2018. június 25., hétfő,  Vilmos
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2017. május 31., szerda
Mindig Simonka György jár jól?
Vakon döntöttek a Békés megyei TOP-os (18 ezer millió forintos) forrásokról…
Szerző: Bod Tamás
A jelek szerint a brüsszeli forrásokat, ha törik, ha szakad, le kell hívni – a cél elérésében az sem jelenthet akadályt, ha olyan cégeket juttatnak hatalmas összegekhez, amelyek tulajdonosi körében végrehajtás vagy büntetőeljárás zajlik. A fideszes érintettség előnyt jelenthet. Ezt támasztja alá az, hogy miközben Simonka György országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás folyik, a politikus személyi és vállalkozói köre különös körülmények között jut újabb uniós százmilliókhoz – számolt be a Magyar Nemzet.

Képünk illusztráció! (Forrás: Pekingi Kacsa blog - Blog.hu)

 

Lap kiderítette: a kormánypárti képviselőhöz több szálon is kötődik az a társaság, ami 450 millió forint uniós pénzt kap arra, hogy Medgyesegyházán ipari parkot létesítsen. Brüsszel az összeget a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásaiból biztosítja, amelynek célja a települések gazdasági és szociális fejlesztése. A közel félmilliárd forintos támogatás nyertese a Medgyesegyházi Ipari Park Kft., amelynek figyelemre méltó tulajdonosi szerkezete van.

 

A tavaly bejegyzett társaság a helyi önkormányzat mellett két cég birtokában van, mindkettőben megtalálhatók Simonka György rokonai és bizalmasai. Egyike a szóban forgó társaságoknak az a mára 11 végrehajtási eljárással terhelt Paprikakert Tész Kft., ami feltehetően érintett a Központi Nyomozó Főügyészség által Simonka György környezetében folytatott vizsgálatban. Utóbbi vállalkozásnak egyébként korábban maga a fideszes politikus is tagja volt. Ám ennél érdekesebb, hogy egy olyan személy is tulajdonosa a kft.-nek, aki Simonka György üzlettársa egy másik, mára felszámolás alá került cégben, s akiről korábban megírta a Magyar Nemzet, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben. Az eljárásnak 11 gyanúsítottja van.

 

Az ipari parkra szánt közel félmilliárd forintos összeg mellett megemlítendő, hogy a TOP-pályázatok keretében Pusztaottlaka – ahol Simonka György korábban polgármester volt – komoly összeget kap. A néhány száz fős település 600 millió forintot nyert a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére (!). A korábban szintén a kormánypárti képviselőhöz köthető cég már egy pusztaottlakai állatsimogató létesítésére nyert pályázati pénzt.

 

Pusztaottlaka a mostani pályázati körben több mint 1 milliárd (ezer millió) forintot nyert, többet mint Orosháza, többet mint Medgyesegyháza, Tótkomlós és Battonya. Minden pusztaottlakai lakosra közel 4 millió forint jut. (Ez világcsúcs?!) Az apró településen minden évben 1 gyermek születik és 8 ember hal meg. Így jobb és látogatottabb helyre nem is kerülhetett az élményközpontúvá vadaspark, kilátóval együtt… Mindez szakmai alapon elképzelhetetlen. A magyarázat Simonka személye. A TOP-források Békés megyei összegeinek aránytalanul nagy része, 41 százaléka jut „Dél-Békésre”. A fejlesztési pénzeket jól és rosszul el lehet költeni. De nem megfelelő célokra költik a fejlesztési pénzeket, ráadásul félő, hogy ezek javát el fogják lopni. Ennyit a Békés megyei Fideszről és a térség fejlesztéséről...

 

Ugyanakkor nemcsak a csillagászati összegű brüsszeli pénzek kiosztása érdekes, hanem az is, ahogyan februárban döntést hozott a pályázatokról a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Bizottsága. Kiderült ugyanis: a Fidesz-többségű testület mindössze egyetlen nap alatt, a pályázatok részletes ismerete nélkül hozott döntést a pénzek szétosztásáról(!). Az öttagú grémiumból négyen szavaztak, egy képviselő tartózkodott, utóbbi a szocialista Varga Zoltán volt. A lap megkeresésére a politikus elmondta, az elbírálás előtt egy nappal értesítették róla, hogy dönteni fog a testület a több mint négyszáz pályázatról. A szavazás napján kizárólag a pályázatok címeit látták a döntéshozók. Ez pedig a politikus szerint azt jelenti, a Fidesz-többségű testület nem is tudja, hogy az összesen 18,3 milliárd forint uniós támogatást pontosan milyen pályázatokra osztotta ki. Az Együtt szerint ez felveti a hivatali visszaélés, költségvetési csalás, illetve hanyag kezelés bűncselekménye gyanúját, emiatt feljelentést tesz az Együtt, ugyanakkor bejelentést tesz az OLAF-nál.

 

A Magyar Nemzet szerette volna az ügyben megszólaltatni a bizottság elnökét, Ruck Mártont (Fidesz), de nem sikerült. Szerepe nem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója a mára (szintén pusztaottlakai) felszámolás alatt álló Simba Hungary Kft.-nek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus. Így tehát különösen pikáns, hogy Ruck Márton volt az elnöke a pályázati pénzekről döntő grémiumnak.

 

(A szerző az Együtt gyulai elnöke)<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.