2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. július 03., kedd
Bőr(kor)rajz
Szerző: Kiss A. János
Van-e, lesz-e tetoválása Orbán Viktornak? Természetesen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén tett miniszterelnöki kiszólás indított a probléma tüzetes vizsgálatára. Eleinte arra gyanakodtam, hogy a közelében mindig bekapcsolva hagyott mikrofonok a pártelnök/miniszterelnök ötletdús kommunikátorainak leleményét dicsérik: Orbán Viktor talán így kíván üzenni (másként nem vállalható mondatokkal) ennek vagy annak. De belátom: nem így van, hiszen papagájkodó vezetőtársai is számtalanszor megmondták, hogy a Hír TV mikrofonjába egy szót sem hajlandók belenyögni. Márpedig az ominózus – például a tetovált katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket elmarasztaló – nyilatkozatát éppen a Hír TV bekapcsolva maradt mikrofonja révén rögzítették. Évekkel és tízkilókkal korábban így járt a miniszterelnök a pocakos honvéd tábornokokkal is…

A részletek csak UV-fényben jelennek meg... (Képünk illusztráció! Forrás: Urbanplayer)S mára már senki előtt nem titok: Orbán Viktor egyszerűen átvette az általa megbírált tábornokok sajátos „egyenformáját”. Sőt, mintha immár túl is teljesítette volna a „terjeszkedési projekt” általa látott és szóvá tett állapotát. De helyes is (mármint a törekvés): egy miniszterelnöknek (igenis) túl kell tennie a tábornokain.

 

Tetkótlanként is eljátszom a gondolattal: vajon ennek a tetoválásellenes felhorkanásnak nem ez lesz-e most is a következménye? A végén a miniszterelnök is valami szolid bőrrajzot varrat magának valamely olyan testrészére, mely semmilyen körülmények között sem látszik ki a ruházata alól? (Ahogy – ismereteim szerint – az követelmény az egyenruhásoknál.) Azon nem is fantáziálok, hogy milyen és mekkora rajzolata lehetne egy ilyen tetoválásának: szinte korlátlan felület állna a művész rendelkezésére. Ha csak a miniszterelnök legendás zöld felsőjét hozom szóba, hát az alatt is bőven kínálkozna ihletett hely. Az ujjai, kézfejei ugyancsak tű alá valók lehetnének, hiszen azokat a zsebei szinte állandóan takarásban tartják.

 

Élek a nemzeti felhatalmazással: 2010-es megválasztása után Orbán Viktor azt mondta: ne azt figyeljük, mit mond, hanem azt, amit tesz. Normális esetben a kettőnek ugyan szerencsésebb lenne egybe vágnia, de liberális, sőt illiberális, keresztény polgári – erősen fókuszált –szemüvegen át nézve el kell ismernünk: olyan ez, mint amikor a párhuzamosok a végtelenben találkoznak.

 

Foglalkozzunk tehát egy lehetséges migráns- és tetoválásellenes cselekménysorral, ami a miniszterelnök (ezek szerint nem komolyan veendő) véleményét követhetik! Az önkormányzati választások előtt óriásplakátok lepik el az országot: „Aki magyar, nem tetovált!” jelmondattal. Meghirdetik a soros akciójukat: betiltják a tetkószalonokat, s a trafikokban hozzálátnak a tetoválások eltüntetéséhez. Ennek érdekében kihirdetik, hogy uniós pénzek felhasználásával Mészáros Lőrinc nemzeti dohányboltok integrálására létrehozandó cége számolhat fel minden magyar, majd V4-es bőrrajzolatot, azután megtendereztetik az ezt megvalósító projektet – ebben a sorrendben.

 

Előrelátóan nagyon ügyelek arra, hogy e (majdan közigazgatási bíróságilag) bulvárhírnek is minősíthető pamfletem ne sértse meg egyetlen politikai közszereplő hozzátartozóját, rokonát se, mert akkor ugyan alkotmányos lesz e cselekményem, de nem alaptörvényes.  Kis országban (még ha nagy nemzet is vagyunk) bárki bárkinek lehet rokona, lehetséges, hogy még Habony Árpádot, Rogán Antalt is szereti valaki. A rokonok nálunk regényes életet élnek, s gondolom, Patyi András (ha valóban a közigazgatási bíróság feje lesz) esetemben nem érné be egy „sajnálom”-mal, hanem kimutatná, hogy Orbán Viktor, mint hozzátartozó, bármilyen tisztséget viselve is bírálhatatlan, hiszen a Fidesz elnöke és a miniszterelnök az elképzelhető legszorosabb rokonságot ápolja egymással…  

 

Na, azt varrják fel!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.