2019. augusztus 24., szombat,  Bertalan
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2019. március 16., szombat
Párhuzamos életrajzok
Szerző: Kiss A. János
Ne rémüljön halálra az olvasó a cím láttán: nem a mintegy 1900 éve élt író, Plutarkhosz örökbecsű, ám manapság már kevesebb izgalommal feltöltő hatású könyve lesz tárgya eme kis értekezésnek. A majdnem plagizáló címnek még nem adom magyarázatát, olvasás közben magától felfeslik majd a titok.

Képünk illusztráció! (Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)

 

E történetben néhány párhuzamot tényleg felfedezhetünk, de azokat jóval meghaladóan gyaníthatók az eltérő irányok. Nagyjából olyan kép rajzolódhat ki a két hölgy életútja láttán, mintha a különbözőségek egy sündisznót jelenítenének meg.

 

Mindketten 1921. március 14-én születtek, több száz kilométerre egymástól. Teljes férjes nevük, leánykori vezeték- és utónevük is tökéletesen ugyanaz. Édesanyjuk keresztneve szintén azonos, vezetéknevük viszont (hallelujah!) eltérő. Egyikük Orosházán, másikuk tizenkilométerrel odébb, Pusztaföldváron él. Ebből adódtak első kalandjaik. Személyesen soha nem találkoztak, telefonon sem keresték egymást, ám tudtak a másik létezéséről.

 

Az egészségügy kartotékos időszakában (gondoltam, csak akkor) a nyilvántartásban elegendőnek bizonyult a hivatalos név, a születési idő, és a leánykori név a beazonosításhoz. Nem részletezem, az orosházi kórházban az említett párhuzamok tökéletesen lefedték egymást. Lett is belőle néhány – nem végzetes – kalamajka. aztán a történet összes szereplője megtanulta, hozzászokott: mindenekelőtt tisztázni kell, hogy ki kicsoda.

 

Egy régi sláger fordulatával élve azt kérdezhetnék: „Happy and van? Nincs!” Ugyanis a hasonló betegségek mindkettőjüket – az orosházi után – a gyulai kórházba, ugyanazon szervezeti egységhez parancsolták. S ne feledjük, a betegnyilvántartás számítógépesítése esélyt adott arra, hogy többé senki, sehol ne keverje össze őket. Derék Murphynk valamely törvénye ott is érvényesült először, de aztán a kórháziak az új helyszínen is megtanulták a leckét…

 

Szerény mértékű matematikai (vagy milyen) sejtéseim mondatják velem azt, hogy a párhuzamosok a végtelenben találkoznak. Ám a megfigyelt és most tárgyalt párhuzamosságok egy-egy ponton, átmenetileg mintha mégis kereszteznék egymást. S ez már filozófiai megközelítésért kiált.  Vagy egy jó programozó után, aki képes beleégetni a nyilvántartó rendszerekbe két ember egyszerű megkülönböztetésének módját…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.