2019. január 23., szerda,  Zelma és Rajmund
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2017. december 14., csütörtök
Páraszolvencia?
Szerző: Kiss A. János
Érdekes hírt pillanthattunk meg a napokban a tótkomlósi önkormányzat lapjában: 2365 forint híján 200 millió forintot nyert pályázaton Tótkomlós Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Ettől bizony kihúzhatja magát bármely tótkomlósi választó- és nem választó polgár, akár karácsonyi ajándékként is felfoghatná a nagyvonalú, 100 százalékig az állam (legyünk pontosak: az Európai Unió) által finanszírozott támogatást. Senki kedvét, örömét nem akarjuk szegni azzal, ha feltesszük a kérdést: vajon kivel, kikkel volt ennyire bőkezű a Mikulás vagy maga Jézuska?

Képünk illusztráció! (Forrás: utajovobe.eu)

 

A stadionépítő (s a milliónyi szegényt immár grandiózus uszodával és hamarosan jégcsarnokkal is segítő) kormány végre juttatott valamit Tótkomlósnak is – „Brüsszel” pénzéből. Méghozzá úgy, hogy annak soros támadása sem adott okot neki a régebbi EU-s tagállamok pénzének elfogadására. Szóval, ez a kormány nem finnyás.

 

Érdemes elidőzni annak megvizsgálása mellett, hogy vajon kiket gyarapít ez a kétségtelenül jelentős összeg. Mielőtt – a pályázat címéből kiindulva – rávágnák: természetesen a tótkomlósi nőket, érdemes megfontoltan áttekinteni a helyzetet. Az említett cím így szól: „Nők a családban és a munkahelyeken (standard)”. Nemes cél, aminek a csecsemőkorú tótkomlósi nőktől a szépkorúakig egyaránt örülhetnek. Nyilván csak fokozná az örömüket, ha „kápé”-ban vagy legalább Erzsébet utalványban kapták volna kézhez a tekintélyes summa rájuk eső részét, de ha nem, hát nem. Jó helye lenne annak akkor is, ha a sors tépte művelődési ház, netán a Komló szálló, vagy éppen a málladozóban lévő evangélikus templomuk renoválására fordíthatnák azt – vélhetik a városka polgárai. De ilyesmiről szó sincs, talán nem is lehet.

 

Ugyanis másra pályázott a képviselő-testület (öt tagja) még a nyáron, a június 13-ai, sebtében, soron kívül összehívott testületi ülésen hozott határozattal. Tótkomlós önkormányzatának vezetői idén a 10 tervezett – soros – ülés, egy közmeghallgatás meghallgatás mellett nem kevesebb, mint 9 soron kívüli ülést tartottak. Nyilván tervezetten. A szóban forgót éppen egy keddi napon, reggel fél nyolctól, amikor a képviselők egy részének éppen a munkahelyére kell tartania. Ez persze nem probléma, elegendő volt az éppen többségi szavazat is az előterjesztés elfogadásához. (A gyors lefolyású meghívás/testületi ülés és döntés kizárta, hogy a választópolgárok akár személyesen is érvényesíthessék a képviselő-testületük feletti ellenőrzési joguk érvényesítését, de indok bármikor, bármilyen ügyben előkapható a sietség igazolására.)

 

Akkor hát mire mehet el a 200 millió forint? Az ország, a megye dél-békésinek mondott szegletében nem jellemző, hogy munkahelyteremtő, maradandóan látható, igazán jelentős  beruházásokat fedeznének pályázati pénzekből. Most is megfoghatatlan, hogy mit akar elérni a város vezetése ezzel a komoly összeggel. A nőket a család és a munka összeegyeztetésében kívánja segíteni a projekt – olvasható. Hiányszakmákban szeretnék képezni a nőket (bár hiány inkább a munkahelyekben van); javítani akarják a munkáltatók és munkavállalók helyi szintű együttműködését; a magánélet és a munka összehangolását segítő szervezetek és a velük együttműködő közösségek működési feltételeit célozzák megteremteni; népszerűsíteni és elterjeszteni akarják az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formákat, és belevetik majd magukat a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípiák tótkomlósi lebontásába. Szóval, csupa olyan dologról van szó, amit a tótkomlósi nők mindig is reméltek a maguk számára.

