2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. július 14., vasárnap
Van képük…
Szerző: Kiss A. János
Orbán Viktor Budapesten, a várbeli karmelita kolostorban, az új miniszterelnökségi épületben fotózkodott Simonka György dél-békési országgyűlési képviselővel. Nem sokkal azt követően, hogy (vélhetően) a miniszterelnök akarata szerint az utóbbit elkaszálták a Fidesz Békés megyei választmányának elnökválasztásán. S hónapokkal az után, hogy egy 1400 millió forintos ügyben – ahol bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megvalósulása miatt folytatnak nyomozást – a felsoroltak elkövetésével gyanúsítják Simonka Györgyöt. Politikai vezetők szinte menekülnek az ilyen fotók készítése elől – hiszen azok nem csupán cikik, hanem akár kompromittálók is lehetnek.

Simonka György (balra) és Orbán Viktor a minapi emlékfotón (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)

 

Ez a fotó (látszólag) Orbán Viktor bátorságát is bizonyíthatja. Ám valószínűleg másról van szó. Orbán Viktor ezzel a képpel ismét belenyomhatja a nemzet orcájába, hogy ő minden és mindenki fölött áll, s következmények nélkül, kedvére bármit cselekedhet. Ahogy ezt Farkas Flóriánnal kapcsolatban is eljátszotta. (Erről jut eszembe az a történet, hogy egy lókupec egy vak lovat igyekezik eladni a vásárban. Ám a ló a próbaút során minden útjába kerülőbe beleütközik. A vevőjelölt azt mondja a lókupecnek: „Te, ez a ló vak…” Mire az fölháborodottan replikázik: „Ez a ló nem vak, csak vakmerő!”

 

A múlt század kilencvenes éveinek második felében megesett a magyarországi alvilági leszámolások első gyilkossága – Prisztás József megölése Budapesten. (Őt mellesleg a szerelem és a Primag elnevezésű vállalkozás is Békéscsabához kötötte. A lövést leadó személyére csak nemrégen derült fény.) A halála előtt valamely, valaki által adott fogadáson Prisztás József odakeveredett az akkori belügyminiszter, Kuncze Gábor mellé, s a fotósok hadából valaki, egy, a maffiózóról nyilván nem is tudó fotós lefényképezte őket. Valaki, valahol kiszúrta a képet, eljuttatta a sajtóhoz, s botrány lett belőle. Az akkori ellenzék – így a Fidesz is – a belügyminiszter lemondását követelte. Gondolom, ahogy most Orbán Viktor is számíthat övéi „monnyonlezésére”.

 

Kár, hogy a fotóval kérkedő Simonka György nem árulta el Facebook-bejegyzésében, hogy milyen rendezvényen vett részt, ki hívta őt oda és minek, a képet pedig vajon a miniszterelnök vagy Simonka György udvari fotósa készítette. Aztán azon is érdemes elgondolkodni, hogy a kép készítése és nyilvánosságra hozatala melyikük számára volt elkerülhetetlen. És miért?

 

Na, erről is eszembe jut valami. Napilapos koromban a lapindító szerkesztőségi értekezleteken rendre elhangzottak feldolgozandó témák. Az ismertető után mindig akadt egy-egy újságíró, aki csodálkozva rákérdezett valamely (egyelőre) nem világos összefüggésre, indítékra: „Miért?” Egyik fotós kollégánk ilyenkor csendesen megjegyezte: „Pénzért…”)

 

De mit is akartam ezzel mondani?!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.