eddig olajozottan működő (kormány) gépezetében. Csak példaként: amikor az úr azt állította, hogy az ukrán kisebbségi politika az ukrajnai oroszokat és magyarokat veszi célba, a hölgy felsorolta a többi nemzetiséget is, kiderült, hogy nagyjából annyi román él Ukrajnában, mint magyar. A műsorvezető igyekezett új résztémákba menekíteni a hátralévő perceket.

 

Ha most arra gondolnak, hogy Fedinec Csilla valami politikailag elkötelezett ember lenne, akkor ennek nyoma sem volt. (Amúgy meg sem hívták volna.) Arroganciát sem mutatott, szelíden, de határozottan védte igaznak bizonyuló álláspontját, mert egy tudós szakmai önérzete ezt követeli meg.

 

Egy vitathatatlan: ez a július 22-én 13.04 órakor kezdődött műsor mindmáig ez alkalommal viselhette első ízben joggal és okkal az Ütköző címet. Csak hinni tudjuk, hogy nem marad meg egyedüli példának, s egyszer talán megérjük majd azt is: fideszes politikusok – Orbán Viktortól a legkisebb község kormánypártokhoz tartozó polgármester-jelöltjeiig – ki mernek állni nyílt vitára politikai ellenfeleikkel. Persze a tegnapi rádióműsor hallatán egyre nagyobb megértést érdemelnének a vita elől menekülők: ki szeret fejjel menni a falnak?!

 

 



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.