2018. szeptember 20., csütörtök,  Friderika
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2017. szeptember 25., hétfő
Simonka György egyetlen kiadvány nyolc oldalának 119 fotóján szerénykedik…
E témát a hivatalos kampánystartra tartogattuk. De ebben a összevissza országban nem nagyon adnak a szabályokra – ha már kampány van, akkor mire várjunk?! „Ezerarcú Dél-Békés” címmel jelent meg a megyei napilap (hirdetők összedobott pénzéből megjelen
Szerző: Kiss A. János


S így megy ez nyolc oldalon át...

 

Nehéz megmondani, mi fán teremne ez a nyolcoldalas, e célra kissé túlzásnak tekinthető minőségű papír felhasználásával készült nyomtatvány. Címét nem nagyon találni, hacsak az első oldal tetején olvasható alábbi szöveg nem az:

 

„Simonka György válogatása Facebook bejegyzésiből.

facebook.com/simonkagy

DÉL-BÉKÉS”

 

Az meg valami impresszumelőzetes magyarázkodás, ami közvetlenül ez alatt olvasható:

 

„Simonka György országgyűlési képviselő időszaki kiadványa. Megjelent 2017 júliusában a 2016/2017-es parlamenti ülésszak legfontosabb dél-békési eseményeinek összefoglalójaként.”

 

Az oldalak tetején ( a fejcímet megismételni hivatott kapfban) viszont már más áll:

 

„Megteremtjük a lehetőséget fejlődésre”.

 

Mindjárt elöljárójában utalnom kell arra, hogy a képviselő nevéhez ragad az a Dél-Békés legnagyobb lufijának számító, úgynevezett „terv”, mely a latinosan hangzatosnak tűnő CalendulaTerv nevet viseli. (Magyarul már prózaiabban hangozna: Körömvirág Terv.) Ha valaki veszi a fáradságot, s megszámolja, hogy a nyolc újságoldalon hányszor szerepeltetik ennek logóját, annak – ha jól láttuk – negyven embléma jön ki. Kétségtelen: a sárga virágocska sordísznek elmegy. Arra viszont mindeddig nem sikerült rájönnünk, hogy milyen rendező elv szerint került egyes írásokhoz a logó, illetve hiányzik az más cikkek mellől.

 

Összeadtuk a fotók számát is. Összesen 178(!) van belőlük a nyolc A/3-es oldalon… Ezek közül 119-en Simonka György szerepel, amin viszont nincs rajta, azon például családtagjai láthatók, no meg egy portréképen, egymagában Orbán Viktor, s legfőképpen Dél-Békés ama polgármesterei, más közszereplői, akik lelkesedésből vagy jól felfogott érdekükben vállalták az arcjátékot. Ez utóbbiakat 47 kép ábrázolja, igaz egye-egy ilyen fotó mérete egyenként mindössze 5x5 milliméteres. Ennek megfelelőn arcuk többnyire felismerhetetlen, sokszor egy kis maszat. Ez a 47 portréfotó együttes(!) alapterülete 11,75 négyzetcentiméter. (Viszonyítáásképpen: a Simonka Györgyöt (is) ábrázoló fotók jellemző méretátlaga (egyenként) meghaladhatja a 20 négyzetcentimétert…)

                                                  

A „Simonka itt, Simonka ott” téma tartalmi vonatkozásait ez alkalommal nem érintenénk (arról is volna mit mondanunk), ám néhány más megállapítást azért kénytelenek vagyunk megosztani az olvasókkal. Például azt, hogy a nyugdíjasokat, további látásnehézségekkel küzdőket alaposan próbára teszi az, hogy a szemrontóan mini betűkkel írták a képeken láthatók kommentáló szövegeket. (Feltéve, hogy egyáltalán érdekli az a nyomtatványt kézbe vevőket.) Erről az a mondás juthat az eszünkbe: „Nagyot akar a szarka, de nem bírja a farka!”.

 

Az olyan típusú kiadványokra is, mint a szóban forgó, vonatkoznak az impresszumkészítés szabályai. Már említettük, s az hátsó oldal alján fellelhető impresszumfélében is szerepel, hogy Simonka György „időszaki kiadványáról” van szó. Az is kitűnik belőle, hogy kiadója Simonka György. (A „miből?”-re most nem keressük a választ.) Ezt akár felelős kiadói minőségként is felfoghatjuk, ha szégyenlősen el is hallgatták. Ám felelős szerkesztőről nem esik szó. Ennek több oka is lehet: a) Nem tudták, hogy oda kellene írni. b) Egyszerűen csak megfeledkeztek róla. c) Maga Simonka György szerkesztette a kiadványt, de nem akarta, hogy neve említése túlzásba essen.

 

Ha már szóba került a szerkesztés ügye: ez a kiadvány annak ékes bizonyítéka, hogy hozzáértő szerkesztő nélkül nem szabad ilyen kalandra vállalkozni. Az egész kiadványról lerí, ordít a szakmai hozzá nem értés. A most megismert körülmények valószínűleg elegendő bizonyítékot szolgáltatnak az olvasók számára is arról, hogy a szerkesztés meglehetősen dilettáns példányával van dolgunk. Ám a sajátos Sim-kártya eme szánni való kijátszását mégse tekintsék botrányosnak: a skandalumot Dél-Békés értékelt időszakának tartalmi értékelése, elemzése jeleníti meg – bizonyára ennek is eljön majd az ideje. 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.