2019. augusztus 24., szombat,  Bertalan
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. március 29., péntek
Lajos bácsi
(Szemesi levelek napjainkban)
Szerző: Füredi Ferenc
Attól tartok, ezen szösszenet írása előtt meg kellett volna kérdeznem Kálmán Lászlót, korunk Lőrincze Lajosát. Aki nem tudná, ki volt Lőrincze Lajos, annak tájékoztatásul: ő volt korának Kálmán Lászlója. Az utóbbi időben ugyanis úgy látom, hazánk miniszterelnöke bárki lehet, vagy akárki lehet.

A (mai) miniszterelnök: jön vagy megy? (Forrás: Orbán Viktor/Fb)

 

Napóleon ezt hajdanán így fogalmazta meg: „Minden katona a tarsolyában hordja a marsallbotot.” Félek, hogy a ma fiataljainak ez mást juttat az eszébe. A „tarsoly” szó eleve komoly jelentésváltozáson esett át, mióta a Quaestor ügyet ismerjük. (Ismerjük? Ez utóbbi szó erős túlzás). Hogy kinek mi jut eszébe a marsall botjáról, az külön kérdés.

 

Ám kit érdekel a múlt ledér Franciaországa! Engem még a jelenük se nagyon érdekel, amióta szétverik a fény városát félhülye, mellényes őrültek, és szabadlábon grasszál az összes Le Pen.

 

Tényleg, kiből lehet itt, e Trianon által megcsonkított földön miniszterelnök?

 

Komolyra fordítva: a VÁLASZ elnöke, Katona Andrea pontosan megfogalmazta. Amit leírt, valóban olyannak kellene lennie egy miniszterelnöknek, lett légyen nő, vagy férfi!

 

Mondom: kellene.

 

Bizakodjunk, hogy olyan lesz! Hogy mikor? Nos, végre itt az ideje, hogy makacs ellenzékiként ne csupán a levegőbe beszéljek (ha még lehet máshová is), hanem előálljak egy konkrét javaslattal.

 

A történelemkönyvekből, és személyes tapasztalataimból felhalmozott ismereteim óvatosságra intenek! Megáldott ugyebár minket a balsorsunk (csak és kizárólag a magyarok Istene) a jelenlegivel. Meg a jobbsorsunk is. Nem hiába énekeljük a Himnusz első sorát! Megáldott? 

 

Jut eszembe: a minap a ház lépcsőjén ráestem Lajos bácsira a második emelet 98-ból. Erre föl támadt egy őrült gondolatom. Mi lenne, izé, ha Lajos bácsi lenne most a miniszterelnök?

 

Magas követelményeket nem kellene elé állítanom, elvégre nem túl magas a mérce.

 

Ez magyarul azt jelenti, hogy a mérce baromi alacsony. Kissé le kellene ásni a magasságához a föld alá néhány méterrel. Lajos bácsit tehát elkezdtem faggatni, mi lenne az első dolga, ha miniszterelnök lenne? Lajos bácsi rögvest kihúzta magát, megkötötte mackónadrágján a madzagot és szólásra egyenesedett. Valóságos programbeszédet tartott: „Hááát fijam, nem kő ez a sok atom, meg izé. Valahogy a nélkül legyen meg a lakásban nyáron a hűvös, télen meg a meleg. Oszt kinn az utcán pon fordítva: nyáron legyen meleg, télen hideg. Ahun meg a fődet izélik, ott legyen eső, amiko kő. Amiko meg nem kő, ne essék. Itt Pesten meg sose essen, mert olyankor húzza a lábamat a csúz. Legyen minden ócsó, amit a nép meg tud venni, és legyen a nyugdíj minden aljabb lakónak magasb, és ahun meg maga lakik, a nyócadikon, ott a nyuggerdíj legyen minimális.”

 

Kezdtem elkeseredni. Hát mégse lehet itt mindenkiből, legyen az bárki, vagy akárki, miniszterelnök. Lajos bácsi egy populista.

 

Na, Viktor, piszok mázlid van, nem tudok jobbat nálad!

 

Épp indultam volna a lifthez, amikor csak úgy, kutyafuttában odavetettem:

 

Lajos bátyám, mit csinálna, ha valamihez mégsem értene? Az öreg nagyot szívott büdös cigijéből, és csak úgy, „foghelyről” odavetette: „Há' megkérdeznék egy nálam okosabbat!”

 

 És a vejét nem kérdezné meg?

 

„Ugyan. Minek? Hát az nálam csak hülyébb! Dejszen ismeri!”

* * *

Hosszasan elgondolkodtam. Mást amúgy se tehettem volna, mert két emelet között leállt a lift.

 

A gondnok azonnal jött volna, ha aznap nincs litánián. Régen taggyűlésre járt, mióta nagy keresztény ország lettünk, csak a templomba, folyamatosan akklimatizálódik. Változó az idő járása.

 

Aztán az íróasztalhoz ültem, elkezdtem írni a levelet:

„Viktor, most szólok, kezdj csomagolni.

Találtam egy sokkal alkalmasabbat nálad.

Lajosnak hívják.

Második emelet 98.”

 

Fenti írásnak semmi köze ahhoz, kizárják-e, vagy nem a kényelmes lakásából azt a lakót, aki nem ért egyet. Lajos bácsi is, és én is tudom, hogy nem való az ilyen ebbe a tömbbe, és ezen mit se változtat, miképpen dönt a lakógyűlés.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.