2019. július 19., péntek,  Emília
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. november 04., vasárnap
Udvariatlan udvari kamarások
Szerző: Kiss A. János
Hatalmas dosszié őrzi a megyei iparai és kereskedelmi kamarában azokat az A/4-es lapokat, melyekkel az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulás – regisztrációs díj – be nem fizetésével (joggal vagy minden alap nélkül) „vádolt”, a kamarába belépni nem óhajtó vállalkozókat tartják nyilván. Ugyan országnak-világnak megvan a véleménye erről: az érintettek többségének ezért a pénzért semmi olyan szolgáltatást nem nyújtanak, melynek ők maguk szükségét éreznék. Minthogy csak Békés megyében is rengeteg ilyen aktuálisan „problémás”, ügyfél lehet, érdemes néhány szót szólni az érintőleges „ügyintézésről”. (A be nem fizetett 5 ezer forintokat az állam adók módjára hajtja be.)

Képünk illusztráció! (Forrás: eco-blogstar - blogstar.hu)Nagy politikai kampány után az első Orbán-kormány eltörölte a Horn-kormány által bevezetett kötelező gazdasági kamarai tagságot. Sokakra nézve – joggal – indokolatlannak, sarcnak tekintette azt. Aztán a második Orbán-kormány (mely visszacsinálni nem merte azt), 2012. január elsejei hatállyal törvényben írta elő: évente 5000 forinttal a vállalkozóknak, vállalkozásoknak hozzá kell járulni a… mihez is? Úgymond, a kamarai költségek biztosításához. Talán egy éve olvashattunk a már lassan feledésbe merülő botrányról, amely a miatt tört ki, hogy a budapesti kamara jókora bulit szervezett e pénzekből. A megindított vizsgálat eredményéről nincs tudomásunk. Talán valaki kisegít majd bennünket…(Az évente befolyt összeg 90 százaléka a megyei kamaráknál marad, 10 százalékot pedig az országos kamara tehet zsebre.)

 

Ezt a díjat a kamara a közfeledatok ellátásához való hozzájárulásként kéri. Persze, valamilyen ellenszolgáltatást is illene adni ezért a pénzért cserébe. Tanácsadás, partnerkeresés (nem olyan…) mellett pályázatfigyelést is ajánlanak, ki tudja, hányan kapnak ihletet ettől. A kamara által felajánlott ellenszolgáltatásokra jellemző példa lehet ez is:

 

A megyei ipari és kereskedelmi kamara egy hónapja előadást szervezett „2018. évi adó- és számviteli aktualitások” címmel. Vélhetően a vállalkozások, vállalkozók egy része él is a téma finomságaival, de meghatározó többségük könyvelő révén érintkezik a témával – ám az ajánlat szerint a karbantartó kőművestől, a nyelvoktató tanárig mindenki részt vehetett (volna) a programon. Ha arra gondolnak, hogy az évi öt darab ezres ellenében ez tisztességes ajánlat, hát, álljunk egy szóra! Ez esetben a kamarai regisztráltak kedvezménye az, hogy a 15 ezer forintos részvételi díj helyett csak 8 ezret kell(ene) ilyen alkalmakkor „leperkálniuk”.

 

„Hab a tortán”, hogy a kamarai nyilvántartás és ügyintézés alighanem képtelen volt felnőni ehhez (az amúgy nem valami bonyolult) feladathoz. A közigazgatási eljárásról szóló törvény nem vonatkozik rájuk, így azután slendriánságuknak se nagyon lehetnek garantált jogkövetkezményei. Kicsit konkrétabban: úgy tűnik, hogy az év közben is, különösen pedig ebben az évszakban általuk kiküldött, a kamarai hozzájárulások vélt vagy valós be nem fizetéséről tájékoztató, a befizetésre felszólító, annak elmaradása esetére a NAV-val fenyegető levelek egy jó része a legelemibb ügyintézési teendők el nem végzését  valószínűsíti. Még pontosabban: úgy fenyegetnek, hogy nem győződnek meg arról, hogy van-e komoly alapja a dirr-durrjuknak. Magyarán: úgy küldtek például kemény felszólítást a be nem fizetés miatti pótlásra, hogy utána a felszólított részéről lazán igazolható volt, hogy megérkezett számlájukra az 5000 forint. Aztán egy levélben igazolták azt. Ám ami elmaradt: az elnézés kérése tévedésükért. Más esetben (a szokásos, aztán ismételt felszólítás, fenyegetés után, amikor a „kuncsaft” személyesen kereste igazát a megyei kamaránál) „seperc” alatt kiderítették: valóban beérkezett a pénz, csak a vállalkozó adószáma lemaradt az átutalásról. (Ami ugye kellhet nekik a NAV-os akciójikhoz.) Kérdés: vajon nem az lett volna az egyszerűbb, ha nem a fizetés, hanem az adószám pótlására hívják fel a vállalkozást, vállalkozót?! Újabb kíváncsiságunk: ha valaki elhiszi, hogy nem fizette be a díjat, s ismételten megküldi a kamarának azt, hová könyvelik el az eredeti átutalást, milyen címen, s pláne, kinek? Vajon a befizetett, de a kamara által le nem róttnak állított pénznek mi a további sorsa?

 

Szóval, ez lenne a nyilvántartás „hitelessége”, kamara-módra. S hogy rövidre zárjuk a kört: a kamarák működésének törvényességét az ügyészi szervek felügyelik.

 

Egy 2013-as téves kamarai akcióra küldött válaszlevél. (…) iktatószámú, részemre írt levelükre válaszolva tájékoztatom önöket, hogy a „Nyilvántartásunk szerint az Önök vállalkozása a kamarai hozzájárulás befizetését (10.000 Ft) a mai napig elmulasztotta.” mondatot kénytelen vagyok valótlan tényállításnak minősíteni, mivel 2012-ben és 2013-ben egyaránt teljesítettem az 5 ezer-5 ezer forintos befizetéseket. Tettem ezt annak ellenére, hogy a jogszabályi kötelezettség mellett e befizetési kényszert erkölcstelennek tartom, s meglepve tapasztalom, hogy az egészében óriási összeg számlájukra érkezésével párhuzamosan országos kamarai vezetőik politikai színezetű nyilatkozatokat tesznek. Azt pedig (joggal) elvárnám, hogy nyilvántartásukat normálisan vezessék, levelezgetés előtt ellenőrizzék le azt, s kíméljenek meg a zaklatásuktól, fenyegetőzésüktől. (Azért e-mail-ben keresem meg önöket, mert nem áll szándékomban további költséget vállalni egy ellenszolgáltatás és erkölcsi alap nélküli fizetési kötelezés folyományaként.)Tájékoztatásul pedig e levél részeként mellékelem a két bankszámla-kivonat ama vonatkozó szövegrészét, mely igazolja a két befizetés megtörténtét. Kérem, hogy e levél értékelését követően értesítsenek, hogy a maguk részéről is tárgytalannak tekintik az idézett iktatószámú levelüket. Kérem, hogy e levelem megérkezéséről mielőbb szíveskedjenek tájékoztatni. (Egy  idő után visszaigazolták a befizetés megtörténtét. Legfeljebb a tévedésük miatti elnézéskérés maradt el…)

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.