 

Csendes megjegyzés: Simonka György, a választókerület fideszes, egyéni országgyűlési képviselője, amikor pár nappal e pályázat benyújtását követően „betévedt” a tótkomlósi testület ülésére, úgy látta, hogy Tótkomlóson nem munkahelyek megteremtésével, hanem például köztéri parkok, vadaspark, kerékpárút, lovastúraút létesítésével lehetne megtartani a fiatalokat. Vajon ebből a városka minden lakójára eső harmincegynéhány ezer forintos summából hány új munkahely teremtődik?

 

Csak a magunkfajta naivok hiszik azt, hogy erre kell(ene) a pénz. A projekt úgynevezett célcsoportjaiként ugyan az aktívkorú, főként hátrányos helyzetű női munkavállalókat, a munkaadókat és a szakmai szervezeteiket, egyes társadalmi csoportokat és (bizonyára nem utolsósorban) a támogató szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókat jelöli meg. Az ördög persze a részletekben rejtőzik, ott dől el, ki és mennyit tesz majd el a 200 millió forintból.

 

A projekt megvalósítására konzorcium alakult. A konzorcium vezetője Tótkomlós Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala lett. Tizenegy-féle szervezettípusból legalább még egynek a részvételét a pályázat eleve kötelezővé tette, Tótkomlóson kettőt is választottak. A számtalan lehetőség közül – logikusan – a Tótkomlósi Szociális Szolgáltató Központ az egyik, s nem logikusan a pusztaottlakai alapítású, majd orosházi központúságra szert tett (tényleg így írja a nevét) Jövő Építők Turisztikai Desztinációs Menedzsment Közhasznú Egyesület lett még a konzorcium tagja.

 

Mire fordítódhat a pénz? Projektelőkészítésre; a projektmenedzsmentre és szakmai vezetésre; kötelező tájékoztatásra, nyilvánosságra; kommunikációs aktivitásra, szemléletformáló tevékenységekre; Női Információs és Szolgáltató Központ (idétlen rövidítéssel: Nő-Köz-Pont) létesítésére és működtetésére, az ehhez szükséges eszközök beszerzésére; könyvvizsgálatra. A döntő az, hogy kik kapják majd a megbízatásokat. (Alaptalannak látszik az a helyi vélelem, hogy a piac melletti romhalmazt akarják megszerezni a pályázat ürügyén.)  A tervek szerint mintegy 500 tótkomlósi nő szemléletét szeretnék alakítani 5 program segítségével, helyi munkaadókkal 20 szerződést kötnének, s jelenléti ívekkel kell bizonyítani, hogy összesen 1000 tótkomlósi nőt értek el valamilyen módon. A program zárulásával 20 nőnek a munkaerőpiacra lépését kell biztosítani, vagy (ez bizony kiskapu) ennyi belépését valamilyen munkaerőpiaci programba. (200 millió osztva hússzal, az …)

 

Az előkészítő feladatokra kiválasztott (nem tudni, ki az, mi az, de most nem is érdekes) ajánlatadó –  a testületi határozatból sejthetően – akár 20 milliót is zsebre tehet a 200 millióból.

 

Tudják-e, hogy a paraszolvencia (parasolventia) igazi hungarikum? Ezt a görögös-latinos, mellékes megoldás értelmű fogalmat más országokban nem használják, s többnyire nem is alkalmazzák. Valamikor 50 éve kezdték így nevezni szemérmesen az egészségügyieknak adott borravalót, eleinte a nem hálapénzszerű jattot. Mára mindez lecsupaszodni látszik a korrupciós forintokra.  Mára kiteljesedni látszik értelmezése, azaz: paraszolvencia az is lehet, amikor valakik valakiknek előnyt, netán pénzt adnak, gyakorlatilag a köz számára megfoghatatlanul. Dél-Békésben nem egyedi eset, hogy beruházást, munkahelyteremtést, infrasruktúra-fejlesztést nem eredményező, akár milliárdos (humánjellegűnek mondott) pályázatok csatornáin ömlik a pénz, mely láthatatlanul (bizonyára „lepapírozottan”) elpárolog. (Reméljük, ez esetben nem történhet így.) Erre már fogalmat is érdemes létrehozni: az ilyen műveletet nevezzük bátran „páraszolvenciának”! A pénz elpárolog, s foltot „csak” a tisztességen hagy.

 

Igyekszünk majd nyomon követni, hogy 2-3 év múlva munkába áll-e húsz nő a fejenként számítható 10 milliós ráfordításból…  <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.