2019. augusztus 24., szombat,  Bertalan
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. március 25., hétfő
Megoldás helyett „látszattilalom”
Hol (nem) állhatunk meg a gyulai kórházban, ha autóval kell bevinnünk szerettünket valamelyik épületbe?
Szerző: Kiss A. János
Egy ilyen a helyezetnek a személyi felelőseit (is) meg kell(ene) találni. Normális esetben egy problémát mielőbb meg kell oldani, ezzel együtt tisztázni létrejöttének okait, már csak azért is, hogy ne ismétlődjenek meg. S ha már tisztán látunk, bizony felelősségre is kell vonni a felkészületlen vagy hanyag döntéshozókat. Gyulán, a kórházban találtuk meg egy ilyen akuttá vált baj iskolapéldáját.

Nyíregyházán megoldották...

 

Hozhatnám szóba az új műtéti tömb és a belgyógyászati épület egymáshoz való – tűzvédelmi – viszonyának kérdését, de az egy külön „misét” érdemelne. Kétségtelen, a most tárgyalt rendezetlenség is tűzvédelmi indíttatású, de illetékes (szak)hatóságként a katasztrófavédelem hatáskörét érinti. Mindjárt leszögezhetjük: amikor a katasztrófavédelem megköveteli a kórháztól a tűzoltó járművek – különösen a magasból mentő szerek – számára a kórház útjain kijelölt szakaszokon a mindenkor szabad helyek biztosítását, tökéletesen igaza van.

 

A nyolcvanas években a gyulai kórház akkori igazgatója, az azóta elhunyt dr. Szepesváry Elemér a probléma jelzésekor azonnal a tűzoltósági törekvés mellé állt, s a kórház „érzékenyebb” orvosait is sikerült meggyőznie: még egy esetleges katasztrófa bekövetkezése előtt fel kell mérni, hogy a kórházi dolgozók közül kinek mi dolga lenne akkor, ha tűz törne ki a kórházban, például a műtéti tömbben.  A sebészek is szembesültek egy sor olyan nehézséggel, melyre addig nem is gondoltak. Például: a műtőben „szétszedett” beteget, vagy a műtét után ágyban tartózkodókat, infúzióba kötötteket, törött-zúzottakat, gipszelteket, s az épületben akkoriban helyet kapott csecsemőket, kismamákat ki és hogy hozza ki az épületből –, minden késedelem nélkül. A műtét alatt lévőket úgy menekítsék-e ki, ahogy éppen vannak, vagy gyorsan „csomagolják” vissza őket a bőrükbe?! Az orvosok, a kórházi dolgozók (rendre, rangra tekintet nélkül) lassan mellé álltak annak a tervnek, hogy a tűzoltókkal közös gyakorlaton részt vegyenek. Az evakuálás megkezdése mellett megszervezték a betegosztályozást, a beavatkozások más helyszínen való folytatását, százak ideiglenes elhelyezését. A gyakorlat percei, órái alatt mindenki számára világos lett: jó cél érdekében az egészségügyi személyzet és a tűzoltók – egymás munkájának kölcsönös megbecsülésével – képesek emberfeletti feladatokat is megoldani.

 

Most arra kellene megoldást találni, hogy a járásképtelen, elesett betegeket a kórházba beszállító hozzátartozók rendezett módon vihessék szerettüket arra a helyre (épületbe, osztályra, egyéb területre), ahová beutalták őket. Az ilyen autókkal 20 percig ingyenesen tartózkodhatunk a kórház területén, azon túl valamennyit fizetni kell. A gond az, hogy bizonyos útszakaszokon ekkora forgalomnak nincs elegendő helye. Ráadásul e kritikus szakaszokon az úttestre felfestették (nagyon helyesen) a megállást, a parkolást tiltó sárga sávokat, illetve táblák is rendelkeznek az ott tartózkodás tilalmáról. A délelőtt csúcsban a pillanatnyi megállásra se nagyon akad szabad hely, még a sárgával jelzett útszakaszokon sem. 

 

Akkor mi történik ilyen szituációkban? A beteget hozó hozzátartozóknak a övéiket valahogy csak fel kell vinniük a meghatározott épület valamely szintjére, meg kell várniuk, míg a beteget át nem veszik az adott helyen. S mire visszatérünk az autóhoz, az ablaktörlő alá illesztve egy kétoldalas cédula vár bennünket:

 

„Tájékoztatom önt, hogy tiltott helyen várakozik” – kezdődik a szöveg, majd a kocsi forgalmi rendszáma következik. S így folytatódik: „Ezennel felszólítom a jelenlegi helyéről való azonnali távozásra! Felhívjuk figyelmét arra, hogy a kórház területén csak a kijelölt helyeken lehet parkolni.”

 

Aztán értelmezik is a tiltást: „Szigorúan tilos pakolni: *mentők részére fenntartott területeken * tűzoltási felvonulási területeken (folytonos sárga vonal, amely a megállási tilalomra hívja fel a figyelmet) * a tűzcsap1,5 m sugarú körzetében * »Megállni tilos!« KRESZ táblákkal és felfestéssel megjelölt útszakaszokon * igazgatósági és rendszámmal megjelölt parkolókban * a természetvédelmi terület füvesített területein.”

 

Aztán egy kis nyomásgyakorlás: „Tájékoztatom, hogy a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendeletben szereplő bírságtételek alapján, az illetékes szabálysértési ügyben eljáró hatóság bírság kiszabására jogosult, melynek mértéke 30.000 – 1.000.000 Ft-ig terjedhet. Kérjük, legyen tekintettel a többi kórházunkba érkező betegünkre is! Békés Megyei Központi Kórház Gyula” A szöveg helyesírásával most ne törődjenek, mi is így tettünk.

 

A lényeg persze az, amiről e levélke szemérmesen hallgat: a beteget hozók döntő százalékának gyakorlatilag esélye sincs arra, hogy a meghatározott szabályoknak megfelelő módon leparkoljon addig, amíg a beteget el nem viszi a „célállomásra”, s át nem adja a kórházi illetékeseknek. A probléma olyaténképpen való megoldására sem ad javaslatot a kórház: amikor betegünket kitesszük az adott épület bejárata előtt, s elhúzunk onnan az autónkkal, addig hová támasszuk a nagymamát?!

 

Tudom, az illetékesek máris azt a válaszérvet fontolgatják: ilyen adottságai vannak az adott környezetnek. Hát ez az! Két hatalmas és vadonatúj épület tervezésekor illett (kellett) volna felmerülnie e (több, mint) parkolási problémának. Mondjuk egy kifejezetten e célt szolgáló földalatti parkolót, földfeletti parkolóházat alakíthattak volna ki. De ez a megoldás már a múlt ködébe vész. Akkor most mi legyen?!

 

A felszólító cédulák serény tűzködése alatt a szabálytalan – de szükségszerű – parkolás zavartalanul folyik…

 

 

A nyíregyházi kórházban az év végén több mint 500 négyzetméter beépített alapterületű, 361 gépjármű befogadására alkalmas, kétszintes parkolóházat adtak át.A parkolóház állami támogatással épül fel, közel 450 millió forintból. A korábban kialakított 241nyílt területi parkolóhely is megmaradt (Ez utóbbiból 23 kimondottan a mozgáskorlátozottaké.) Valamennyi hely „fizetős”. A parkolóház a kórház közepén, a sebészeti tömb mellett található, könnyen megközelíthető innen a többi épület is.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.