2018. szeptember 20., csütörtök,  Friderika
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2017. szeptember 07., csütörtök
Óriási német siker
Kvalifikációs versenyek
Szerző: M. Szabó Mihály
Szeptember 7-én a fiatal fogatlovak díj- és akadályhajtásból álló első kvalifikációs versenyét rendezték. Az 5-6-7 éves lovak kilenc dobogós helyén hat német ló, két lengyel, és egy osztrák ló osztozott.

Az ötéves lovak versenyében 18 ló startolt. Három német ló a dobogón. A remek küllemű szász-thüringiai fajtájú TARA a nap legmagasabb pontszámával első /8,00/, hajtója Karl-Heinz Finkler. Duplázás: a második és harmadik helyezett német lovat; FEE (szász-türingiai) és DA VINCY (német sportló) Bettina Winkler hajtotta. A legeredményesebb magyar ló – Papp János hajtásában – a mezőhegyesi Nonius-14 Vezér. Meglepetésre az egyik hajtófavorit az egyesfogathajtó világbajnok, a két lovat is hajtó Bartlomiej Kwiatek csak a hetedik, illetve kilencedik helyre érkezett. Az első négy ló pénzdíjat nyert, 10 ló jutott egyeneságon a döntőbe. Nyolcan a pénteki vigaszágon hajtanak.

 

A 11 lovat starthoz szólító hatéves lovak versenyében folytatódott a német siker: a győztes 7,39 ponttal FORTINO német sportló, második a trakéhneni fajtájú SKY DWELLER /7,20 /. Mindkét lovat Marie Tischer hajtotta. Harmadik a sziléziai fajtájú REBELIA /6,89/, hajtotta Bartlomiej Kwiatek.

 

A legeredményesebb magyar ló – Szabó Pál hajtásában – a magyar sportló KARAK.

 

Az első három ló pénzdíjat nyert, a pénteki döntőbe hatan jutottak. Öten a pénteki vigaszágon hajtanak.

 

A hétéves lovak között az első a német színekben versenyző, a szász-thüringiai fajtájú ENFADO P /7,64/, hajtója Jovanca Marie Kessler. Második a magyar tenyésztésű, osztrák színekben induló lipicai CONVERSANO CSALO /7,50/, hajtója Vinzenz Dobretsberger. Harmadik a sziléziai fajtájú ETER /6,94/, hajtotta a lengyel Weronika Kwiatek.

 

A_heteves_lovak_kozott_az_elsoessler.JPG

 

Az első három ló pénzdíjat nyert; egyeneságon a pénteki döntőben öten versenyeznek. Hatan a pénteki vigaszágon hajtanak.

 

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megalakulásának évében (1921) Párizsban írta alá a lovasversenyek alapszabályát. A célok között a természetes környezet, valamint a lovak egészségének, „jólétének” a megőrzése és védelme kiemelt helyen szerepel. E célok változatlanok. A hagyományos fogatversenyeket három számban díjhajtás (A versenyszám), maraton (B) és akadályhajtásban (C) rendezik.

 

A Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán a pálya és a szabályok újak, különlegesek. E versenyforma kitűnő lehetőséget kínál a ló verseny közben nyújtott teljesítményének megítélésére. A neves szakemberekből álló zsűri előtt a lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket. A világbajnokság kvalifikációs versenyből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket 80X40 méteres – tehát a hagyományos versenyeknél kisebb alapterületű – négyszögben rendezik. Ehhez két mobil maratonakadályt is építettek.

 

A díjhajtó feladat befejezése után a hajtó azonnal megkezdi az akadályhajtást. A pályán 8 bójapárt (”selybát”) kell meghajtania. Egy verőhibáért 3 hibapont jár.

 

A díjhajtó programban a zsűri a ló idomítottságát, elengedettségét, hajlékonyságát, a jármódok szabályosságát, a vonalvezetést, az iramot, az íveket, a folyamatos haladást, összességében a feladatok pontosságát és a hajtó szárkezelését bírálja.

 

Program. Szeptember 7. (péntek), Mezőhegyes, Lovaspálya

 

9 óra: az 5-6-7 éves lovak díj- akadályhajtó kvalifikációs versenyének második fordulója zajlik.

 

Kísérő programok

Népművészeti kirakodó vásár

Ízek utcája, a vidék ételkülönlegességei

CARAMEL koncert

A belépés ingyenes<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.