2019. február 21., csütörtök,  Eleonóra
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. február 09., péntek
SOROSHÁZA
Ki lehet Orosháza névadója? – kormánytrendibben: keresztapja; ellenzékiesebben: keresztanyja. Úgy másfél évtizede egyszer már nekifutottam a feladatnak, mostanában pedig be kellett látnom: rossz helyen keresgéltem a megoldást. Erre Orosháza Város Önk
Szerző: Kiss A. János
Ki lehet Orosháza névadója? – kormánytrendibben: keresztapja; ellenzékiesebben: keresztanyja. Úgy másfél évtizede egyszer már nekifutottam a feladatnak, mostanában pedig be kellett látnom: rossz helyen keresgéltem a megoldást. Erre Orosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nemrégen megtartott ülése hívta fel a figyelmemet, amikor a Soros-tervvel (ami ugyanaz, mint amit a polgármester előterjesztése Soros tervként említ) kapcsolatos állásfoglalást fogadtak el – a jelenlévő két MSZP-s testületi tag véleménye ellenében.

Soros György abban  pillanatban, amikor tudomást szerzett az orosházi képviselő-testület határozatáról... (Képünk illusztráció! Fotó: CivilHír)

 

Annak idején pártonként véltem megtalálni azokat a személyeket, akiket az akkori parlamenti pártok akár megjelölhettek volna olyannak, akik a kisvárosnak kölcsönözhették a nevüket, azzal a kompromisszumos megszorítással, hogy a végső városnévnek magánhangzóval, történetesen egy „O” betűvel kellett kezdődnie. A fölösleget így le kellett nyisszenteni. Minden „pártajánlat” nem jut eszembe, de az MDF akkor Borosháza névvel került hírbe (egykori miniszterelnökük, Boross Péter után szabadon – de Isten ments, hogy liberálisan); a többi párt virtuális elnevezésére már nem emlékszem, kivéve az MSZP javaslatát. Ők – a testületi döntések favorizálása, a felelősség elmaszatolása jegyében illetékes fórumukon, többségi szavazással úgy foglaltak állást, hogy a névadó Gy. Németh Erzsébet legyen. De Kár, hogy nevezett azóta úgy helyben hagyta a szocialistákat, akár a miniszterelnök-jelöltséget mögelégölő Botka László. Dereng még olyasmi is abból a publicisztikából, hogy megjövendöltem Gádoros és Orosháza településegyesítését, természetesen Gádorosháza néven. Ebből sem lett semmi. Nem tudni, melyik fél szégyellhette jobban a másikat.

 

A lényeg: immár tisztán látható, hogy Orosháza nem mástól kölcsönzi nevét, mint Soros Györgytől. Pedig mindig is ott volt a szemünk előtt írásképe: előterjesztésben, sajtóban láthattuk például így „S Orosháza is csatlakozik” ehhez-ahhoz. Ilyen az üzemi vakság! De mostanra világos lett: itt is, mint más önkormányzatok képviselő-testületeinél, egyre-másra soros üléseket tartottak a városanyák, városatyák. Ha az orosházi fideszes szavazógép nem vigyáz, akár díszpolgári rangra is emelkedhet Soros György. Hát – még az sem zárható ki – jól megférnének a listán akár Gömbös Gyulával is, akit a mai városvezetés megerősített Orosháza díszpolgára tisztében. (Az előző garnitúra ugyan kihagyta őt a díszpolgárokat felsoroló könyvből, de elfejeltették de facto megfosztani e címtől.)

 

Azért bajban lehetnek a Sorosháza elnevezésre görbe szemmel tekintő politikusok. Ha megmozgatnának fűt-fát, akkor sem tudnának felmutatni a városban egyetlen olyan migránst sem, aki megfelelne az orbáni definíciónak; s bár bizonyára volna rá igény, egyetlen civil szervezet sem kap éltető dollárokat Soros Györgytől, aki magyar állampolgár is. Az pedig viccszámba megy, amit az orosházi polgármester, Dávid Zoltán előterjesztésében, határozati javaslatként olvashatunk: „Az orosháziak maguk döntik el az ügyeiket és nem szeretik, ha máshol élők döntenek helyettük, ezért a Képviselő-testület – képviselve az Orosházán élők érdekeit – kinyilvánítja, hogy nem kíván Orosházán sem bevándorlás-szervező irodát, sem migránstábort.” A nagy lelkesültségben bizonyára megfeledkezhetett arról, hogy ilyn táborok felállítása kormányzati lehetőség. Stop kormány?! A polgármester attól is fél, hogy Soros György (nyilván úgy is, mint névadó) figyelmet szentel kisvárosának, s felvásárolja a ma tejjel-mézzel folyó Kánaánban lubickoló helyi civil szervezeteket. Persze megváltozna erről formált véleményünk, ha Soros György tényleg venne magának házat Orosházán: akkor az lenne csak igazán Soros háza…) De e házikóra valót összedobhatnák neki akár az ő támogatásával politikai bizniszre lehetőséget kapott fideszes urak.

 

Ez az „orosháziak maguk döntik el az ügyeiket” formula nyilván röhögésre késztet sokakat a városban, s határain kívül is. Azt viszont nem tudjuk, mit szól e „felségsértő” gondolathoz Simonka György – vajon nem fél attól Dávid Zoltán, hogy ezért a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő megvonhatja tőle a megszokott támogatását<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.