2020. január 23., csütörtök,  Zelma és Rajmund
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. július 16., kedd
Ár-értékarány?!
Szerző: Kiss A. János
A vizsgálódás tárgya nem egy úszónadrág ára, hanem a V4-ek valutáinak kondíciója. Csak a vak nem látja, hogy nem egy magyar miniszterelnök, egy ország súlya a visegrádi négyek együttműködésének motorja, hanem Orbán Viktor mérhetetlen személyes ambíciója, nagyravágyása. Ám a realitások egy szeletkéje mérhető le az említett úszónadrágon, s megítélhető a magyar miniszterelnök (őszinte) nagyvilági megítélése, s persze jó barátjáé, Matolcsy Györgyé is.

A képen (balról jobbra): 7.99 €; 229 Kč, 34.99 zł.; 2490 Ft (Forrás: internet)

 

Valamelyik nap a legfőbb magyar királyi rádió egyik műsora a rendszerváltás politikai történéseire pillantott vissza. Kár, hogy nem kaptak kellő hangsúlyt benne a magyar politikai élet egyes mai szereplőinek akkori megnyilvánulásai. Pedig izgalmas lett volna arról hallania az azóta fölnőtt generációk tagjainak, hogy az illiberális Orbán Viktor éppen az általa liberális nézetei miatt céltáblává tett Soros György jóvoltából milyen jókat tanulgathatott, kutatgathatott – ha jól emlékszem – az oxfordi egyetemen; s ő vajon miért hagyta ott a tudomány egyik fellegvárát. (Ne találgassanak: nem akart kimaradni a felgyorsult belpolitikai folyamatok által egyre konkrétabbá váló hatalom- és pozícióelosztási folyamatokból.)

 

Nem állítom, hogy az igen ifjú Orbán Soros Györgynek köszönhette a Liberális Internacionálé alelnöki posztjának megszerzését. De ha Soros valóban akkora „spiller” (a szleng más helyén: spíler) volt akkoriban, ahogy ma a Fidesz gyűlöletszótárában megjelenik, akkor ez nem történhetett másképpen. Arra már ne vesztegessünk időt, hogy Orbán Viktor folyamatos színeváltozásában miként jelenetek meg és múltak ki az ilyesmi mozgósító fogalmak, mint  a „polgár”, a „konzervatív”, s lassan az „illiberális” is, majd adták át helyüket a „kereszténynek”, a „nemzetinek” vagy például  a katonai szaknyelv apraja-nagyjának…

 

Felfigyelhettünk arra is a napokban, hogy Orbán Viktor Fidesz-frakciónak adott miniszterelnökségi (trendibben: karmelita kolostori) fogadásán készült egy fotó, melyet a miniszterelnök megosztott (jó, jó, megosztatott…) a saját honlapján. E kép „Bajtársakkal” magyar címmel jelent meg, mellette állt az angol nyelvű cím is. (A szótárban a „bajtárs” megfelelőjeként a „comrade” és a „companion-in-arms” szerepel, s nem a honlapi.) Értem, ha a comradét” szerették volna elkerülni: nehogy áthallásos legyen a – például – II. világháborús filmekből, könyvekből ismert, németek által (is) használt „Kamerad” szóval. Az orbáni képaláírás ez volt: „Bajtársakkal // Brothers in arms”, s eme militánsabb hangzású angol kifejezés fordítása: „Testvérek a harcban”. Frakció, viiiiiigyázz!

 

Visszatérve az elejére: a címoldali képünkön a V4-ek első emberei állnak egymás mellett. Hogy bajtársak-e, vagy csak szimpla üzlettársak, nem tudom. (A szlovák miniszterelnök történetesen a többitől eltérően szavazott az EU 2050-re tervezett klímavédelmi elképzeléseiről; államférfi módjára támogatta az utódaink védelmét célul jelölő elképzeléseket.)

 

A négy miniszterelnököt szinte „beárazza” valutáik erősorrendje: amint látható, a legerősebb eszköz a szlovákok kezében van, őket a lengyelek követik, a harmadik helyen a cseheket láthatjuk, míg mi a sereghajtók vagyunk. Orbán Viktornak, aki a vereségeit is mindenkor kész győzelemként beállítani, ez esetben az a (nem dakota) mondás lebeghetne lelki szemei előtt, hogy utolsókból lesznek az elsők, esetleg: innen szép győzni…

 

Szemben az árral<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.