2019. március 26., kedd,  Emánuel
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. április 07., szombat
Simonka György kiadó!
Szerző: Kiss A. János
Nem vitás, Simonka György, a Fidesz által Békés megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerületében újra elindított képviselőjelölt alaposan rácáfolt a jövedelemzsugorodásáról szóló hírekre: szép summát kitevő, immár 16 oldalas, napilapméretű újságformátumú, minőségi papírt felhasználó, színes reklámanyagot adott a választók kezébe. Persze az is lehet, hogy pártja volt a nagyon gavallér. De ez vele a legkisebb baj.

Lehetne családi fotóalbumnak is tekinteni

 

A „munkabeszámolót” (ahogy amolyan suta címként nevezi magát a reklámanyag) látszatra újságnak is lehetne tekinteni. (Látszatmunka-beszámoló?) De az impresszuma hiányosabb annál, mint amit el kell várni egy laptól. Ha meg szándék szerint sem újságról van szó, csak „púderezni” akarja magát a „propagandafüzet”, akkor ezen a kérdésen is túltehetjük magunkat.

 

Mindenekelőtt szólnunk kell az impresszum ama kitételéről, hogy ez Simonka György időszaki kiadványa. Nem meglepő tehát ez a mondat: „Kiadja: Simonka György.” Felelős szerkesztőt nem tüntetnek fel, tehát ezt a felelősséget is magára vállalta. S ebből adódnak bizonyos észrevételek. Mindjárt az, hogy a 16 oldalt töményen átható képi és szövegbeli hajbókolástömeg a beszerkesztett ismerősök és ismeretlenek részéről összességében azt is jelenti, hogy Simonka György magára vette az öntömjénezés szagosságát.

 

A címoldal a címeresekkelA címoldalon 22 településcímert, mellébiggyesztve ugyanennyi község- illetve városnevet, 22 polgármester nevét és aláírását láthatjuk. Ami azt jelenti: ebben a választókerületben akad öt olyan polgármester, akinek van bátorsága kívül maradni a „karámon”. De besuvasztották közéjük Békés Megye Közgyűlését és annak elnökét is. Hűségnyilatkozatot tesznek mind: a jövőben is készek támogatni a Fidesz megyei (papíron) első emberét. (Gondolom, ha a helyén maradna.) Katonás rendben 120 bélyegképes ember érezte szükségét annak, hogy hódoljon Simonka György mással össze nem hasonlítható nagysága előtt. (Nem tudom, mikor jön el az ideje annak, amikor talán már pironkodva gondolnak erre a tettükre. Ha majdan valahogy elkallódna e kiadvány birtokukban lévő példánya, ne aggódjanak: szívesen felidézzük majd számukra s az olvasók kedvéért a szavaikat.) Erről nekem a Palacsintás király című, remek televíziós mese egyik jelenete jut eszembe: a Kaló Flórián által alakított, akkori királyközeli talpnyaló valahogy így szólt fenséges urához: „Uram és királyom, kezébe ajánlom, lesz, ami lesz, de én keményen a szemébe mondom: Ön egy zseni!”

 

A lap további felületein a kis és nagy képű Simonka Györggyel találkozhatunk. Ezúttal eltekintenék a Simonka Györgyöt ábrázoló fotók pontos számának közlésétől, az viszont biztos, hogy száznál több színes képről van szó. Szerintem lehetne több is, hiszen jó egy éve is nagyjából ennyi Simonka-arc tekintett ránk hasonló kiadványa oldalairól, de (emlékezetem szerint) az csak 8 oldalas volt a jelenlegi dupla ennyissel szemben. Megértem: ha egy kiadó kénytelen önmagát is szerepeltetni időszakos kiadványában, joggal nyúl magához szerényebben, visszafogottabban…

 

Hogy világos legyen: engem igazából csak egyetlen dolog zavar. Ha a kiadványnak „Simonka György Munkabeszámolója” a címe, akkor annak az eddig történt munkavégzését, tevékenysége kézzel fogható (látható) eredményeit kellene tartalmaznia. Ám a 2018-ban, vagy azután megvalósuló elképzeléseket nem illene ezeken a lapokon megígérgetni. S még valami: szinte szomjúztam annak az adatnak a megtalálását, hogy Simonka György hány milliárd (ezer millió) forintról vallja, hogy azt a summát ő hozta Dél-Békésbe, s persze a dél-békésieknek. (Nem jártam sikerrel.) S a párhuzamos hasábban (ha lenne ilyen) vártam volna a megvalósult eredmények tételes felsorolását. Azt nem reméltem, hogy kapásból, emlékezetből fel kellene tudnia sorolni parlamenti hozzászólásai, indítványai számát – hiába, no, nem kalendárium az ember feje…

 

Már csak a miatt izgulhatunk, nehogy Orbán Viktor kezébe jusson a kiadvány egy példánya: ha jól számolom, mindössze csupán négy fotó szerepel róla a lapban. De lehet, hogy csak „túlparázom” a dolgot: ez nem az ortodox Rákosi-rendszer. Nem bizony!

 

Sok kicsi sokra megy?

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.