2019. március 22., péntek,  Beáta és Izolda
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. február 15., csütörtök
Erdőlakók útra kelnek
A Micimackó, A. A. Milne meséje a Békéscsabai Jókai Színházban
Szerző: Zsidov Magdolna
Az apró közönség, de még a felnőttek is a színpadra csodálkoztak Milne, Micimackó című mesejátékának február 14-ei premierjén, ugyanis nincs gyerek, de hajdan volt gyermek sem, aki ne találkozott volna ezzel a bájos (Karinthy Frigyes fordításában) sziporkázó szövegű mesetörténettel. És milyen jó, hiszen nemzedékek nőttek fel Micimackó mesés kalandjain, a százholdas pagonyban.

Egy villanásnyi kép az előadásból. Balról jobbra: Hodu József, Nagy Erika, Nyul Bence, Katkó Ferenc, Gulyás  Attila, Szabó Lajos, Csomós Lajos és Fehér Tímea. (Fotó: A-TEAM/Nyári Attila)

 

Nem gördül fel függöny már, annál sokkal praktikusabb a sejtelmes ködfüggöny, ami elválaszt közönséget és színpadot. Ami varázslatos benne, hogy rajta lehet látni azt az ígéretes valamit, ami majd mögötte megjelenik. A gyerekraj visít, tudja, hogy mindjárt belecseppen abba a világba, amelyet naponta elképzel elalvás előtt, vagy, ahogy a szobája szőnyegén kucorogva kirak legójából, képzelete szárnyalása közben. Aztán pár pillanat múlva a mese ott a színpadon, valóban elkezdett élni.

 

Alan Alexander Milne 1921-ben maga is gyermekké változott, miután fiának, Christophernek a születésnapjára egy plüssmackót vásárolt ajándékba. Nem sokkal később a mese többi alakja is a gyermekszoba részese lett. Miközben az állatok szaporodtak, Milne fejében is megszületett a történet, amit először estimese-sorozatnak szánt, majd könyvvé állt össze. Ezt a mesét a Jókai Színház színpadára Tege Antal színész-rendező, a százholdas pagony helyett Róbert Gida szobájába helyezett. De, hogy egy színtéren zajlik a cselekmény, azt nem is lehet érzékelni, mert a színpadképet Egyed Zoltán díszlettervező a háttérrel, amit a történet könyvlapjainak forgatásával, valamint a legószerű kockák, ceruza alakú pálcák ide-oda helyezésének érzékletes egyszerűségével ragyogóan megoldott. A képzelethez nem kell más-más helyszín, csak elég fantázia, és rácsodálkozás a világ sokszínűségére, ami gyermeket, természetet, állatot egybe képes forrasztani.

 

Az előadás szereposztásáról: Micimackó „pufi” alakja Gulyás Attila játékában kicsit együgyű, és mégis tüneményes. Mindenek ellenére van tudomása a dolgokról, ahogy a megoldásról is, például hangok hallása is a képességei közé tartozik, de még a zümmögő versikék költése is… Hozzá társul legjobb barátja, Róbert Gida, a kisfiú, aki érti őt és valamennyi erdőlakót. A gyerekek ugyanis felnőnek, de az állatok örökre gyerekek maradnak, már ami a gyermeki képzeletet illeti, így igazi találkozások születnek az életben, de a darabban még inkább. Róbert Gida kettős szereposztásban tűnik fel, Cazac Itai Lior és Nyul Zoltán Bence alakításában. Ezen a premierelőadáson Nyul Zoltán Bence finom, érzékeny, állatvilágot értő kisfiút formál, aki mozgatja a történetet. Játékát, a darab végén viharos taps dicsérte. Mellettük megjelenik a bájos, naiv Füles, Nagy Erika alakításában. Tipereg, toporog, fontoskodik, mert okos, és természetesen ezzel tisztában is van, tesz róla, hogy oda kelljen rá figyelni. Aztán persze ott van Malacka, akit Szabó Lajos hoz hamvas rózsaszínűségben, elbűvölő, hiszen a legkisebb bűne, hogy utál fürdeni, de valószínűleg egy gyerek sem igazán, legfeljebb Zsebibaba, Gábor Anita cukiságában, aki majdnem áldozata lett kérkedő fürdésének. Kenguru anyja, álnevén Kanga, aggódik is kellően érte, akit Fehér Tímea alakít.  És persze megjelenik a fékezhetetlen Tigris is a pagonyban, aki még nem reggelizett, és teljesen mindegy neki, mit kap enni a barátaitól, az már igaz, hogy csak addig, amíg meg nem kóstolja például a mézet, vagy a kukoricát, amelyek természetesen nem tigriseledelek. Alakját Csomós Lajos szívderítő fürgeséggel, humorral hozza, a gyerekek arcára derűt varázsolva. De még véletlenül sem maradhat ki Füles, Katkó Ferenc megható alakításában. A mindig nyugodt, félszeg, filozofáló, mélázó csacsi, amikor elveszett farka végre meglesz és Robert Gida „visszaszegeli”, már értelme lesz annak, hogy ő is részese legyen a nagy utazásnak a leghidegebb tájra. A szereplők sorából végezetül, de nem utolsó sorban a bölcs, körülményes, fontoskodó Bagoly, Hodu József alakításában tényleg baglyos, akire oda kell figyelni, le ne maradjon az embergyerek valami oktondi okoskodásról.

 

Mint sok mesét megélt felnőtt, ez a darab engem is elröpített léggömb buborékban abba a világba, ahol minden probléma megoldódik, ahol a szeretet, az összetartozás a legfőbb mozgatóerő. Összegezve a darabot: a játék, Kiss Kata ragyogó jelmezei, a rendezés, a díszlet minden a gyerekek képzeletét, örömét szolgálja.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.