2019. március 22., péntek,  Beáta és Izolda
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. március 02., péntek
Stipistop?
Szerző: Kiss A. János
A Stop Soros-törvény (amit máshol nemes egyszerűséggel csak SS-törvényként említenek) tervezetének gyors elhamvadását vetítették előre a hódmezővásárhelyi választási események. A Fidesz potentátjai éppoly’ riadtan kerülték a témát néhány napig, mint amikor a választópolgárok jelentős többségének jóvoltából megbukott a migránsozós népszavazás. Ám minkét esetben jött Orbán Viktor (zöld pulcsiban, zöld nyakkendővel), aki a tényekkel mit sem törődve feje tetejére állította a valóságot. Először győzelemnek hirdette meg a népszavazási buktát, majd a hódmezővásárhelyi csúfos kudarc után elkezdett újra sorosozni. Leghűségesebb követői erre falkaként vetették magukat az elébük vetett koncra. Soros élt, Soros él, Soros élni fog?!

Képünk illusztráció! (Forrás: Media Narodowe)

 

Fogalmunk sem lehet, hogy mit szólt a vezér eme húzásához a Fidesz kampányagytrösztje. Az is kérdés, van-e merszük némi ellenvetéshez. Sőt, azt sem tudni, kik az igazi kampányászok, stratégák és kivitelezők a Fidesznél. A nyilvánosság előtt beosztásuknál fogva rendszeresen megjelenők döntő többségének szellemi színvonala erre alkalmatlannak látszik, a Habony-, Vajna- és Mészárosfélék már régen a biznisz világban tüsténkedve segítik a legfőbb kiválasztottakat. De egyre fáradtabbnak, ötlettelenebbnek tűnik a miniszterelnök beszédírója is, azt meg már meg sem említjük, hogy Orbán Viktor stylistje, illemtanára ugyancsak mély válságban látszik leledzeni.

 

A napokban elterjedt a világban, hogy Orbán Viktort, a családtagjait és az udvaroncait az amerikai elnök kitilthatja az Amerikai Egyesült Államok területéről. Trump elnöknek sem kell a szomszédba mennie egy kis komolytalankodásért, de az Orbán–Szíjjártó kettős őt megelőzve is a csúcsra került. (Köztudomású: a csúcson kell abbahagyni…) A mi karakán fröcsögőink immár nem csak a szomszédjaink egy részével, az Európai Unióval és egy sor nemzetével, hanem immár az Egyesült Nemzetek Szervezetével is konfliktusba keveredett. Szóval, mindenki hülye, csak mi, a világhatalmi központra jogot formáló magyarok vagyunk okosak.

 

Az sem válik Orbán Viktor és kritikátlan kiszolgálói javára, hogy a főnökük pár éve az illiberalitás meghirdetése mellett szakított a „politikai korrektséggel” is. Azóta sem tisztázta, hogy azt csak a külvilágbeliekkel szemben gondolja érvényesíteni, vagy a belpolitikában is. Hazai gyakorlata nem is szorul bizonyításra: személyes haszonelvűsége szinte ordító. S innen már csak egy lépés a bizonyítást nem nagyon igénylő kérdés(be foglalt válasz): magánemberként lehet-e korrekt embernek tekinteni azt, aki egy ország bizalmával visszaélve inkorrekt módon intézi a választók által rábízottakat itthon, s a nagyvilágban?!

 

Nekem sem tetszik az, amit az ukránok manapság tesznek az országukban élő nemzetiségekkel. Gondolom a kulturálatlan lépések éle elsősorban orosz kisebbségük mozgásterének szűkítését célozza, de a pofonokból bőven kijut a többi nemzeti kisebbségnek is. Ukrajna budapesti nagykövetének minapi levele arról tesz említést, hogy a KMKSZ ellen elkövetett erőszakos támadás után gyanúsítottakat fogtak el az ukrán hatóságok. A második, még durvább cselekedet már arra ösztönözhette a magyar kormányt, hogy azonnal felajánlják a kárpátaljai magyaroknak a károk helyreállítását. Ideális kampányszituáció. Az említett levélből azt is megtudhattuk, hogy az első durva támadás elkövetői állítólag lengyelek voltak. (Vajon mi bajuk lehet a lengyeleknek éppen a kárpátaljai magyarok szervezetével? Most, hogy a szabadságszerető magyarok és lengyelek illiberális összeborulása már Brüsszel falait ostromolja?!) Ahogy olvassuk, az említett lengyel gyanúsítottak a lengyelországi „Falang” tagjai (máshol így olvashattuk: Falanga).

 

A „falangista” jelentése a magyar értelmező szótár szerint: a spanyol fasizmus híve. Ám a lengyel nemzeti radikális mozgalom (Obóz Narodowo Radykalny, ONR), az ottani falangista szövetkezés is már 1934-ben létrejött, s vélhetően a mai Falang ennek reinkarnációja, melynek működési terepe napjainkban Ukrajna is. A falangisták elutasították, ma is eltaszítják maguktól a parlamenti demokráciát. A kezdetektől felszólítottak egy „nemzeti állam” építésére, amely a hierarchia, az egyszemélyes vezetés és a nemzeti kisebbségek közéletből való kizárása alapján született. Egyes szerzők nem tekintik fasisztának e politikai mozgalmat, míg mások azt sugallják, hogy ideológiája fasiszta elemeket, vagy akár „nácifikáltságot” tartalmaz.)

 

Ekkora „mákja” is csak a magyar illiberális pártnak lehet, hogy a lengyel falangisták mozgolódása éppen most fordult radikálisan a megvédendő kárpátaljai magyarok ellen.

 

Persze lehetne ebből amolyan Stop Falangot is faragni… De előbb mondja azt a miniszterelnök: stipistop!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.