2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. december 17., hétfő
Hová vonul Orbán Viktor?
Szerző: Kiss A. János
József Attila, akit a mai hatalom – érdemeinek elismerése nélkül – kiebrudalt a Kossuth térről, mert nem illett bele a látványtervébe, s aki most a rakpart kövén ülve mereng, A Dunánál című versében bölcsen láttatja: „fecseg a felszin, hallgat a mély”. Ám mintha valamilyen mordulás utalna arra, hogy változni akar a világ. Orbán kormányzó – pardon, jelen állás szerint a szórend kissé kiigazítandó: a kormányzó Orbán – a várba készül, ám nem holmi fehér lovat, hanem a „fehér keresztény” konzervativizmust nyergelve meg, s nagyot akarásától feszülő mentében még Nagy Imre szobrát is el karja sodorni. Nagy Imréét, akinek újratemetése adott neki lehetőséget, hogy az ország sorsának befolyásolója legyen. Ám az évtizedek alatt e lehetőség a kezében szimpla ürüggyé korcsosult.

Műemlékből emlékmű?!

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter a minap így jelentette be a népben, nemzetben gondolkodás helyett immár Európa, s a világ tetejére kacsingató főnöke várba költözését: „Orbán Viktor kolostorba vonul”. Nagy szerencse, hogy nem a várbeli Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületet szemelték ki a miniszterelnök januárban átadandó luxus irodaházának, mert akkor Gulyás Gergelynek bizony ezt kellett volna mondania: Orbán Viktor börtönbe vonul. Ami azt illeti, ott jó társaságba került volna, hiszen – ha nem is közel 4000 millió forintért kialakított irodában – másokkal együtt valaha ott ült Táncsics Mihály, Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Batthyány Lajos, Czuczor Gergely, Károlyi István és Jókai Mór is. (A ház történetéről bővebben a Múlt-kor című történelmi magazinban lehet olvasni.)

 

A miniszterelnökségnek hamarosan helyet adó egykori karmelita kolostor orbánosítása (egy tavaly októberi adat szerint) az adófizetőknek legkevesebb 21 milliárd (azaz 21-szer ezermillió!) forintjába kerül, ebből csak a miniszterelnök szobatraktusának kialakítása 3900 millió forintot visz el. Föl ne háborodjanak! Ez a – még korántsem végleges – műemlékmentő  összeg mindössze negyede lehet annak, amennyi ma az ország kórházainak működési költségéből hiányzik. Ha Orbán Viktor az immár napokban mérhető időben átveszi a Dunára néző erkélyes irodáját (ahonnan ugyanazt a vizet nézheti, melyet akarata szerint egy ideje József Attila is, legfeljebb mást és mást látnak meg benne), akkor nekünk is illik majd valamilyen jókívánsággal előrukkolni. Az elmúlt nyolc évet jól szimbolizáló (azóta persze megfeneklett) házi pálinkafőzésből ihletet merítve csak azt kívánjuk – amúgy kacifántosan, nemzetiesen – Orbán Viktornak: Miniszterelnök úr, kedves megegészségesedésére!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.