2019. április 18., csütörtök,  Andrea éa Ilma
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. szeptember 01., szombat
Gerincesebben, csak gerincesebben!
Szerző: Zsidov Magdolna
Abban egészen biztos vagyok, hogy van gerincem – még röntgenfelvétel sem kell hozzá. A fájdalom, ami időnként belé-belé nyilall, egyértelművé tette, nem vagyok gerinctelen. Mintha valahol olvastam volna, hogy gerincbántalmakkal azok küzdenek, akiket nyomaszt a sok igazságtalanság. Az már biztos, az én gerincemre kifejezetten rossz hatással vannak a ködösített, elhallgatott, titokként kezelt, zárt rendszerben működő elvtelenségek, amilyenekkel pedig naponta találkozom. De nem csak én, nyilván mindenki más is szenved ettől, akinek átvitt értelemben sajátja a gerincesség.

Négy hónap alatt, mára elkészült(?) a ház négy oldala egyikének felújítása. A takarékos állványkészletet - ahogy bontják - már be is építik a ház következő oldalához. S még marad két újabb oldal...Gondolom, majd minden olvasó számára ismert az a pályázati rendszer, ami jó tíz éve és mostanában is az energiatakarékos, korszerűsítő épületfelújításokat célozza. Az aktuális pályázati forduló Békéscsabán, a békéscsabai lakásszövetkezet közreműködésével 2017 októberében indult. Erre lakógyűlésen lehetett szavazni. Ez a pályázat érinti a lábazat, a tetőfödém, a homlokzati falszakasz szigetelését, kémények kiépítését, a termoszelepek cseréjét, a fűtés hidraulikai egyensúlyát biztosítani hivatott strangszabályzó beépítést, a villamoshálózat bizonyos korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét.

 

Amit elöljáróban lehetett tudni a pályázatról: minden esetben önkormányzati támogatás, kamattámogatás és 30 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatás illeti meg a lakástulajdonosokat – miután a pályázat nyertes lesz, és a szerződést erre vonatkozóan megkötötték.

 

Ez azért is fontos, mert csak ettől kezdve lehet megkezdeni a kivitelezési munkálatokat. Idáig minden világos és érthető volt, a probléma csak akkor merült fel, amikor a beruházás néhány lakótömbben megkezdődött, s egyre zavarosabbá vált az ügy. Az érdemi tájékoztatás hirtelen elakadt, ahogy akadoznak azóta is a felújítási munkák.

 

A Lencsési lakótelep egyik tízemeletesének főbejárati oldalán (tehát egyetlen oldalon) négy hónapon át dolgoztak, ami azt jelenti, hogy április 23-ától augusztus 23-áig tartott a munkavégzés. Ez idő alatt a tulajdonosok szinte el voltak zárva a külvilágtól, háló és állványok mögé kényszerültek. Naponta zajra, üvöltözésre ébredtek, de a munka nem haladt.  Az ott lakók azt a választ kapták, hogy az építőiparban munkaerő- és anyaghiány van. Hogy munkaerőhiány lenne, erre vonatkozóan vannak ismeretek – bár ez is csak részben igaz, mert azok után, hogy egyre nagyobb lett a zúgolódás, már jobb, és nagyobb szaktudású dolgozók jelentek meg –, de hogy anyaghiány lenne, az kizárt, legfeljebb abban az esetben, ha nincs megfelelő anyagi forrás, vagy nem történik meg időben a rendelés. Ha ez lenne az igazi ok, akkor vajon miért van így?

 

Innentől a kétség gyanúvá érlelődött, annál is inkább, mert a hetenkénti lakossági fórumok egyikén – augusztus 7-én – a lakosság részéről kérdések sora hangzott el. Mindehhez szükséges tudni, hogy a 3 tulajdonossal, 2 vezetővel és 5 dolgozóval működő, az ügyben illetékes budapesti cég megbízott kommunikációs képviselője, miután megtudta, hogy a sajtó képviseleteként is jelen van valaki, ingerülten felszólította őt, hogy meg ne próbáljon erről a tájékoztatóról írni, mert ellenkező esetben… feljelentést tesz.

 

Ilyen előzmények ellenére a cikk szerzője mégis „bátorkodott” kérdéseket feltenni, többek között azt, hogy van-e már jóváhagyott, érvényes pályázati eredmény, és ha van, akkor kérné annak a számát; amennyiben még nincs érvényes szerződés, akkor milyen forrásból végzik a beruházást? Egyikre sem, de további, más irányú kérdésekre sem született egyenes válasz – inkább figyelemelterelő, elkendőző mondatok hangzottak el. De az ugyancsak tájékoztatást kérő tulajdonostársak is inkább csak zavaros mellébeszélést kaptak érdemi válasz helyett.

 

Egy előzetesen, hozzáértőbbek szerint hevenyészetten összehozott kalkulációt ugyan átadtak néhány tulajdonosnak, azoknak, akik az adott lakógyűlésen jelen tudtak lenni, de a többi társuk nem kapott ilyet. Miért? Minden egyébről tájékoztatót tesz a postaládákba a lakásszövetkezet, akkor erről, éppen erről miért nem?! Előre azt is jelezték, mennyi várható költség merül fel egy-egy lakótömb esetében, amiről kiderült, hogy ez az összeg mára már a duplájára nőtt… és ki tudja, mennyire emelkedik majd a beruházás befejeztéig.

 

Sok más kérdés is lenne az ügy folyamatára vonatkozóan, mint ahogy az sem egyértelmű, hogy miért éppen arra a beruházó kft.-re esett a választás, amelyikre?! Ennek a kft-nek eredeti profilja a textilipari termékek forgalmazása, majd hirtelenjében az építőipart is felvette a tevékenységi körébe. Persze a legfontosabb a szakmai tudás – lenne…

 

Az igazán nagy baj az, hogy mindez több száz családot sújthat, akiknek majd (a ki tudja, mekkorára rúgó) költségeket ki kell gazdálkodniuk. S hogy a gerincről se feledkezzünk meg: mennyivel egyszerűbb lenne minden, ha egy kicsit gerincesebben mennének a dolgok – akkor is, ha a szóban forgó épületek nem gerinctetősek…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.