2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2019. június 18., kedd
Továbbra is az élvonalban
A PET-BAU ASE Orosháza felnőtt csapatainak értékelése
Szerző: K. A. J.
Orosházán a női asztalitenisz sikersportág. Ráadásul igen hosszú idő óta. Az ilyet sportértéknek nevezik. Ezt a körülményt – a játék izgalma, szépsége, a sportolók áldozatvállalása, küzdőképessége mellett – jó szívvel ajánlhatjuk a sportszerető közönség és a városvezetés figyelmébe. Az is tudottá vált, hogy miként lehet lányokat fiúsítani…

Évértékeléshez igénybe vehető szempontok... (Képünk illusztráció! Forrás: nl.aliexpress.com)

 

EXTRA Liga

 

 A bajnoki szezon kezdete előtt a játékosállományban jelentős változás következett be, mivel a két húzóember eligazolt az egyesületből. Tóth Edina nagyságrendekkel több javadalmazásért német klubot választott, míg Fehér Orsolya kölcsönadása lejárt, és így automatikusan visszakerült a Statisztika PSC csapatához.

 

Pótlásukra leigazolták a többszörös bajnok Braun Évát, aki az előző szezonban nem játszott, valamint az ifjúsági válogatott Göndör Fannit a Postástól. Rajtuk kívül a Jászkun Volán ifjúsági válogatott játékosa, Nagypál Márta került az orosházi egyesülethez, kölcsönbe.

 

A MOATSZ döntése alapján az EXTRA Ligában három fordulóban dőlnek el a helyezések, mely végén megrendezik a Final Fourt az első négy csapat részvételével.

 

Az első fordulók után kiderült, hogy az előző év dobogósaival, akik soraiban idegenlégiós Európa bajnokok és hazai országos bajnokok szerepelnek, a többi csapat nem tud „partiban” lenni, és a képzeletbeli dobogó negyedik fokáért éles harc lesz az orosházi csapat, valamint a Statisztika és a Kecskemét között.

 

Szakmai döntés alapján Braun Évát csak a közvetlen vetélytársak ellen szerepeltették, a többi találkozón a rutinos Horváth Lilla mellett a két ifjúsági korú versenyző kapott játéklehetőséget.

 

Az első két forduló után jól látszott, hogy csak az ötödik helyezésért lehetnek versenyben, mivel a Statisztika elleni két mérkőzés eredménye rájuk nézve kedvezőtlenül alakult. Ellenük egy döntetlen mellett egy nagyobb arányú (6-2-es) vereség következtében csak matematikai esélyük maradt az orosháziaknak a megelőzésükre. A harmadik fordulóban hiába kapták meg az ellenfél hibájából elmaradt ERDÉRT elleni mérkőzés három pontját, már nem javította a pozíciójukat. A csapat végül az ötödik helyen zárta a bajnokságot, pozitívumként értékelhető, hogy a számításba vett harmadik riválist, a Kecskemét csapatát mindhárom mérkőzésen le tudták győzni.

 

Az egyéni teljesítményt nézve megállapítható, hogy a bajnokság előtt távozó Fehér Orsolyát és Tóth Edinát csak részben tudták pótolni, Braun Éva kiemelkedett a 75 százalékos mutatójával a játékosok közül, őt a csupán két mérkőzésen szerepet kapó Csáki Rita követi, a további sorrend Horváth Lilla,  Nagypál Márta, Göndör Fanni volt.

 

 

Női NB. I. osztály

 

A 2018-2019-es évadra az alapvető cél a serdülő és újonc versenyzők szerepeltetése volt, ezért valamennyi találkozón játszott legalább két utánpótláskorú versenyző. Viszont hátrányosan érintette erősorrendjüket, hogy Balogh Ágnes Kíra kölcsönjátékosként  anyaegyesülete, a Békési TE férfi csapatát erősítette az NB. III-ban. A bajnokságot a szövetség két csoportban, szezon végi rájátszással rendezte meg. A csapat a keleti csoportban negyedik helyen zárta az alapszakaszt. Ugyanakkor – mivel a nyugati csoport tagjai közül csak a dobogós helyezésért érdekelt csapatok vállalták a rájátszást az összesített tabellán – végül a hatodik helyen zárták a lányok a szezont.

