2019. március 19., kedd,  József és Bánk
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. március 21., szerda
Metró kell, kell egy metró!
Szerző: Zsidov Magdolna
Amióta láttam a világ – talán – legszebb metróvonalát, azóta nem bánom, hogy van metró. Nálunk egyáltalán nincs metró, ezért nem hiányoltam. De attól fogva, hogy láttam azt a metróvonalat, hiányzott, kérdeztem is magamtól, kellett ez nekem, hogy lássam? Nyugtalanná tett, vágyódtam utána.

Képünk illusztráció! (Forrás: Origo)Nem túl sűrűn utazom a fővárosba, így metrón is ugyanilyen ritkán. Szóval, mióta a”kis földalatti” metró vonalán száguldottam, rabja lettem a metrónak, egyre csak azon bánkódtam, hogy a mi városunkban, miért nincs ilyen. Annyi uniós pénzt nyelünk el, hogy akár az is lehetne. Mindegy, hogy merre tartana a városban, csak lenne, az útvonal úgyis a föld alatt érvényes, így a látványt nem a természet, hanem – abban egészen biztos vagyok – a természetellenes alakítaná. A városunk nem túl nagy, így maximum két nap alatt körbe utazhatnánk, a hozzávetőleg óránkénti két kilométeres sebességgel.

 

Városnéző metró… hirdethetnék… alulnézetből. Az már biztos, hogy hatalmas ötlet, csodálkozom is, hogy szegényes képzelőerőmből kipattant – alulról még úgysem láttuk a várost. Mekkora élményt nyújtana, nem beszélve arról, mennyi turistát vonzana. Ilyen még a fővárosban is elképzelhetetlen, hogy a mennyezeten kívül a várost is lehet látni aluról fölfelé, és egy vidéki város méltó lenne arra, hogy eme ritka céllal, elnyerje a pályázatot… ámuldoznának az emberek.

 

Képtelenség, még magam sem hiszem el, hogy amiről ábrándoztam, megvalósult… metrónk lett!

 

Utazom az idővonalon, mellettem kis kínai forgatja a térképet, és kutatón néz felfelé, merre lehet az arra, itt a föld alatt? Orosz család értetlemkedik, nyi harasó, nyi harasó… a fejük, akár nyári hőségben a ventillátor, körbejár a mennyezeten. Hátrébb asszony nagy csomagokkal, görnyedten a padlót nézi… még ilyet, valaki ne legyen kíváncsi a városra alulnézetből? – méltatlankodom.

 

Aztán hirtelen nagy rándulás – akkora, hogy a gondolatom majdnem a „torkomon akadt”, kis híján megfulladtam… levegő semmi, ajtó nem nyílik, valahonnan füst gomolyog, mindenki tolong a szerelvény egyik végéből a másikba. Egyetlen ember nem mozdul, egy szomorú, kreol képű. Egészen biztos, hogy migráns – ezt onnan lehet tudni, hogy jobban öltözött, mint a többi ember, rajta dzseki is van a nyári hőségben, és valami van a tartásában, ami gyanús. Egyedül ő nem fél… előkapja zsebéből… mindenki sikoltva félreugrik… a mobilját, és azzal kezd babrálni.  Egy bősz üvöltés, valaki hozzá rohan, kikapja kezéből a telefont és orrba vágja… vér fröccsen, szó röppen, lélegzet eláll, nincs megálló. „Maga szórakozik, mikor élet-halál között lebegünk?” – üvölt a magából kikelt honfitárs. „Bocsánat, én nem érteni magyar, Angliába menni”… nyökögi a „valószínűlegmigráns”. „Te hazug, szemét köcsög, akkor, mit keresel itt, ez a mi városunk, Anglia tőlünk…, merre is van, ki tudja? Na, szólaljon meg már valaki!”

 

Valaki, egészen biztosan nem migráns, mert tiszta magyarsággal küldi el az Angliába tartót a jó büdös édesanyjába.  Iszonyú nagy hangzavar támad, néhányan az ajtót rugdossák, mert csak egy ajtó van, a szerelvény egy kabinból áll, kis város, kis metró. Az ajtó nem nyílik, így egy valakit rugdoshatnak, a migránst, aki, ki tudja miért, támadásba lendül, üt, vág… sem apja, sem anyja, mit bánja. A füst pedig egyre nagyobb, gomolyog a térben és az időben, már mindenki feketének látszik.

 

Rémülten nézek magam elé, miért is vágytam oly nagyon metróra, inkább szavaztam volna meg a stadiont. Nem jobb lenne metró helyett, magyarnak magyarral, vállat vállhoz, bocsánat, lábat lábhoz vetve rugdosni a gólokat? Persze, hogy lehetne, hiszen naponta rugdosódunk.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.