2020. június 6., szombat,  Norbert és Cintia
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. május 09., csütörtök
Tömegkatasztrófa az M3-on
Szerző: Kiss A. János
A megdöbbentő, cserbenhagyással párosuló irányváltás borzalmas következményekkel jár. Ráadásul a tragikus helyzet nem műszaki okokból, nem figyelmetlenségből következett be: előre megfontoltan, szándékosan hozták tető alá a bajt. Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy az áldozatok száma milliókban mérhető.

Képünk illusztráció! (Forrás: Hírklikk)

 

E hónap első napján meglepve olvashattuk a tévékészülék képernyőjén, a közmédia(?) M3-as csatornájára lépve, hogy egy népszerű csatorna műsora attól kezdve csak interneten keresztül tekinthető meg. Aki korábban találkozott vele, tanúsíthatja: a szerencsésen megőrzött régi filmek, tv-játékok, muzeális értékű más felvételek lejátszása (a kevés megmaradt) igazi értéke volt a mára végletesen átpolitizálódott állami televíziózásnak. Remek ötlet szülte a népszerűségét: valaki rájött, hogy miért hagynák romlani, porosodni az archívumban megőrzött kincseket, amikor szisztematikus újrasugárzásukkal  emberek sokaságának szerezhetnek örömet.

 

Kiknek szólt ez csatornává szélesedett programsorozat? Az egykori szatirikus hetilap „viccrovata” e mottó jegyében szerkesztődött: Egy újszülöttnek minden vicc új.  Magyarán a fiatalok is találhattak érdeklődési körükbe tartozó tévéműsorokat, beszippanthatták egy-egy régebbi kor hangulatát, s nem csak mai (ügyesen szerkesztett) történelmi visszatekintések, sértett hangú ferdítgetők meséi alapján lépegethettek vissza a tilt-tűr-támogat világába. S az időutazás során sokan meglepődhettek, hogy az akkori „átkosban” is emberi életnedv csordogált a mindennapok történéseiben.

 

Ám az igazi törzsközönség a középkorúak, idősek, sőt még idősebbek népes tábora volt. Nosztalgia, a felfedezés öröme ültette őket az M3 adását megjelenítő képernyők elé. A színvonaltalan gagyik, a migránsőrület agymosást célzó állandósulása is oda kergette őket, de az őszinte érdeklődés volt a meghatározó. Nem feltétlenül kellett hozzá drága csomagokra előfizetni, az olykor megfakultabb felvételek a nagyobb, jobb minőségű képernyőkön élvezetesen jelentek meg.

 

Mindez múlt időben…

 

Valakik, valamiért az egész csatornát – mindenestül – száműzték az internet világába. Százezrek, milliók kényszerültek örök búcsút venni kedvencüktől. Ugyanis nem éppen a szégyentelenül alacsony jövedelműek – kisnyugdíjasok, szegényeknél szegényebb emberek – számára „pálya” az internetes televíziózás. Ugyanis kell hozzá valamilyen számítógép, előfizetés az internetezésre. (A tévézés korábbihoz hasonló intenzitású fenntartása gyakorlatilag korlátlan szolgáltatás megfizetését feltételezi.) Ráadásul az internetezés készségét is el kell sajátítaniuk az idősöknek, s nem utolsósorban: olyan helyen kell lakniuk, ahol egyáltalán mód van internetezésre. Aztán: a korlátozottabban látóknak másod-, harmadmagukkal a nagyképernyős tévé helyett a számítógép csekélyebb méretű kijelzése előtt kellene szorongniuk. De miért?

 

Jóhiszeműen feltételeznünk kell, hogy a szóban forgó (korlátozó) döntést nem az emberek bosszantása céljából hozták meg. Így csak tippjeink lehetnek. Az embernek, írónak, publicistának is kiváló Beke Kata az 1982-ben megjelent, összegyűjtött publicisztikáit tartalmazó kötetében (Leszámoltam Stanci nénivel?) bátran és okosan felmutatta: a szocialista berendezkedés egyik legnagyobb hibája az élet minden területén kinevezést kapott vezetők kontraszelekción alapuló kiválasztása volt. (Kontraszekción azt értjük, amikor inkább a tehetségtelenek érvényesülhetnek, a tehetséges embereket pedig nem engedik kiemelkedni.) A „köztelevíziózás” ez évtizedi NER-esítése éppen ennek markáns jegyeit hordozza magán. Magyarán: egy alkalmatlan személy csinálta azt, amit, az emberek nagy tömegével. De nézzünk egy másik lehetőséget is: a 9 éve nacionalistaként egyre-másra az Internacionálé eme sora jegyében kormányzó Orbán Viktor akaratát hajtják végre: „A múltat végképp eltörölni”…

 

Nem tudni, mi okból jó a Fidesznek az idei két választás előtt, hogy agyonbosszantsanak szavazókorú embereket. Persze nem lehetetlen, az állandó felméricskélésük eredménye azt mutathatja, hogy migránsalapú agymosásuk máris sikerrel járhatott: remélik, hogy a tömegek nem mennek egyről a kettőre, hanem inkább az M3-ról az M1-re csúsznak vissza…

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.