 

Sokat számított, hogy Csáki Rita két találkozón, Göndör Fanni pedig egy alkalommal segítette játékával a fiatalokat.

 

Ennek figyelembe vételével a csapattagok az itt látható teljesítményt nyújtották:

 

Csáki Rita             92    %

Göndör Fanni       75    %

Benkő Anett         58    %

Hudák Dorina       52     %

Varga Bernadett    37     %

 

Rajtuk kívül játéklehetőséget kapott egy-egy alkalommal Szabó Mariann, Farkas Izabella és a mindössze 11 éves Szőke Panna Boróka is.

 

Tervek a 2019-2020. évi szezonra

 

A bajnokság különböző osztályaiba előzetes nevezéseket kellett leadni, ennek megfelelően neveztek mindkét női  osztályba és a férfi NB. III-ba.

 

Az EXTRA Ligás keretből távozik Braun Éva, akinek a teljesítményével elégedettek voltak, de az új szezonban a csapatban főleg fiatal játékosokat kívánnak szerepeltetni. Elsősorban a Horváth Lilla, Nagypál Márta, Göndör Fanni alapcsapattal számonak, de szükség esetén játéklehetőséget kaphat Csáki Rita és – a felfelé játszás lehetőségeit figyelembe véve – az NB. I-ben szereplő játékoskeret is.

 

Az NB. I. osztály teljesen átalakul, a lebonyolítási szisztéma háromfős csapatrendszer lesz egy párossal, nem hétvégi fordulós, hanem egy-egy helyszínen több csapat részvételével, torna rendszerben. Ezt a szisztémát alkalmazzák Európa több bajnokságában.

 

Az előző évi játékoskeretből Hudák Dorina, Varga Bernadett és a női bajnokságban várhatóan az orosházi csapatban szereplő Balog Ágnes Kíra alkotja a keretet, de készenlétben állnak a fiatalabbak, Farkas Izabella, Szőke Panna Boróka valamint – az eredményességre figyelemmel – Csáki Rita.

 

Az évek óta önzetlenül játszó és mindenki által nagyra becsült Szabó Mariann sajnos, vidéki munkahelyi elfoglaltsága miatt, egyáltalán nem tud edzeni, ezért őt csak vésztartalékként vehetik számításba.

 

Nagy kérdőjel Benkő Anett, akinek játéktudása alapján biztos helye lenne a csapatban, de tudomásul kell vennie, hogy aki segítséget kér, annak alapvetően teljesítenie kell azt a minimális ígéretét, amit vállal, hiszen az adott szó mindennél fontosabb!

 

Férfi NB. III.

 

A bajnokság kiírása alapján női játékosok párhuzamosan szerepelhetnek a férfi bajnokságban – bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ez nagyon fontos az utánpótlás fejlődése szempontjából, hiszen ott teljesen ismeretlen ellenfelekkel szemben szerezhetnek rutint és tapasztalatot.

 

Ennek figyelembe vételével felajánlottuk Hudák Dorina és Varga Bernadett kölcsönszerepeltetését az ugyancsak orosházi Eötvös DPSÉ-nek, de sajnos, más irányú elképzelésük következtében, nem éltek a lehetőséggel.

 

Mindezek tudatában kezdeményeztük a szövetségnél saját jogon férfi NB. III. osztályú csapat indításának engedélyezését ahol a két játékos szerepelhetne. Reméljük, megkapjuk ezt a lehetőséget.

 

A viszonylag stabil anyagi háttér megteremtéséért az asztaliteniszezők köszönettel tartoznak a  Busa Péter által irányított elnökségnek, Orosháza Város Önkormányzatának, névadó szponzorunknak, a  PET-BAU KFT.-nek, valamennyi szponzoruknak és a támogató magánszemélyeknek, a Kaucsuklabda Alapítványnak. Mindannyiuk  önzetlensége nélkül nem tudnák megvalósítani sportszakmai céljaikat – tudtuk meg Bogdánffy Csaba szakosztályvezető tájékoztatójából.         

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.