2019. január 24., csütörtök,  Timót
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2018. január 06., szombat
A gondolatok betegsége
Szerző: Zsidov Magdolna
Az év végi ünnep, a karácsony, az óév búcsúztatása, az internet közösségi oldalán sokakat arra inspirál, hogy megosszanak értékes, szívbemarkoló írásokat. Ezeket öröm olvasni, de sajnos nem kevés azoknak a száma, amelyek sablonosak, elcsépeltek, megalapozatlanok, s ha vennénk a fáradtságot és üzenettartalmukat megvizsgálnánk, felfedeznénk bennük az ellentmondásokat.

Képünk illusztráció! (Forrás: baptist.hu)

 

A több száz közül egyet szeretnék átgondolásra megosztani, amely így hangzik: „A szeretet olyan, mint a gyógyszer, annak kell adni, akinek szüksége van rá”. Nos, valljuk be őszintén, első pillanatra igaznak tűnik. Vagy mégsem?  Először átsiklottam felette, aztán ahogy sütöttem a karácsonyi bejglit, egyre csak ez a mondat motoszkált a fejemben, és felfedeztem benne valamit, ami úgy tűnt, szelektálja a szeretetet.

 

Gondolkoztam, vajon esetemben csak azoknak osztogatom a szeretetet, akiknek szükségük van rá? Hát persze, hogy azoknak, ugyanis a Földön minden egyes embernek szüksége van a szeretetre, nincs kivétel, sem az egészséges, sem a beteg. A szeretet ugyanis nem gyógyszer, a szeretet valójában szükséglet. A szükséglethez való hozzájutás pedig az élet alapfeltétele, úgy, mint a levegő, a víz, a kenyér. A gyógyszer viszont nem szükséglet, hanem, ahogy a neve is jelzi, gyógy-szer, tehát valamely betegségre enyhülést hozó szer. Sajnálatos, de a világtörténelem tele van megalomániás emberekkel, vezetőkkel, akik azzal „gyógyítják” torzult önképüket, hogy magukhoz kívánják idomítani a világot, nekik ez a gyógy-szer – az önszeretet. Tehát létezik negatív gyógyítás is, ami az önimádatból fakad.

 

Ahhoz kétség sem fér, hogy az embernek szeretnie kell magát, miközben másokat is úgy kell szeretnie, mint önmagát. Az emberek szeretetre képes hajlamokkal születnek, de ez a hajlam sérül, megbetegszik az élet megannyi kihívásában. Jézust egy alkalommal azzal vádolták meg a farizeusok, hogy ő és tanítványai együtt esznek a vámosokkal (mai szóhasználattal, adószedőkkel) és a bűnösökkel. Jézus azt a választ adta, hogy „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek… Mert nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek.” (Lukács ev.5:27.) . Egy másik igében ugyanez így hangzik: „Minden fej beteg, és minden szív erőtelen”. (Ésaiás könyve 1:5). Az utóbbi kijelentés pontosítja a betegség valódi fogalmát, vagyis azt, hogy az igazi nagy betegség a gondolkodásban és a lélekben fogan és burjánzik. Nem csak az egyes ember, hanem az egész emberiség beteg.  Egyetemes lett a betegség, mivel megbetegedett az embernek önmagához és másokhoz való viszonya, így ennek mérlegén Jézus szavai minden egyes emberhez szóltak.

 

Fájdalmas és kiábrándító, de ez a valóság, ugyanis nincs ember, aki, ha súlyos bűnt nem is, de hibát ne követne el, vagy ne vétkezne, ebben a vonatkozásban betegnek lehet tekinteni, kivétel nélkül, mindenkit. Ha a legcsekélyebb dologban is, de a gondolkodás hiányt szenved, akkor nem beszélhetünk egészséges gondolkodásról. Hasonlóan, ahogy a test, ha egyetlen egyszer is, ám nagy vitaminhiányt szenvedett el, akkor többé teljesen egészségesnek nem nevezhető.

 

Természetesen az emberekre nem jellemző a beismerés, hogy bármiben is hibáznának, vagy ne követnének el bűnt, sokkal inkább a maguk szemében tökéletesek, és csak a testben felboruló rendet, valamelyik szervnek a meghibásodását tekintik egyedül betegségnek. A lelki llapotukban, az idegrendszerükben beálló zűrzavar okát legkevésbé maguknak, sokkal inkább másoknak tulajdonítják. De azt is tudni kell, hogy az emberek csak egymás által betegedhetnek meg, ahogy szintén csak egymás által gyógyulhatnak. Tehát, ez egy kölcsönviszony. Ezt mérlegelve pedig minden egyes embernek szüksége van gyógyszerre, a szeretet gyógyszerére.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.